StoryEditor

Brazília plánuje dôchodkovú reformu

09.01.2003, 23:00

Nový brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva načrtol harmonogram reformy dôchodkového systému, ktorý je najväčším jednorazovým zaťažením vládnych financií. Prezident požiadal ministra sociálnych vecí Ricarda Berzoiniho, aby za obdobie štyroch mesiacov vypracoval návrh, ktorý sa následne predloží kongresu. Podľa mediálnej spoločnosti BBC všetci ekonómovia sa zhodujú v názore, že dôchodková reforma je kľúčom na dosiahnutie udržateľného rastu brazílskeho hospodárstva. Tento krok prišiel v čase, keď sa národná mena, reál, začala posilňovať vďaka pozitívnemu postoju investorov k rozhodnutiu vlády šetriť a udržať cenovú stabilitu.
V súčasnosti je však podľa BBC veľmi ťažké určiť rozsah problémov, ktoré prináša súčasný dôchodkový systém. Pracovníci vo verejnom sektore majú svoje dôchodky financované štátom. Pre pracovníkov súkromného sektora sú tieto výhody menšie, o úradníkov v štátnom sektore je lepšie postarané. Často odchádzajú do dôchodku ešte pred 50. rokom života, ale aj napriek tomu majú nárok čerpať plnú hodnotu posledného platu. To je ťažké udržať aj v bohatej krajine. Ekonomické výsledky Brazílie sú však katastrofické. Dôchodkový deficit predstavuje až 5 % HDP. Vláda dáva na dôchodky viac peňazí ako na vzdelávanie, zdravotníctvo a spravodlivosť dohromady.
Reforma dôchodkového systému bola prioritou aj predchádzajúcej stredo-pravej vlády. Dostala sa však do problémov v dôsledku silných lobistických skupín a ľavicovej opozície. Teraz sú pri moci ľavičiari. Nový prezident chce vytvoriť jednotný systém pre pracovníkov súkromného i verejného sektora. Prostriedkom na jeho dosiahnutie budú konzultácie medzi politikmi, odborníkmi, ako aj celou spoločnosťou, aby sa tak dosiahol konsenzus. Očakáva sa však, že pracovníci verejného sektora budú určite bojovať proti tejto reforme.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 18:56