StoryEditor

20 otázok o poplatkoch za odpady

07.06.2016, 00:00

Od 1. júla sa menia na Slovensku podmienky zberu a spracovania odpadov. Zodpovednosť za ich likvidáciu sa presúva zo samospráv na firmy. Cieľom je zvýšiť podiel v recyklovaní odpadov a znížiť ich ukladanie na skládkach, v čom stále výrazne zaostávame za vyspelými štátmi Európy.

1.
Ciele recyklácie odpadu

Koľko odpadu sa na Slovensku recykluje?
Sme na chvoste Európskej únie. Pripravované uvedenie novej legislatívy do praxe má recykláciu zvýšiť a motivovať firmy k vyššej zodpovednosti za likvidáciu obalov, ktoré používajú na svoje produkty, ako aj starých, vyradených produktov, ktoré dali v minulosti na trh. Na Slovensku sa v súčasnosti recykluje len šesť až sedem percent odpadu. Úloha z Bruselu je preto jasná. Do roku 2020 máme zvýšiť podiel separovania na 50 percent a o ďalších desať rokov na 70 percent. Či sa to podarí, bude závisieť od uplatnenia nových predpisov v praxi. Platiť začnú v júli tohto roka.


2.
Zodpovednosť sa presúva na firmy

Ťažisko zodpovednosti v zbere, triedení a recyklácii odpadov sa presunie od júla na firmy. Koľko ich to bude stáť?
Odhaduje sa, že podniky ročne za likvidáciu odpadov vynaložia viac ako 31 miliónov eur. Je to zhruba päťnásobok sumy, ako doteraz platili firmy recyklačnému fondu. Ten však od konca roku 2016 zanikne. Naopak, samosprávy miest a obcí na tom zarobia, lebo sa im znížia náklady. Nie je však pravda, že obce a mestá už nebudú za likvidáciu odpadov nič platiť. Lepšie na tom by mali byť občania – spotrebitelia. Poplatky za „smeti“ by sa mali znížiť. Či to však obce urobia, nie je zatiaľ jasné.


3.
Kto bude platiť a za čo

Ktoré firmy budú musieť od 1. júla 2016 platiť za spracovanie odpadu a za ktoré jeho komodity? Budú aj nejaké výnimky?
Platiť bude každá firma, ktorá zhotovuje či inak uvádza na trh takzvané vyhradené výrobky. Povinnosť sa vzťahuje na tieto produkty: obaly, neobalové výrobky – plasty, papier, lepenka, sklo a podobne, elektrozariadenia, batérie, akumulátory, pneumatiky a vozidlá. Povinnosť sa nevzťahuje na minerálne mazacie, syntetické a priemyselné oleje. Za správne nakladanie s odpadovými olejmi bude zodpovedať ich držiteľ.


4.
Najväčšie zmeny v legislatíve

Čo všetko sa zemní od 1. júla 2016? Údajne majú vzniknúť nové, takzvané organizácie (združenia) zodpovednosti výrobcov a koordinačné centrá, ktoré budú za svoje členské organizácie zabezpečovať v obciach a mestách zber, separovanie a recykláciu obalov a ostatných odpadov. Je to pravda?
Je to tak. Výrobcovia, dovozcovia a predajcovia sa stanú členmi takýchto združení, ktoré už vznikli, alebo do konca júna či priebežne môžu ešte vznikať ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-05-18 10:00:00 - Feat.: - Title: Vedci vytvorili nový ekologický plast. V prírode sa sám rozloží už do pár mesiacov 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-23 15:30:00 - Feat.: - Title: Rebríček, v ktorom je Slovensko prvé v Únii 04 - Modified: 2024-04-16 11:00:00 - Feat.: - Title: Svet vyprodukoval za jediný rok šialených 62 miliónov ton elektroodpadu. Ide o ekvivalent 8 226 bratislavských mostov SNP 05 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
20. máj 2024 15:16