StoryEditor

Prvý kontrakt v Iraku získal koncern Halliburton, bez súťaže

13.05.2003, 00:00
Texaský koncern Halliburton, ktorý bol založený v roku 1919, sa postupne stal jedným z najväčších poskytovateľov technológií a zariadení pre ropné koncerny. Firma, ktorá dosahuje ročný obrat okolo 13 mld. USD, zamestnáva vo vyše 100 krajinách spolu 85-tisíc ľudí.
  • Bechtel Group nie je na Blízkom východe nováčik
  • Spoločnosť sa delí na dve časti: výstavbe zariadení sa venuje jej dcérska firma Kellog, Brown & Root (KBR), ktorej obrat je síce len 4,3 mld. USD, známejšou však je ako centrála Halliburtonu. Druhá časť koncernu sa venuje vrtným aktivitám, ťažobným zariadeniam vrátane budovania kapacít na ťažbu ropy z dna hlbokých morí.
    Dcérska firma KBR získala spomedzi amerických firiem ako prvá kontrakt v povojnovom Iraku -- na hasenie ropných vrtov. Prácu zadala spoločnosti americká armáda na základe zmluvy, ktorú má s KBR od decembra 2001. Žiadne výberové konanie sa v tomto prípade nekonalo. Kontrakt Halliburtonu, ktorého hodnota na dva roky je 7 mld. USD, sa však podľa informácií amerických médií netýka len hasenia, ale aj opráv ropnej infraštruktúry.
    Zaujímavosťou je, že v rokoch 1995 až 2000 bol šéfom koncernu súčasný americký viceprezident Dick Cheney. Existuje totiž podozrenie, že Halliburton získal zákazku netransparentne, pretože spoločnosť dostala kontrakt bez toho, aby USA posúdili ďalšie konkurenčné ponuky. V tejto súvislosti sa dokonca objavili aj dohady, že D. Cheney v roku 1991 ovplyvňoval prípravu energetickej politiky prezidenta Georgea W. Busha, čím sa mohol vzhľadom na svojej predchádzajúce pôsobenie vo firme dostať do konfliktu záujmov. Kongresmani Henry Waxman a John Dingell zároveň upozornili, že aj Halliburton patrí medzi firmy, ktoré v rokoch 1999 až 2000 poskytli finančné príspevky americkým politickým stranám vo výške 2,8 mil. USD, pričom až dve tretiny z tejto sumy smerovali do pokladnice republikánov.
    Jeho obhajcovia však uvádzajú, že pridelenie zákazky spoločnosti Halliburton bolo jediným možným riešením, pokiaľ Američania chceli konať rýchlo a efektívne. Biely dom odmieta tvrdenia, že zohrával úlohu pri udeľovaní kontraktov v Iraku.
    Koncern bude D. Cheneymu vyplácať až do roku 2005 odstupné vo výške okolo 180-tisíc dolárov. Ako šéf Halliburtonu D. Cheney zarobil v spoločnosti údajne viac než 30 mil. USD.
    História Halliburtonu však nie je len plná úspechov. Za posledných niekoľko rokov čelil koncern žalobám asi 300-tisíc osôb, ktoré sa cítili poškodené tým, že v objektoch, kde pracovali, sa nachádzal ako izolačný materiál azbest. Na odškodnenie musela spoločnosť vyčleniť 4 mld. USD.
    Piznali úplatok
    Spoločnosť Halliburton sa v piatok priznala, že za uplynulé dva roky poskytla vplyvnému nigérijskému úradníkovi úplatok vo výške 2,4 mil. USD. Urobila to údajne preto, aby pri výstavbe dvoch plynárenských a jedného ropného závodu platila v Nigérii čo najnižšie dane, uviedol denník Washington Post s odvolaním sa na informácie agentúry AFP.
    V minulom roku bola spoločnosť podozrivá, že ešte v období, keď bol vo vedení súčasný viceprezident USA Dick Cheney, uzatvorila prostredníctvom dvoch nastrčených firiem kontrakt s Irakom za 73 mil. USD, a to aj napriek tomu, že zákony USA o hospodárskom bojkote režimu Saddáma Husajna to prísne zakazovali. Halliburton rovnako obišiel zákazy USA dodávkami ropných zariadení do Líbye. Senátor demokratickej strany Frank Lautenberg preto ešte v piatok podľa agentúry CNN požiadal aj o prešetrenie "nedostatku transparentnosti" v prípade poskytnutia kontraktu Halliburtonu vo výške 7 mld. USD.
    Hospodárske výsledky koncernu Halliburton (v mil. USD)
    1. štvrťrok 2003 2. štvrťrok 2002
    Celkový príjem 3 060 3007
    Celkový prevádzkový príjem 142 123
    Čistý príjem 43 22
    Zdroj: Halliburton

    menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
    24. apríl 2024 16:23