StoryEditor

Prepojeniu sietí nič nebráni

07.10.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR
Podpísaniu zmlúv o prepojení komunikačných sietí pre prevádzku verejnej telefónnej služby medzi Slovak Telecomom a jej konkurentmi by už nemalo nič brániť. Predseda Telekomunikačného úradu SR obom stranám doručil svoje rozhodnutie o rozklade, ktorý podali voči podmienkam prepojenia a metodike výpočtu ceny.

Podpísaniu zmlúv o prepojení komunikačných sietí na prevádzku verejnej telefónnej služby medzi Slovak Telecomom (ST) a jej konkurentmi by už nemalo nič brániť. Predseda Telekomunikačného úradu SR obom stranám doručil svoje rozhodnutie o rozklade, ktorý podali voči podmienkam prepojenia a metodike výpočtu ceny.
Podľa hovorcu úradu Romana Vavra pritom predseda vyhovel štyrom z piatich námietok alternatívnych operátorov. Výnimkou je len metodika výpočtu ceny za prepojenie, ktorú síce predseda oproti prvostupňovému rozhodnutiu zmenil, nestotožnil sa však s návrhom ST ani jeho konkurentov -- GTS Slovakia a eTel Slovensko. "Pri výpočte ceny sa bude vychádzať z priemeru ceny v Európskej únii a miery penetrácie využívania pevných liniek," konkretizoval nové podmienky Vavro. Spolu zmenil predseda 8 z 13 bodov, pričom jeho verdikt je už definitívny.
"Začiatkom budúceho mesiaca uplynie lehota, dokedy má Telecom v jeho intenciách upraviť návrh zmluvy o prepojení. Predpokladáme, že potom začnú alternatívni operátori podpisovať zmluvy," vyjadril sa Vavro. Podľa zákona musia následne do 15 dní od podpísania zaslať zmluvy Telekomunikačnému úradu a ten základné ekonomické a technické podmienky prepojenia zverejní na svojej internetovej stránke a vo vestníku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:57