StoryEditor

Zákazník chce všetko na jednom mieste

23.04.2004, 00:00

Spoločnosť Retic z Nových Sadov založilo v roku 1992 päť spoločníkov s cieľom vyrábať pletivá, kovové a rabicové tkaniny a klince. "Povedali sme si, čo vieme predávať, môžeme aj vyrábať," hovorí technický riaditeľ Peter Malák. Retic bol totiž najprv obchodnou firmou na pletivá. V súčasnosti je najväčším spracovateľom drôtu na Slovensku a najväčším európskym výrobcom štvorhranných pletív. Zamestnáva 90 ľudí, s ktorými vlani vytvoril obrat okolo 290 miliónov korún.
Firma v roku 2001 vyhrala tender na odkúpenie technológie na výrobu klincov od žateckej spoločnosti Šroubárna. Odvtedy vyrába aj klince. "Nikto na svete nevyrába všetky typy pletív. Preto spolupracujeme s jedným z najväčších výrobcov zvarových plastifikovaných panelov v Európe, spoločnosťou Lippi z Francúzska. Zastupujeme ich na slovenskom i českom trhu a recipročne ich prostredníctvom ponúkame naše výrobky na francúzskom trhu," vysvetľuje Malák.
Retic je zároveň najväčším odberateľom spoločnosti Bekaert z Hlohovca, ktorá vlani kúpila tamojšiu známu drôtovňu. Bekaert vyrába drôty a Retic ich ďalej spracúva do pletív a kovových tkanín. Vyše 40 percent produkcie ide podľa Maláka na export, najmä do Českej republiky, Chorvátska, Maďarska i Poľska, od vlani aj do Francúzska a Talianska. "Sme na dedine a regionálne zásobujeme aj maloodberateľov, ale inak máme vytvorenú veľkoodberateľskú sieť," konštatuje Malák. Ako dodáva, keďže Bratislava je veľmi lukratívny trh, otvorili v januári tohto roku v neďalekej Rovinke svoju pobočku -- firmu Area Metal.
Retic je hlavným dodávateľom do veľkoobchodnej siete Ferony SR i Ferony ČR. "Máme takto pokryté všetky kúty oboch republík. Ferona dodáva pre Stavebniny či Stavivá, prípadne železiarstvá, celkovo ide približne o 300 zmluvných partnerov," vysvetľuje technický riaditeľ.
"Naše výrobky nie sú zložité. Technicky by ich mohol robiť prakticky každý. Rozhodujú však maličkosti. Rýchla dodávka, kvalita detailov, šírka sortimentu a, pochopiteľne, cena. Zákazník chce všetko kúpiť na jednom mieste. Nielen pletivo, ale aj klince k nemu," dodáva Malák.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:23