19.05.2004, 00:00

Komad preslávili iliašovské cestoviny

Výrobca cestovín, spoločnosť Komad z Iliašoviec, má síce za sebou iba desaťročnú existenciu, no o jeho produkciu je medzi spotrebiteľmi veľký záujem. Firmu založili dve podnikateľky pochádzajúce z tunajšej obce, ktoré vyvinuli i vlastnú technológiu výroby. V roku 2001 však svoju spoločnosť predali. Jej novou majiteľkou sa stala Magdaléna Šefčíková.

Výrobca cestovín, spoločnosť Komad z Iliašoviec, má síce za sebou iba desaťročnú existenciu, no o jeho produkciu je medzi spotrebiteľmi veľký záujem. Firmu založili dve podnikateľky pochádzajúce z tunajšej obce, ktoré vyvinuli i vlastnú technológiu výroby. V roku 2001 však svoju spoločnosť predali. Jej novou majiteľkou sa stala Magdaléna Šefčíková.
Ako uviedla, jedným z hlavných dôvodov, prečo sa rozhodla kúpiť iliašovskú prevádzku bolo, že vo firme Vitex, ktorej je spolumajiteľkou, prevádzkuje dve kuchyne verejného stravovania v Spišskej Novej Vsi a jednu v Harichovciach. Do týchto kuchýň smeruje okolo 20 percent produkcie Komadu.
Iliašovský výrobca produkuje sedem druhov cestovín, ktoré umiestňuje predovšetkým na trhu tunajšieho regiónu. Ide o domáce pšeničné cestoviny s prísadou mletej kurkumy. Vyrábajú ich na čisto prírodnej báze. "Denne vyrobíme 300 kilogramov cestovín. Spotrebitelia vyhľadávajú naše výrobky nielen pre ich kvalitu, ale aj pre vzhľad, lebo im pripomínajú doma vyrábané cestoviny," povedala Šefčíková. I keď technológiu výroby iliašovských cestovín vyvinuli pôvodné majiteľky, vo firme ich vyrábajú na talianskej linke.
Pri súčasnej kúpnej sile obyvateľstva majiteľka Komadu neuvažuje s rozšírením produkcie. Dnes výrobu zabezpečujú počas jednej pracovnej zmeny.
Ako potvrdila Šefčíková, firma sa pripravila na nové podmienky vyplývajúce zo vstupu Slovenska do Európskej únie. "Museli sme zabezpečiť niektoré zmeny, ktoré sa týkali hlavne obalov. Prevádzka dnes po každej stránke plne vyhovuje aj požiadavkám únie," dodala.

Denný prehľad správ emailom

Dostávajte každý deň nové informácie zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.