StoryEditor

Kofola sa vracia na staré pozície

23.04.2003, 00:00

Takmer štyri milióny fliaš kofoly mesačne vyrába v závode v Rajeckej Lesnej na modernej linke od francúzskej firmy Sidel akciová spoločnosť Kofola. Od februára tento obľúbený nealkoholický nápoj plnia aj do sudov. Výstavba závodu sa začala na jeseň roku 2001, výroba sa rozbehla vlani v lete, pričom celkové stavebné a technologické investície dosiahli 250 mil. Sk.
"Vytvárame kofole imidž moderného a žiadaného nápoja, ktorému patrí pevné miesto na slovenskom trhu nealkoholických nápojov," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Miroslav Majerčák. Marketingová manažérka Naďa Šimuneková dodala, že v budúcich rokoch chcú zvýšiť svoj podiel aj na gastro trhu. V Rajeckej Lesnej okrem kofoly vyrábajú i tradičný nealkoholický nápoj s obsahom pravej hroznovej šťavy Top Topic a Jupí limonády z ovocných produktov s prídavkom ovocnej šťavy a vitamínov.
Akciová spoločnosť Kofola, ktorá v minulom roku predala produkty v hodnote 305 mil. Sk, má 120 zamestnancov, prevažne z Rajeckej doliny. Je to región s pomerne vysokou nezamestnanosťou. Firma je dcérskou spoločnosťou českej Kofoly z Krnova, ktorá donedávna pôsobila ešte pod obchodným názvom Santa nápoje. Značku Kofola kúpila od farmaceutickej firmy Ivax v júni 2002 za 215 mil. Kč. Už v súčasnosti kofola tvorí približne 25 % obratu krnovskej kofoly, ktorá vlani dosiahla tržby okolo 1,6 mld. Kč. Značná časť produkcie z Rajeckej Lesnej sa predáva aj v ČR.
Kofola má na trhu tzv. kolových nápojov približne 20-percentné zastúpenie. Krnovská firma tak úspešne nadviazala na tradíciu, ktorú mal tento nealkoholický nápoj v sedemdesiatych rokoch, hoci neskôr ju začali ohrozovať veľké zahraničné firmy, konkrétne Coca-Cola a Pepsi. Kofola v súčasnosti dosahuje na českom trhu nealkoholických nápojov 27-percentný podiel, pričom v predchádzajúcich piatich rokoch jej obrat vzrástol šesťnásobne. Okrem kofoly krnovská spoločnosť vyrába aj ovocné nápoje a sirupy.
Vybrané ekonomické ukazovatele spoločnosti Kofola 2001 2002 2003 *
Obrat spoločnosti v SR a ČR (mil. Kč) 1 167 1 375 2 000
Investície do marketingu v SR a ČR (mil. Kč) 130 210 384
Krnovská spoločnosť Kofola kúpila značku obľúbeného nealkoholického nápoja od farmaceutickej firmy Ivax v júni 2002 za 215 mil. Kč.
* plán
Zdroj: Kofola, a. s.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:44