StoryEditor

Mamutí proces s Deutsche Telekom

23.11.2004, 23:00
Predsedajúci sudca Meinrad Wösthoff vyjadril pochybnosti o prípustnosti postupu DT, ktorý pri svojom založení v roku 1995 neohodnotil niekoľko desiatok tisíc nehnuteľností jednotlivo, ako to prikazuje litera zákona, ale podobné pozemky a budovy spojil do skupín a určil ich celkovú hodnotu.

Na krajinskom súde vo Frankfurte sa včera začal mamutí proces proti Deutsche Telekom (DT) pre sporné ohodnotenie nehnuteľností. Podľa odborníkov ide o jeden z najväčších civilných procesov v histórii Nemecka.
Predsedajúci sudca Meinrad Wösthoff vyjadril pochybnosti o prípustnosti postupu DT, ktorý pri svojom založení v roku 1995 neohodnotil niekoľko desiatok tisíc nehnuteľností jednotlivo, ako to prikazuje litera zákona, ale podobné pozemky a budovy spojil do skupín a určil ich celkovú hodnotu. Podľa sudcu nemal DT žiadne právo odkloniť sa od predpísaného postupu, hoci uznal, že nesprávna metóda ohodnotenia nemusela viesť automaticky k nesprávnej hodnote. To musia dokázať žalobcovia.
Ako informuje denník Financial Times Deutschland, nesprávne bolo ohodnotených zhruba 53 percent nehnuteľného majetku v trhovej hodnote 35 miliárd mariek. Podrobný posudok by podľa doterajších odhadov stál zhruba 17 miliónov eur.
Isté však je to, že v predajnom prospekte v rokoch 1999 a 2000 sa metóda nespomínala a právni zástupcovia žalobcov uvádzajú, že ich mandanti mali byť upozornení na riskantnú metódu ohodnotenia. Žalujúci malí investori sú presvedčení, že majú nárok na odškodné za straty v dôsledku prepadu kurzu predovšetkým pre zamlčaný spôsob hodnotenia nehnuteľného majetku.

Historický proces
Podľa denníka Handelsblatt prvé pojednávanie vo veci žaloby 15-tisíc sklamaných malých investorov proti DT sa začalo v utorok dopoludnia. S cieľom zvládnuť túto záplavu žalôb, Wösthoff spomedzi 2 100 žalôb vybral desať v rámci pilotného procesu. Zatiaľ však nie je jasné, ako dlho tento proces potrvá a rovnako je nejasné aj to, čo sa stane s ďalšími kolami žalôb, počas ktorých sa porazení z predchádzajúceho kola odvolajú na ďalšej inštancii. Aj v prípade, že sa za mesiac stihne prejednať 30 žalôb, súdu potrvá roky, kým všetky vyrieši.
Väčšina samostatných alebo skupinových žalobcov chce dosiahnuť, aby DT ako odškodné odkúpil svoje akcie za emisnú cenu 63,50 eura za kus. V súčasnosti majú akcie DT hodnotu zhruba 16 eur. Podľa časopisu Spiegel celková hodnota odškodného dosahuje zhruba 100 miliónov eur, pričom jednotlivé nároky siahajú od niekoľko stoviek eur až po rekordnú sumu 6,5 milióna eur.
"Takýto proces sme ešte v Nemecku nemali," hovorí brémsky advokát Jens-Peter Gieschen. Nie výška odškodného, ale počet zúčastnených, medzi nimi 630 právnych zástupcov, presahuje všetky medze a podľa Wösthoffa stavia súd pred úplne nové výzvy.
A to je len začiatok, pretože ďalších 17-tisíc malých akcionárov podalo žiadosti na arbitrážne miesto v Hamburgu. Keďže DT odmieta všetky žiadosti o mimosúdne vyrovnanie, Hamburčania sa musia rozhodnúť, či sa pripoja k poškodeným z Frankfurtu.
Ďalším centrálnym bodom žaloby je miliardová akvizícia amerického mobilného operátora VoiceStream, ktorá v čase tretieho uvedenia akcií na burzu bola v pokročilom štádiu realizácie, no nebola publikovaná.

Štát na lavici obžalovaných
Postoj DT bol doteraz nekompromisný. Hodnotenie nehnuteľností bolo správne a prepad kurzov akcií spôsobili externé faktory.
V rámci súdneho procesu musí žalujúca strana najprv dokázať nadhodnotenie akcie DT pri uvádzaní na burzu, hoci medzičasom existuje určitý náznak. Indíciou môže byť fakt, že o niečo neskôr boli dve miliardy eur paušálne zrevidované, no nie je jasné, či to postačí. Bonnská štátna prokuratúra totiž vyšetruje túto vec už tri roky.
Okrem Deutsche Telekom je na lavici obžalovaných aj samotný štát vo forme svojej agentúry Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), ktorá predávala akcie DT a vyťažila z toho 15 miliárd eur. Navyše sa zúčastnila na tvorbe sporného predajného prospektu. To by znamenalo, že za správnosť údajov neručil iba DT, ale aj štát. Bolo by však spravodlivé, keby odškodné dostali len žalobcovia? "Keď bol prospekt nesprávny, bol nesprávny pre všetkých. Všetko ostatné by bolo neprípustné," povedal jeden z advokátov investorov Andreas Tilp.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:53