StoryEditor

Platy manažérov sú v bezpečí

21.11.2004, 23:00

Nemecká vláda sa zatiaľ vzdala zákona o povinnom zverejňovaní príjmov manažérov 30 najväčších spoločností, ktoré sú komponentmi indexu Dax. Vzhľadom na to podstatne klesá pravdepodobnosť, že odporúčania Komisie pre riadenie firiem sa dostanú do zákona ešte v súčasnom funkčnom období vlády.
Ministerstvo spravodlivosti síce stále požaduje zverejnenie príjmov členov predstavenstva 30 firiem, no majú tak robiť podľa možnosti dobrovoľne. Podľa denníka Financial Times Deutschland za rozhodujúci prvok považujú zodpovední oznámenie Volkswagenu ako prvej nemeckej automobilky, že od budúceho roka bude zverejňovať príjmy vedenia. BMW a DaimlerChrysler však doteraz tomuto tlaku odolávajú.
Podľa štatistiky vlády v súčasnosti príjmy manažmentu zverejňuje deväť z 30 spomínaných spoločností a sedem už tento krok oznámilo, napríklad MAN, Allianz a Siemens. Šesť spoločností o tom uvažuje, medzi nimi TUI, Continental či HypoVereinsbank, a osem firiem zatiaľ tento druh informácií odmieta zverejňovať. Medzi najväčších tajnostkárov patrí alebo ešte donedávna patril napríklad Continental, BASF, Lufthansa, Fresenius a Infineon. Pozitívnym príkladom môže byť energetický koncern E.ON, ktorý mieni rozhodnúť ešte pred Vianocami. Ak sa E.ON rozhodne v prospech zverejňovania individuálnych príjmov šéfov, prvýkrát by v Daxe bola tesná väčšina firiem, ktoré poslúchnu odporúčania.
Podľa časopisu Spiegel spoločnostiam nehrozia právne postihy, ak odmietnu zverejniť príjmy svojich šéfov. Tento krok je totiž ukotvený v nemeckom Kódexe riadenia firiem, ktorý však nemá záväzný charakter, ale slúži iba ako odporúčanie pre dodržiavanie pravidiel korektného riadenia spoločností. Ak podnik kódex nedodržiava, sankcie prichádzajú do úvahy v prípade, že akcionári na to dajú odôvodnený podnet.
Kým teda niektorí členovia predstavenstiev poukazujú na dobrovoľnosť a mlčia, niektorí ich kolegovia sa odporúčaním riadia aspoň čiastočne. Napríklad, Commerzbank sa obmedzila na zverejnenie príjmu hovorcu predstavenstva a farmaceutický koncern Schering uviedol plat predsedu predstavenstva. Aj podľa názoru šéfa MAN-u Rudolfa Rupprechta sa verejnosť zaujíma o prímy šéfa predstavenstva, takže súkromná sféra ostatných členov zostane zachovaná.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:49