Pavol Kožík - ProxentaDušan Křístek
StoryEditor

Slovenskú investíciu na Kube vírus neohrozil

29.05.2020, 00:00
Investičná skupina Proxenta podpísala s kubánskou vládou zmluvu o historicky najväčšej slovenskej potravinárskej investícii na Kube. Slováci budú vyrábať oblátky, sušienky, cereálie a cukríky a zásobovať nimi celý miestny trh, hovorí zakladateľ skupiny Pavol Kožík.

V júni uplynie rok od podpisu zmluvy, ktorou ste založili spoločný slovensko-kubánsky podnik, ktorý bude v tejto exotickej krajine vyrábať cukrovinky. Čo všetko ste za ten necelý rok stihli realizovať?

Pokosiť doma trávnik, hoci len polovicu. Z terasy vyzerá o. k.. Z dvora je to horšie, odtiaľ vidno nedokončenú časť :-). V kubánskom projekte sme dokázali zazmluvniť dodanie technológií. Aj napriek súčasnej situácii si držíme termín spustenia výroby. Rátame s ním na konci tohto roka. Podarilo sa nám začať búracie a rekonštrukčné práce výrobných hál. Posilnili sme kubánsky tím a prijali manažéra pre logistiku zo Slovenska. V Havane sme otvorili administratívne priestory a podpísali zmluvu na dlhodobý prenájom domu, ktorý bude slúžiť ako naše zázemie pre Kubu. Dnes môžem povedať, že sme spokojní. Zadefinovali sme portfólio výrobkov, darí sa nám priblížiť sa k brandu a receptúram produktov.

Pochopiť, o aký typ sladkostí budú mať kubánski spotrebitelia záujem, môže byť pre našinca náročné. Ako ste pristupovali k tvorbe portfólia cukroviniek pre miestny trh?

Továreň v Caibarién má za sebou niekoľko desaťročí aktívnej potravinárskej výroby. Pri finalizovaní portfólia sme dali dokopy know-how s našimi kubánskymi partnermi. Na najväčšom medzinárodnom veľtrhu v Havane, FIHAV, sme sa rozhodli spraviť aj malé testy príchutí. Návštevníkom sme ponúkali arašidové oblátky obvodovo máčané v čokoláde a kakaové oblátky. Tiež čokoládové sušienky s vanilkovou náplňou, malé kakaovo-kokosové sušienky a rôzne cukríky. Chutili im všetky, nestíhali sme dokladať. Domáci nemajú veľa peňazí, zato nonstop chuť na sladké. Kvalitná čokoláda s vysokým obsahom kakaa je pre nich pridrahá. Obvodovo máčaná arašidová oblátka im chutí, no hlavne si ju môžu dovoliť. Podobné produkty sa v minulosti vyrábali aj na Kube. Odkedy sa produkcia skončila, zahraničné sladkosti ju nevedeli nahradiť. O to viac sa teším, že im ju znova prinesieme v novom portfóliu.

Celý svet sa v dôsledku pandémie koronavírusu COVID-19 spomalil, štáty uzavreli hranice, mnohé podniky prerušili výrobu. Aká je situácia na Kube?

Totožná s tou na celom svete. Ostrov je ešte stále zatvorený pred okolitým svetom, čo sa však týka počtu nakazených a počtu úmrtí, situácia je priaznivá. V Karibiku a v latinskoamerických krajinách majú väčšie skúsenosti s pandémiami ako my v Európe. Na Kube sú na takéto situácie pripravení o to viac. Okrem toho vieme, že Kuba má jeden z najlepších zdravotníckych systémov na svete. Patrí ku krajinám s najvyšším počtom lekárov na počet obyvateľov. Kubánski lekári sú známi svojou profesionalitou, efektívnosťou a vysokou pracovnou morálkou. Pomáhali zvládnuť už zemetrasenie na Haiti či epidémiu eboly v Západnej Afrike. Kuba vysiela svojich lekárov na platené aj neplatené misie do celého sveta. Aktuálne pomáhajú približne v 67 krajinách sveta. Hneď v začiatkoch koronakrízy vyslala lekárov na pomoc štátom Južnej Ameriky, ale aj do najhoršie postihnutých častí Talianska či do čínskeho Wu-chanu. Postupy kubánskej vlády sú vyhodnocované ako správne a rýchle. Očakáva sa, kedy sa tie reštrikcie skončia.

Asi málokto vie, že vaša spoločnosť na Slovensku počas koronakrízy urobila sympatické gesto a pomáhala zdravotníkom v prvých líniách.

V čase vypuknutia epidémie sme využili kapacity nášho potravinárskeho závodu Healthy Food Supplements v Galante. Vytvorili sme unikátnu tyčinku pre všetkých v prvej línii – pre lekárov, sestry, záchranárov, policajtov, hasičov, ktorí v boji s epidémiou čelia najvyššiemu riziku. Na zložení tyčinky Záchranka spolupracovali biochemik Peter Szalay s vedúcou vývoja a potravinou technologičkou Monikou Melicherovou a s klinickým biochemikom docentom Pavlom Blažíčkom. Tyčinka s komplexom vitamínov, minerálov a mikrovýživy pomáha ľahšie znášať vytrvalostnú záťaž a únavu. Spoločnosť investovala do projektu stotisíc eur, z ktorých pripravila receptúru, vyrobila a bezplatne rozdala 50-tisíc tyčiniek.

Aký bude ďalší osud tyčinky?

Aktuálne sme spustili e-shop darujzachranku.sk a uvoľňujeme tyčinku aj do predaja. Od 11. júna ju zákazníci nájdu aj v sieti potravín Kaufland. Celý výnos z predaja poputuje opäť do výroby a bezplatnej distribúcie našim hrdinom. Za každú jednu predanú tyčinku dokážeme vyrobiť a distribuovať ďalšie dve bezplatne.

Vráťme sa k vašim plánom na Kube. Podnik Proxcor by mal začať s výrobou už koncom tohto roka, budú načas dodané a dovezené technológie?

Zatiaľ veríme, že áno. Zaujímavé bude preberanie technológií, pretože to sa má uskutočniť fyzicky. Čiže prídete k dodávateľovi, on vám technológiu skúšobne spustí, skontrolujete si, či všetko funguje. Na záver podpíšete preberací protokol. Až následne môžu technológiu naložiť na loď a poslať na miesto určenia. Termín prebratia sa nám zatiaľ posunul o mesiac, to by však nemalo nijako ovplyvniť plánovaný začiatok výroby vo štvrtom kvartáli 2020.

Angažujete sa osobne v projekte na Kube aj v súčasnosti, alebo ste ho zverili do rúk manažérom, ktorí majú vašu plnú dôveru?

Oboje. Členovia tímu, ktorý sa stará o kubánske projekty, pracujú na sto percent. Sami prijímajú rozhodnutia, ale stále sa, samozrejme, angažujem aj ja. COVID 19 pribrzdil nábor nových zamestnancov na Kube. Čakáme, kým sa miestni úradníci znovu vrátia do práce a my budeme môcť konečne najímať potrebný personál. Na Kube veľmi komplikovane funguje home office. Takmer nikto nemá doma počítač a internet. Každého zamestnanca, ktorého tu ako podnik so zahraničným kapitálom zamestnáte, musíte najať cez štátnu zamestnávateľskú agentúru. V tomto momente čakáme, kým úradníci začnú zase pracovať.

Od nápadu cez podpis zmluvy až do dnešných dní – čo bolo pre vás najväčšou skúškou? Mali ste niekedy chuť z celého projektu „vycúvať“?

Samozrejme, že áno. Neraz som mal na to dôvod aj chuť. Cesta na Kubu vedie cez dlhoročné osobné rokovania s miestnymi. Zhruba po troch rokoch negociácií nám v jednom momente kubánska vláda vrátila všetky dohody späť na začiatok. Museli sme začať s vyjednávaniami úplne odznova. Vtedy som mal chuť ísť si naposledy zaplávať v oceáne na Kube a okamžite odletieť z Havany. Dnes som, samozrejme, rád, že sa tak nestalo. „Perličky“, ktoré by sme možno na Slovensku bežne považovali za problém, už nevnímam ako žiaden významný dealbreaker.

Od investícií do Proxcoru očakávate vysokú návratnosť, lepšiu, ako sa dosahuje v Európe. Môžete bližšie vysvetliť, prečo je to tak?

Vysoké percentá sme si zaslúžili rokmi práce a úsilia. Vzhľadom na to, že na Kube svojím spôsobom neexistuje konkurenčné prostredie, dokážete si dohodnúť výnimočné podmienky. Priamo úmerne tomu, aké náročné je dostať sa do tohto prostredia, stúpa aj možnosť vyrokovať si vlastné podmienky a výnosy z obchodu. Stále tu vládne komunistický režim a všetko určuje vláda. Tá vám navyše zabezpečí, že k vám nepustí konkurenciu. V prípade, že vás ako investora prijme do svojej krajiny, ľahšie si tu presadíte požiadavky, ktoré sú pre vás potrebné.

O podnikaní na Kube ste sa vyjadrili, že riziká sú priamo úmerné výnosnosti projektu. Vaša spoločnosť vlastní 51 percent akcií. Rozhodli ste sa umožniť investovať do podniku aj iným investorom, prečo?

Pôvodne sme neplánovali sprístupniť akcie aj minoritným akcionárom. Zavážili dva dôvody. Naliehanie niektorých z našich klientov a ich záujem o nákup akcií. A tiež ďalšie impulzy, ktoré prišli zo strany kubánskej vlády. Vnímame ich ako veľkú príležitosť, vďaka tomu vieme efektívne umiestniť akumulovaný investičný kapitál a okamžite reagovať na ďalšie ponuky. Časť akcií je už vypredaná. Stále však ostal dostatočný priestor pre menších aj niekoľkých veľkých investorov, ktorí majú záujem o naše kubánske projekty.

Predstavte podnik – ako bude vyzerať jeho výroba, produkcia v plnej prevádzke a aké sú vyhliadky na jeho prípadný rozvoj?

Ročne budeme schopní vyrobiť 18-tisíc ton výrobkov. Kubánska vláda požadovala minimálne 12-tisíc ton, nám sa celkový počet podarilo zvýšiť. Výrobkami tak budeme zásobovať celý ostrov. Budeme vyrábať štyri základné rady – oblátky, sušienky, cereálie a cukríky. Naša investícia má sedemročnú návratnosť. Aj preto sme si stanovili osemročnú daňovú úľavu zo zisku. Osem rokov nebude spoločnosť platiť daň zo zisku, osem rokov budeme mať aj v rotačnom systéme výmeny generálnych riaditeľov riaditeľa my. V maximálnej možnej miere tak dokážeme ošetriť návratnosť našej investície. Po ôsmich rokoch nás čaká platenie dane zo zisku vo výške 15 percent, čo je z hľadiska investora mimoriadne atraktívne. Očakávame, že budeme rozširovať portfólio produktov a aj naďalej investovať do nových technológii. S kubánskou vládou sme sa dohodli, že keď bude fungovať podľa pravidiel naša prvá investícia, budeme pripravení investovať naďalej.

Okrem strojov a technológií, ktoré doveziete na Kubu zo zahraničia, bude fabrika využívať domáce suroviny a predávať len na domácom trhu. Nemáte obavy z obmedzených možností zásobovania?

Už od začiatku vieme, čo budeme a čo nebudeme schopní nakúpiť na domácom trhu. Medzi základné suroviny, ktoré si vieme zadovážiť na Kube, patria múka a cukor. Otázne je kakao, budeme ho potrebovať veľa a na Kube je len jeden závod na výrobu kakaa. Na všetko sme však od začiatku pripravení.

Ako vnímate možnosti rozšíriť pôsobenie vašej spoločnosti na Kube, prípadne v okolitých štátoch?

Kubu vnímame ako vstupnú bránu do Latinskej Ameriky. Má 11 miliónov obyvateľov, k nim je potrebné prirátať ročne ďalších päť miliónov turistov. Pozeráme sa však ešte ďalej. Podnikateľskú činnosť dokážeme vyvíjať medzi ďalšími spriatelenými krajinami Kuby. V Latinskej Amerike sú krajiny s rizikovým politickým zriadením, ale tiež štáty, v ktorých je politické zriadenie na štandardnej úrovni. V budúcnosti by sme radi rozšírili naše podnikateľské aktivity práve o tieto krajiny.

Marta Svítková

01 - Modified: 2024-04-24 12:10:18 - Feat.: - Title: Proxenta mala ziskový rok 02 - Modified: 2024-02-26 13:35:40 - Feat.: - Title: Stavba Stockerky, plány v Slovenke 03 - Modified: 2024-01-15 11:33:12 - Feat.: - Title: Kesselbauer v centre Bratislavy je právoplatne skolaudovaný, informuje Proxenta 04 - Modified: 2023-11-01 18:30:00 - Feat.: - Title: Kuba sa otvára zahraničiu. Šance sa chopili Slováci, rozbiehajú tam kakaový biznis 05 - Modified: 2023-04-13 16:28:24 - Feat.: - Title: Slovenské potravinárstvo zažíva historický úspech
menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
07. máj 2024 07:01