StoryEditor

Kedy a v akej sume môžete očakávať nové zvýšenie dôchodkov?

11.10.2019, 00:00
Každý z nás má svoje poslanie a cieľ. Počas tohto dlhého obdobia sa však striedajú určité etapy života, ktoré sa musíme snažiť preklenúť a zvládnuť. Čas pritom zanecháva stopy nielen na našom tele, ale aj zdraví. V priebehu rokov sa zhoršujú mnohé životné funkcie, ubúda prirodzená tvorba vitamínov a minerálov a stráca sa aj sila. Prichádza vek, kedy nie sme schopní byť plnohodnotne ekonomicky aktívnym občanom a vzniká nám nárok na dôchodok.

Nová etapa nášho života, v ktorej miera komfortu a pohodlia je závislá od výšky renty. Od výšky dôchodku, ktorý nám mesačne vypláca štát cez Sociálnu poisťovňu. A nakoľko nie sú tieto sumy príliš závratné, každý jeden rok penzisti čakajú na dobrú správu o tom, o koľko sa im zvýši ich dôchodok.

Mnohí z nich potrebujú predsa uživiť svoju rodinu, zaplatiť nájom, splátky úverov alebo vyriešiť výdavky na energie. Ďalší zasa „zápasia“ so stratou blízkeho člena rodiny a partnera, kedy potrebujú zorganizovať dôstojný pohreb vo Zvolene. A všetky tieto veci niečo stoja, takže každé aj to malé zvýšenie je fajn prilepšenie za toľké odpracované roky.

Ak zaujíma táto téma aj vás, pretože si potrebujete našetriť na nové umelé zuby a zubné náhrady, čítajte ďalej. Vieme, kedy príde očakávaná zmena a prilepšenie vo forme zvýšenia dôchodkov.

Kedy to začne?

Prvé informácie o tom, v akej sume vám bude zvýšený váš dôchodok sa dozviete v januári 2020, teda už o pár mesiacov, po tom - čo ešte dostanete Vianočný príspevok, vďaka ktorému si môžete vybrať aj niečo z peknej módy pre moletky.

Vždy ste však o tejto dôležitej informácii upovedomení (písomne) pred termínom, v ktorom máte v danom kalendárnom mesiaci splatnosť vášho dôchodku. To znamená, že ak dostávate dôchodok 24. deň v mesiaci, oznámenie o zvýšení – rozhodnutie zo Sociálnej poisťovne vám bude doručené tesne pred týmto termínom.

O akú sumu a percentá pôjde?

U každého to môže byť iné, pretože druhov dôchodkov je viac. Zvyšovať sa môže dvoma spôsobmi. Buď valorizovaným percentom alebo pevnou sumou. Vždy to záleží od situácie, ktorá by mala byť pre konkrétneho dôchodcu výhodnejšia. Aj vo vyššom veku má predsa človek právo na kvalitné ubytovanie na Liptove.

Pri percentuálnom zvýšení pôjde o 2,9 % z aktuálnej sumy dôchodku. V prípade minimálnej pevnej sumy to bude napríklad 9 € (pri starobnom dôchodku) - táto suma je daná zákonom a predstavuje 2 percentá z priemernej mesačnej sumy dôchodkových dávok vykázaných Sociálnou poisťovňou vždy k 30. júnu.

Percentuálne zvýšenie (závislé od valorizácie) sa odráža od miery medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov za prvý polrok 2019, ktorá predstavuje podľa Štatistického úradu SR aktuálne 2,9 %. Tieto dve hodnoty Sociálna poisťovňa pri výpočtoch medzi sebou porovnáva a vždy zvyšuje dôchodok podľa vyššej hodnoty, kedy záleží od priemernej hodnoty dôchodku. Znie to komplikovane, no už o pár mesiacov (január 2020) to dostanete písomne.

Takže, aj keď to možno nebude závratná suma, nejaké to prilepšenie mať určite budete a na oslave svojej 70-ky si potom môžete dobrým nožom odkrojiť poriadny kus torty a osladiť život.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
05. máj 2024 23:18