StoryEditor

Huawei: 5G sieť prináša veľké výzvy v kybernetickej bezpečnosti

26.04.2019, 00:00
BRATISLAVA - Nastupujúca generácia mobilných sietí s označením 5G prinesie veľké množstvo výziev. Zhodli sa na tom odborníci na kyberbezpečnosť zo Slovenska i zo zahraničia počas konferencie Bezpečnosť nie je samozrejmosť, ktorú zorganizovalo vydavateľstvo Mafra Slovakia v spolupráci s organizáciou GLOBSEC v hoteli Carlton.

5G sieť už je vo svete prakticky realitou, keďže jej používanie odštartovalo pre bežných zákazníkov v apríli v USA a v Južnej Kórei. „Musíme si uvedomiť, že 5G nie je iba rýchlejšie 4G. Prináša veľa nových technologických zmien a spolu s nimi prichádzajú aj výzvy týkajúce sa bezpečnosti,“ povedal Vladimír Manchev Yordanov, global cyber security officer z Enterprise Business Group Huawei Technologies.

Nový sieť prináša niekoľko prevratných zmien. Prvou je rýchlosť. Kým sieť 4G má rýchlosť okolo 100 Mbit/sekundu, pri 5G je táto rýchlosť až 10 Gbit/sekundu. Ďalšou zmenou je hustota pripojených zariadení. „Ak ste napríklad pri 4G vo veľmi preplnenom priestore, máte problém chytiť signál, alebo vaša rýchlosť klesá. Pri 5G je možná hustota zaťaženia okolo milión pripojení na jeden kilometer štvorcový, čo je enormné,“ zdôraznil Yordanov.

Pri používaní 5G zároveň budeme schopní virtualizovať celú infraštruktúru na úroveň koncového zariadenia z dátového centra alebo podnikov až po prijímač, čo má obrovský potenciál.

Dôležitý komponent, ktorý prichádza s 5G, je tzv. ´mobile edge computing´. Tento koncept umožňuje obsluhovať služby priamo na okraji siete, teda zo základňovej stanice. Napríklad ak sledujete hru na štadióne a chcete si znova prehrať nejakú časť zápasu, sťahované dáta nemusia putovať zo vzdialeného dátového centra. Nová inovatívna technológia umožní „umiestniť“ obsah na okraj siete. Pri našom príklade to bude priamo štadión, ak sa na ňom nachádza základňová stanica, teda vysielače operátora.

 „Vďaka veľkému počtu zariadení, veľkej rýchlosti prenosu dát a vďaka veľkej hustote  vznikajú obavy o bezpečnosť dát a zariadení,“ hovorí si Vladimír Manchev Yordanov z Enterprise Business Group Huawei Technologies. Preto si podľa neho kybernetická bezpečnosť vyžiada efektívny manažment technológie, ľudí a procesov, pričom všetky tieto komponenty musia byť v rovnováhe.

„5G nie je len o technológii, ale aj o tom, ako sa bude riadiť. Niektoré procesy vieme vyriešiť, keďže technológia je na vysokej úrovni. Celému manažmentu je však potrebné venovať maximálnu pozornosť,“ uzavrel Yordanov.

 (pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 18:19