StoryEditor

Zisk Tesly pôjde do rezervného fondu

26.05.2004, 00:00
Prebiehajúca transformácia majetkového, výrobkového a zákazníckeho portfólia a postupná finančná stabilizácia a optimalizácia riadiacej štruktúry ovplyvnila vlaňajšie hospodárenie Tesly Liptovský Hrádok. Frma vytvorila bilančný zisk takmer dva milióny korún, ktorý sa použije na doplnenie rezervného fondu a na úhradu strát z predchádzajúcich rokov.

Prebiehajúca transformácia majetkového, výrobkového a zákazníckeho portfólia a postupná finančná stabilizácia a optimalizácia riadiacej štruktúry ovplyvnila vlaňajšie hospodárenie Tesly Liptovský Hrádok. Ako na včerajšom valnom zhromaždení konštatoval predseda predstavenstva Peter Mižík, firma vytvorila bilančný zisk takmer dva milióny korún, ktorý použijú na doplnenie rezervného fondu a na úhradu strát z predchádzajúcich rokov. V roku 2002 Tesla hospodárila so stratou 4,8 milióna korún.
Aj keď celkové tržby a výnosy Tesly vlani dosiahli 421 miliónov korún, čo je medziročne viac ako 20 percent, podniku sa nepodarilo splniť úlohy podnikateľského zámeru. Dôvodom bol predovšetkým výpadok pôvodne plánovaného objemu predaja v druhom polroku, ktoré znížili zisk firmy o 1,3 milióna korún. Z pohľadu štruktúry tržieb sa najvýznamnejšie na hospodárskom výsledku Tesly podieľali tržby za vlastné výkony a tovar.
Podnikateľský zámer na tento rok, ktorý včera schválili akcionári, vychádza z cieľov vlani prijatej stratégie rozvoja spoločnosti do roku 2008. Premietajú sa v nej vplyvy meniaceho sa ekonomického prostredia v oblasti cien energetických a materiálových vstupov, v mzdovej, sociálnej, daňovej i legislatívnej oblasti. Plán tržieb na rok 2004 je stanovený na 430 miliónov korún, pričom v štruktúre predaja by mala prevládať zákazková výroba. Rozhodujúcou z pohľadu objemu produkcie by mala byť kovovýroba, ktorá by sa v tomto roku mala na celkovom predaji Tesly podieľať až troma štvrtinami. Zvyšok bude tvoriť predaj elektrotechnickej výroby, dosiek plošných spojov a telekomunikačnej techniky so zameraním na domáci trh.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:30