StoryEditor

Španielov trápi konkurencia z Východu

08.03.2004, 23:00
Titulné stránky španielskej ekonomickej tlače sú v posledných dňoch čoraz pochmúrnejšie a výraz relokácia sa medzi podnikateľmi spomína čoraz častejšie. Veľké firmy totiž postupne presúvajú produkciu z tejto krajiny do východnej a strednej Európy a Ázie.

Titulné stránky španielskej ekonomickej tlače sú v posledných dňoch čoraz pochmúrnejšie a výraz relokácia sa medzi podnikateľmi spomína čoraz častejšie. Veľké firmy totiž postupne presúvajú produkciu z tejto krajiny do východnej a strednej Európy a Ázie. Napríklad holandská firma Philips uzatvorila továreň na výrobu žiaroviek neďaleko Barcelony, kórejská spoločnosť Samsung presúva produkciu taktiež z Barcelony na Slovensko a Slovensko bolo aj cieľovou stanicou pre Volkswagen, ktorý zo Španielska presunul produkciu automobilov Seat Ibiza. Uvádza to agentúra Reuters.
Španielsko, ktoré bolo kedysi cieľovou krajinou pre mnohých nadnárodných výrobcov, sa dnes dostáva do podobnej pozície ako vtedy podniky v bohatších štátoch. Pracovné náklady v kandidátskych krajinách nedosahujú ani polovicu španielskej úrovne a ich pracovná sila je často vzdelanejšia, keďže školská dochádzka je tu v priemere o dva roky dlhšia ako v Španielsku.
Podľa španielskej podnikateľskej skupiny Asset uvedené presuny nie sú len izolovanými prípadmi, ale krajina čelí procesu, ktorý postupne zničí pracovné miesta a domáci priemyselný systém.
Na druhej strane Augusti Segarra, šéf štátnej organizácie Cidem, ktorá zabezpečuje prísun investícií do Katalánska, až taký znepokojený nie je. Podľa neho je presun investorov bežným procesom a aj keď Španielsko niektorí opúšťajú, iní zasa prichádzajú. "Opúšťajú ho najmä tí, ktorí hľadajú lacnú a kvalifikovanú pracovnú silu v oblastiach patriacich do tzv. starej ekonomiky, ako napríklad automobilový priemysel. Naopak, začínajú prichádzať firmy z oblasti biotechnológií, aeronautiky a obnoviteľných zdrojov energie, čo doteraz nebola silná stránka Španielska," uviedol Segarra. V Madride, napríklad, otvorili svoje výskumné a vývojové centrá farmaceutické firmy ako Pfizer alebo Glaxo Smithkline, podobne aj Lucent Technologies, ktorý síce zatvoril svoj španielsky závod na produkciu čipov, ale vlani zriadil severne od Madridu nové vývojové stredisko.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:52