StoryEditor

Priehrady nie sú len na kúpanie

18.06.2003, 00:00
Slovenský vodohospodársky podnik Banská Štiavnica spravuje 289 vodných nádrží s celkovým objemom takmer dve miliardy kubických metrov vody. Ďalších 50 menších priehrad majú v správe mestá a obce, prípadne iné organizácie.
  • Moderné vodné diela na Liptove
  • Najekologickejší prvok elektrizačnej sústavy
  • Kompa pod Strečnom vynáša
  • Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) Banská Štiavnica spravuje 289 vodných nádrží s celkovým objemom takmer dve miliardy kubických metrov vody. Ďalších 50 menších priehrad majú v správe mestá a obce, prípadne iné organizácie. SVP každoročne vykonáva na vodných dielach opravy za približne 50 mil. Sk, ale pre optimálne zabezpečenie ich prevádzkyschopnosti by potreboval aspoň 300 mil. Sk. Celková rekonštrukcia a opravy vodných diel si v najbližších rokoch vyžiadajú 560 mil. Sk. Je to v súlade s programom protipovodňovej ochrany do roku 2010, ktorý vláda SR schválila pred tromi rokmi.
    "Po vlaňajších povodniach v júli a v auguste, ktoré najviac postihli Nemecko, Rakúsko a Česko, Európska komisia sčasti umožňuje financovanie preventívnych protipovodňových opatrení z jej zdrojov," povedal technicko-prevádzkový riaditeľ SVP Ladislav Podkonický. Podnik v súčasnosti pripravuje projekty, ktoré budú financované z ISPA sumou približne 3,2 mld. Sk. Medzi najaktuálnejšie úlohy patrí ochrana intravilánov Bratislavy, Banskej Bystrice a rekonštrukcia koryta Torysy v Prešove. SVP pripravuje aj ďalšie stavby, pričom z európskych fondov očakáva v rokoch 2003 až 2006 takmer 6,2 mld. Sk.
    V súlade s Generelom ochrany a racionálneho využívania vôd - II (vydanie z roku 2002) sa navrhuje do roku 2010 dokončiť projektovú prípravu a realizovať niekoľko projektov. Je to vodná nádrž Slatinka na Slatine, kde je už vypracovaná projektová dokumentácia pre vydanie územného rozhodnutia. Realizáciou stavby dôjde i k zlepšeniu ekologických podmienok na strednom a dolnom toku Hrona. Ďalej je to priehrada Tichý potok na Toryse pre zásobovanie pitnou vodou Prešova a Košíc, na ktorú je vypísaná verejná súťaž na projektovú dokumentáciu, stavebný zámer a štátnu expertízu. Rozpočtový náklad týchto verejnoprospešných stavieb sa odhaduje na 7,2 mld. Sk, ktoré by sa mali vykryť zo štátneho rozpočtu alebo zo zahraničných zdrojov.

    Vyše tristo vodných diel

    Na Slovensku je vyše tristo vodných diel. Najviac ich je na Váhu, potom na juhu Slovenska a v okolí Banskej Štiavnice sa zasa nachádzajú historické vodné diela. Medzi najväčšie vodné priehrady v SR patrí Oravská priehrada, Liptovská Mara a Zemplínska šírava. Okrem nich existujú priehrady, ktoré slúžia ako vodné zdroje a nesmú sa využívať na rekreačné účely. Je to Hriňová, Klenovec, Bukovec, Málinec, Nová Bystrica, Starina, Rozgrund a Turček.
    Vodné nádrže v správe Slovenského vodohospodárskeho podniku

    Kraj

    Nádrže

    Objem (tis. m3)

    Bratislava

    19

    200 251

    Trnava

    29

    26 293

    Trenčín

    32

    49 463

    Nitra

    64

    71 143

    Žilina

    11

    808 440

    Banská Bystrica

    75

    78 520

    Košice

    36

    440 102

    Prešov

    23

    235 230

    Spolu

    50

    1 909 442

    Zdroj: SVP, š. p.

    Zvýšená hladina rieky Váh o viac ako 1 meter spôsobila, že Vodné dielo Žilina muselo prepúšťať vodu všetkými priepustmi. Nadmerné množstvo vody v koryte znemožňuje tiež populárne splavovanie Váhu na pltiach. Snímka: TASR - Pavol Ďurčo, 26. júla 2001, Žilina

    menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
    18. apríl 2024 04:01