StoryEditor

Hendikepovaní ľudia pestujú vŕbu

14.05.2004, 00:00
Združenie Vrbovnica prevádzkuje chránenú dielňu a Domov sociálnych služieb pre dospelých s mentálnym a zdravotným postihnutím z Bardejovského okresu. V domove poskytuje mladým hendikepovaným ľuďom pracovnú terapiu. Následne, na základe dosahovaných výsledkov, dostávajú prácu v chránenej dielni.

Združenie Vrbovnica prevádzkuje chránenú dielňu a Domov sociálnych služieb pre dospelých s mentálnym a zdravotným postihnutím z Bardejovského okresu. V domove poskytuje mladým hendikepovaným ľuďom pracovnú terapiu. Následne, na základe dosahovaných výsledkov, dostávajú prácu v chránenej dielni. V domove je v súčasnosti 11 ľudí, v chránenej dielni pracujú 13. "Výcvik jedného človeka trvá asi tri roky. V tomto roku sme vytvorili už dve nové chránené pracovné miesta. Počas pracovnej terapie naši klienti mesačne vyprodukujú približne 20-tisíc korún," uviedla riaditeľka združenia Margita Krajňáková.
Chránená dielňa sa zaoberá pestovaním šľachtenej vŕby na košikárske účely pre maloodberateľov i vlastnú spotrebu. Vyrábajú z nej rôzne úžitkové i dekoratívne predmety z prútia. Vstup Slovenska do EÚ im však pozíciu na trhu sťažil. Odbúraním administratívnych i colných bariér stratili dvoch významných odberateľov prútia, ktorí začali nakupovať v susednom Maďarsku, resp. v Českej republike. Zníženie odberu prútia súčasne s veľkým suchom v minulom roku spôsobilo, že takmer polovicu pestovateľskej plochy boli nútení zlikvidovať. V súčasnosti pestujú sedem druhov šľachtenej vŕby na ploche asi jedného hektára.
Nezisková organizácia funguje na základe viaczdrojového financovania. Časť prostriedkov (prevádzkové náklady) jej poskytuje obvodný úrad práce, no čiastočne využíva aj drobné obecné služby a v zmysle zákona o sociálnej pomoci jej Prešovský samosprávny kraj poskytol príspevok na novovytvorené pracovné miesta.
Nezisková organizácia už pociťuje aj negatívne dosahy sociálnych zákonov. Podľa Krajňákovej prehodnocovanie zdravotných posudkov a dôchodkov veľmi nepriaznivo vnímajú klienti i zamestnávateľ. "Nevieme, či prehodnotené dôchodky budú spĺňať kritériá pre našu prevádzku. Ak klienti stratia prácu u nás, inde ju len veľmi ťažko nájdu," povedala Krajňáková.
Riaditeľka vidí možnosti chránenej dielne vo forme malej manufaktúrnej výroby, preto intenzívne hľadá organizáciu, ktorá by im mohla zadať prácu. Ich klienti by sa mohli uplatniť v činnostiach, akými sú lepenie, spájkovanie, skladanie a podobne. Skúsenosti s tým už majú. Napríklad v minulom roku vykonávali činnosti pre Fiat.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 12:22