StoryEditor

"Chrobáky" už nejdú na odbyt

10.06.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Príbeh jedného z najúspešnejších automobilových modelov druhej polovice minulého storočia sa chýli ku koncu. Nemecký koncern Volkswagen (VW) oznámil, že výrobu starých slávnych "chrobákov" (Käfer) skončí už toto leto, lebo na trhu sa dopyt po nich prudko znížil a ich výroba sa stala stratovou. Vlani ich Volkswagen vyrobil vo svojom mexickom závode 30 000. Konštrukčne zastarané vozidlo bolo v posledných rokoch zaujímavé už len pre mexických zákazníkov. Avšak Opel na tamojší trh uviedol modernejšiu Corsu za prijateľnú cenu, a tým pripravil VW o klientelu.
Dejiny tohto kultového vozidla sa začali písať pred takmer 70 rokmi. Na Hitlerovu žiadosť Ferdinand Porsche skonštruoval nemecký ľudový automobil s maximálnou rýchlosťou 100 km/h, štyrmi miestami a cenou maximálne 1 000 ríšskych mariek. Výroba "chrobákov" sa však začala až po druhej svetovej vojne. Na cesty ich prišlo za celý čas výroby modelu 22 miliónov. Až do minulého roku to bola najväčšia séria jedného typu vozidla, ktoré sa vyrobilo na svete. Vlani ho však z prvej priečky vytlačil Golf, ktorý je takisto produktom VW. Chrobáky v Nemecku prestali vyrábať pred 25 rokmi. Odvtedy schádzal z výrobných pásov len v mexickom Pueble. Na prelome storočí však verzia "chrobáka" bola zdokonalená a na americký trh prišiel už ako New Beatle, ktorého výroba bude pokračovať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:47