StoryEditor

Očakávania nezodpovedajú realite

10.02.2003, 23:00

Telekomunikačná sieť tretej generácie založená na technológii Universal Mobile Telephone Standard (UMTS) sa síce na Slovensku stane realitou najskôr až v roku 2005, ale v Nemecku by mala byť spustená už tento rok na jeseň. Moderné mobilné siete tretej generácie boli jednou z hlavných tém konferencie Internationales Presse Kolloquim 2003, ktorú pred niekoľkými dňami v Berlíne zorganizovala spoločnosť Deutche Telekom. Stretnutie sa nieslo v duchu veľkých očakávaní, ktoré telekomunikační operátori a výrobcovia mobilných telefónov od tejto technológie očakávajú.
Pri vystúpení analytika agentúry Forrester Research a špecialistu na európske telekomunikačné spoločnosti Larsa Godella však účastníci kolokvia zažili menší šok. Povedal totiž, že odhady operátorov sú značne nadhodnotené a nezodpovedajú realite. Kým podľa odhadov telekomunikačných operátorov bude v roku 2007 využívať služby postavené na UMTS takmer polovica všetkých mobilných zákazníkov, tak podľa agentúry Foresterr Research ich bude asi len desatina, pričom počet zákazníkov využívajúcich siete tretej generácie bude rásť priemerne len o 3 % ročne.
Hlavnými problémami sú podľa L. Godella neskorý príchod tejto technológie na trh, neochota zákazníkov platiť za tento druh služieb a nástup inovovaných technológií z iných oblastí. Špecialista na telekomunikačný trh upozornil, že UMTS sa nebude využívať mimo veľkých mestských aglomerácií, ako aj na to, že v priebehu niekoľkých rokov jednoducho nebude dosť mobilných telefónov a prístrojov schopných pracovať na báze UMTS.
"Neochota zákazníkov platiť za tieto služby tkvie hlavne v tom, že v súvislosti s UMTS doteraz nebola prezentovaná obchodná stránka ich využitia," vysvetlil L. Godell. "Ak má UMTS slúžiť hlavne na posielanie obrázkov a videa, potom treba brať do úvahy, že zákazníci v krajinách EÚ minuli v roku 1999 na komunikáciu asi 101 mld. eur, ale iba 89 mld. eur na uspokojovanie iných potrieb -- napríklad na noviny, časopisy, knihy, TV, hry alebo hudbu. Inými slovami, minuli oveľa viac na komunikáciu."
Šéf T-Mobile International René Oberman v reakcii na Godellovu správu vyhlásil, že zákazníci nebudú platiť za technológiu, ale za služby, ktoré bude prinášať. "Budeme sa sústreďovať hlavne na to, aby sme zákazníkom ponúkli vhodné aplikácie a pridanú hodnotu." Prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti Nokia Jorma Ollila je presvedčený, že žiadna technológia nemôže prísť neskoro. "Technológie neprichádzajú neskoro, ale vtedy, keď ich zákazníci potrebujú. UMTS je jednoducho ďalší krok, ktorý prichádza po sieťach NMT a GSM. V roku 1992 spoločnosť NTT podcenila technológiu NMT a následkom toho zostala pozadu za konkurenciou. Tomu sa chceme vyhnúť," dodal J. Ollila.
Predpoklad využitia mobilných sietí 3G (% používateľov)
2002 2003 2004 2005 2006 2007
Forrester Research 0 1 2 3 6 10
Operátori 0 9 47 22 36 49
Zdroj: Forrester Research

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 09:01