StoryEditor

Ruské zbrojovky plánujú fúziu

05.10.2004, 00:00
Svetoznámy ruský výrobca bojových stíhačiek MiG sa zlúči s konkurenčným výrobcom Irkut, známym výrobou jedných z najmodernejších stíhačiek v krajine, Suchoj. Ako uviedol riaditeľ Federálnej priemyselnej agentúry Boris Aljošin, MiG a Irkut by mali vytvoriť ideálnu spoločnosť.

Svetoznámy ruský výrobca bojových stíhačiek MiG sa zlúči s konkurenčným výrobcom Irkut, známym výrobou jedných z najmodernejších stíhačiek v krajine, Suchoj. Ako uviedol ruský denník The Moscow Times s odvolaním sa na vyjadrenia riaditeľa Federálnej priemyselnej agentúry Borisa Aljošina, MiG a Irkut by mali vytvoriť ideálnu spoločnosť.
Ruské úrady tak prvýkrát oficiálne oznámili svoj zámer od vymenovania šéfa správnej rady firmy Irkut Alexeja Fjodorova za nového generálneho riaditeľa spoločnosti MiG, ku ktorej došlo minulý mesiac. Analytici po tejto zmene už avizovali, že pravdepodobne dôjde k fúzii obidvoch výrobcov. Fjodorov nahradil vo funkcii Valerija Torjanina. Jeho prepustenie viedlo viacerých pozorovateľov k špekuláciám, že vláda sa rozhodla urýchliť plány konsolidácie tohto priemyslu. Podľa Reuters však fúzia nebude taká jednoduchá, keďže MiG je ešte stále štátnou firmou, zatiaľ čo Irkut je súkromnou spoločnosťou kótovanou na burze. Moskva chce zlúčiť najväčších výrobcov lietadiel v krajine, aby sa zvýšila ich konkurencieschopnosť voči zahraničným rivalom, a navyše, ukončiť spory medzi výrobcami, ktoré brzdili rast leteckého priemyslu v Rusku od rozpadu Sovietskeho zväzu. Okrem týchto firiem plánuje Rusko zlúčiť aj Suchoj, najväčšieho vývozcu zbraní z Ruska a akcionára v Irkute, s výrobcami dopravných lietadiel Iljušin a Tupolev.
Napriek očakávaným problémom Konstantin Makijenko z Centra pre analýzu stratégií a technológií označil krok za historickú udalosť, ktorá povedie k vytvoreniu už dávno zamýšľaného OAK (Jednotná korporácia výrobcov lietadiel). Ako sa však táto konsolidácia uskutoční, je zatiaľ otázne a Suchoj, Tupolev aj Iljušin zaujali vyčkávací postoj.
Podľa The Moscow Times bol Torjanin proti plánu konsolidácie. Podľa neho bolo zlúčenie spoločností iba zámienkou na redistribúciu majetku a popresúvania peňazí z budúcich tržieb firmám, ktorých exportné kontrakty čoskoro vypršia. Podľa Aljošina však Torjanina prepustili, pretože jeho práca nebola "dostatočne efektívna" a poukázal na viaceré zahraničné kontrakty, ktoré počas jeho šéfovania v MiG-u získala konkurenčný Irkut. Nový šéf Fjodorov už dal najavo, že jeho cieľom je vytvorenie mocnej spoločnosti schopnej čeliť tvrdej zahraničnej konkurencii.

Irkut, ktorý má licenciu na výrobu bojových lietadiel Suchoj, má v súčasnosti objednávky v celkovej hodnote 4,5 miliardy dolárov. Konkurenčný MiG s objemom objednávok 1,4 miliardy dolárov pracuje v súčasnosti na získaní kontraktu za 1,5 miliardy dolárov na dodávku 50 lietadiel MiG-29 pre Alžírsko. Tržby Irkutu dosiahli za rok 2003 okolo 700 mil. dolárov, zatiaľ čo najväčší výrobca bojových lietadiel, spoločnosť Suchoj, dosiahla tržby za rovnaké obdobie na úrovni 1,5 miliardy dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:11