StoryEditor

Poznajte svoje práva na cestách po EÚ. Pripravení na všetko!

10.08.2022, 00:00

Chystáte sa na cesty? Európska únia CHRÁNI vaše cestovateľské práva v prípade meškania či zrušenia spojov aj v rôznych iných nečakaných situáciách pri preprave po súši, vzduchom či na mori.

Vyzerá to ako najlepšia dovolenka vášho života… až do chvíle, kým neprídete o batožinu alebo vám ukradnú peňaženku a pas. A čo je ešte horšie, vaša krajina v tejto časti sveta nemá žiadne veľvyslanectvo. Ako občan Európskej únie však máte nárok na pomoc od akéhokoľvek veľvyslanectva alebo konzulátu EÚ, ak vaša krajina v danom štáte nemá zastúpenie. Nech už ste kdekoľvek vo svete, občianstvo EÚ znamená, že môžete získať pomoc rýchlo a bez problémov.

Bez dokladov ani na krok

Ak poznáte svoje práva a pravidlá bezpečného cestovania, nemusia vás zaskočiť nijaké neočakávané udalosti. Aj v rámci schengenského priestoru by ste mali mať pri sebe občiansky preukaz alebo pas, ktoré slúžia na preukázanie totožnosti (napríklad, ak vás zastaví policajná hliadka, pri nástupe do lietadla a podobne). Ak ste ho stratili alebo vypršala jeho platnosť, krajiny EÚ zaviedli systém, ktorý vám aj v týchto prípadoch pomôže. Je však vecou každého členského štátu, aby rozhodol, či alebo kedy umožní občanom EÚ vstup na svoje územie alebo opustenie svojho územia bez platného cestovného dokladu.

Liečba v zahraničí

Ako občania EÚ môžete vďaka európskemu preukazu poistenca využiť služby verejnej zdravotnej starostlivosti v ktorejkoľvek inej krajine EÚ, ako aj na Islande, v Lichtenštajnsku, Nórsku a vo Švajčiarsku. Európska legislatíva vám zaručuje rovnaké zaobchádzanie ako obyvateľom krajiny, v ktorej sa práve nachádzate. To znamená: ak je zdravotná starostlivosť bezplatná pre miestnych občanov, budete ju mať zadarmo aj vy, potrebujete len platný európsky preukaz zdravotného poistenia. Liečbu v zahraničí si môžete aj naplánovať, pred vycestovaním si však radšej vopred overte svoje práva na takýto typ liečby vo vašej zdravotnej poisťovni.

Zvieratká nemusia ostať doma

V rámci EÚ môžete cestovať aj so svojimi domácimi miláčikmi – so psom, s mačkou alebo fretkou. Zvieratko musí mať aplikovaný mikročip, musí byť zaočkované proti besnote, odčervené a mať platný európsky pas pre spoločenské zvieratá alebo certifikát zdravia zvierat EÚ (oba vydáva oprávnený veterinárny lekár). Môžete cestovať maximálne s piatimi spoločenskými zvieratami. Ak s vami cestuje viac ako päť psov, mačiek alebo fretiek, musíte poskytnúť dôkaz, že sa zúčastňujú na súťaži, výstave alebo športovom podujatí (napríklad predložením registračného dokumentu) a sú staršie ako šesť mesiacov.                                          

Na čo máte nárok pri rôznych spôsoboch prepravy?

Či už sa rozhodnete cestovať autobusom, vlakom, lietadlom alebo loďou, máte právo na férové zaobchádzanie, ktoré zahŕňa kompenzácie, vrátenie peňazí, zmenu plánovanej cesty alebo ubytovanie v hoteli. Pozor: kompenzácie sa neudeľujú automaticky – treba si ich nárokovať. Vec treba reklamovať v dopravnej spoločnosti, a ak sa nedočkáte odpovede, môžete podať sťažnosť na vnútroštátne orgány – Slovenskú obchodnú inšpekciu alebo ministerstvo dopravy.

image
Shutterstock

Autobusom

Možno nejde o najrýchlejší spôsob prepravy, no vďaka ceste autobusom môžete objaviť miesta mimo bežných cestovateľských trás. Prevádzkovatelia autobusovej dopravy vám navyše nemôžu účtovať vyššiu cenu z dôvodu štátnej príslušnosti alebo krajiny, v ktorej si kupujete cestovný lístok. Je preto jedno, či si kúpite lístok v Dubline alebo Dubrovníku. Cestovanie autobusom zostáva najlepším cenovo dostupným spôsobom, ako spoznať Európu.

Vlakom

Po príchode na stanicu ste zistili, že váš vlak má najmenej hodinové meškanie – čo teraz? Nie je to také zlé, ako sa zdá. V takýchto prípadoch máte podľa pravidiel EÚ nárok na okamžitú refundáciu, ak svoju cestu zrušíte. Ak sa rozhodnete v ceste pokračovať, máte nárok na alternatívnu dopravu, hneď ako to bude možné. Ak meškanie trvá dlho, môžete si nárokovať aj občerstvenie.

Lietadlom

Uviazli ste na letisku a čakáte na oneskorený let? Môžete mať nárok na pomoc, náhradu výdavkov alebo spiatočný let. A ak vaše lietadlo pristane na mieste určenia o viac ako tri hodiny neskôr, za určitých okolností môžete mať na základe dĺžky trasy nárok na kompenzáciu vo výške 250, 400 alebo 600 eur. Ak sa vaša cesta odloží až na nasledujúci deň, podľa pravidiel EÚ vám musí poskytovateľ prepravných služieb zabezpečiť hotel, jedlo a nápoje. Takže sa nemusíte báť, že skončíte na lavičke na letisku. Namiesto toho pocestujete oddýchnutí a svieži na ďalší deň. Ak bol váš let zrušený úplne, môžete od leteckej spoločnosti žiadať vrátenie ceny letenky, prípadne letenku na iný let (aj z iného letiska) bez akýchkoľvek ďalších nákladov.

image
Shutterstock

Loďou

Ak trajekt alebo výletná loď, ktoré ste si rezervovali, meškajú viac ako 90 minút, máte nárok na vrátenie ceny lístka alebo presmerovanie plavby do konečnej destinácie za porovnateľných podmienok v čo najskoršom termíne a bez ďalších nákladov. V závislosti od dĺžky omeškania môžete žiadať aj primerané občerstvenie alebo ubytovanie (avšak nie v prípade, ak bola plavba zrušená pre nepriaznivé poveternostné podmienky). Ak počas nehody, ktorá vznikla vinou dopravcu, došlo k strate alebo poškodeniu vašej batožiny, máte právo žiadať náhradu škody až do výšky 2 700 eur za príručnú batožinua 15 500 eur za vozidlo. Pozor: pravidlá EÚ sa nevzťahujú na exkurzie a vyhliadkové plavby.

Občianstvo EÚ znamená, že pomoc môžete získať rýchlo a bez problémov.

 

Viac o svojich právach sa dočítate na stránke Vaša Európa.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
28. apríl 2024 07:59