StoryEditor

Rusi menia vládny aparát

08.04.2003, 00:00

Počet ministerstiev a ostatných častí ruského štátneho aparátu by sa mal znížiť z 56 na 17. Podľa námestníka ministra pre hospodársky rozvoj a obchod Michaila Dmitrijeva pre denník The Moscow Times jeho úrad už posunul na rokovanie vlády návrh na zrušenie troch zložiek štátneho aparátu. Nekonkretizoval však, o ktoré ide, nepovedal dokonca ani to, či ide o ministerstvo, výbor, agentúru, úrad alebo inšpektorát -- päť hlavných klasifikácií federálnych orgánov.
Aj keď M. Dmitrijev neoznačil zložky federálneho aparátu, ktoré majú byť zrušené, informoval o opatreniach na vlastnom ministerstve. Plánujú pracovné sily najímať, s výnimkou 18 ľudí zo súčasného počtu 500 zamestnancov, čím sa uvoľní 80 % z kancelárskych priestorov, ktoré momentálne potrebuje na svoju činnosť. Ministerstvo plánuje rozdeliť federatívny aparát do trojstupňovej hierarchie, na čele s vládou, za ňou ministerstvá a nakoniec s úradmi, ktoré nie sú súčasťou vlády. Nový systém má odstrániť prekrývanie kompetencií, zabrániť koncentrácii moci v rukách niektorých úradov a zvýšiť celkovú efektívnosť vládnutia zjednodušením zavádzania nových právnych predpisov. Napríklad pred šiestimi mesiacmi bol prijatý zákon, umožňujúci ľuďom časť zo svojej penzie investovať, ktorý však mal byť implementovaný bez ďalších desiatich právnych predpisov a z tých bol zatiaľ podpísaný len jeden či dva.
Prezident Vladimír Putin už od roku 2001 tlačí na vládny kabinet, aby vypracoval návrhy na zníženie aparátu, ktorý v súčasnosti zamestnáva vyše 2 mil. ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:41