StoryEditor

Požiadavky na odškodné narastajú

19.02.2004, 23:00
Nemecká vláda mieni zažalovať konzorcium Toll Collect, ktoré malo zabezpečiť vybudovanie a prevádzku elektronického systému diaľničných poplatkov, takmer na 10 miliárd eur.

Nemecká vláda mieni zažalovať konzorcium Toll Collect, ktoré malo zabezpečiť vybudovanie a prevádzku elektronického systému diaľničných poplatkov, takmer na 10 miliárd eur. Podľa hovorcu ministerstva dopravy je doteraz uvádzaných 6,5 miliardy eur iba čiastková suma, ktorá sa vzťahuje len na výpadok príjmov z poplatkov do začiatku roka 2006, keďže alternatívny systém bude k dispozícii najskôr v roku 2007.
Ministerstvo je presvedčené, že sa im podarí dokázať Toll Collectu úmyselné porušenie zmluvy. V prvom rade ponuka konzorcia spustiť kompletný systém až v roku 2005 poukazuje na to, že pôvodne sľúbený termín 31. augusta 2003 bol od začiatku nereálny. Po druhé, údajne existuje dôverná štúdia konzultačnej spoločnosti AT Kearney, ktorá už v júni 2003 prišla k záveru, že elektronický systém ešte nie je technicky zrelý na uvedenie do praxe. V tom čase však konzorcium verejne vyhlasovalo, že augustový termín nie je ohrozený.
Odborník advokátskej kancelárie Bird & Bird Jan Byok však vyhliadky vlády na úspech posudzuje skepticky. Minister dopravy Manfred Stolpe totiž dlhší čas rokoval s konzorciom, čo z právnického hľadiska poukazuje na protikladné správanie, ak teraz chce obviniť Toll Collect z úmyselného porušenia zmluvy. "Ak niekto pri plnom vedomí viedol rokovania, hoci bolo očividné, že konzorcium nebude schopné plniť úlohy, nemôže očakávať celú výšku odškodného," povedal pre denník Handelsblatt.
Toll Collect však pracuje ďalej, o čom svedčili práce na kontrolných mostoch na diaľniciach. Okrem toho hľadá aj nových partnerov, napríklad, koncern Siemens. Hovorca spoločnosti Peter Gottal pre časopis Spiegel potvrdil požiadavku konzorcia, aby preskúmali možnosť účasti pri vývoji softvéru. Podľa jeho slov rokujú aj o priamom členstve v konzorciu a rozsiahlej spolupráci v technickej oblasti. Šéf koncernu Heinrich von Pierer vyjadril nádej na ďalšie rokovania počas dvojmesačného prechodného obdobia, kým začne platiť výpoveď zmluvy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 21:36