* Pozn.: Prieskum Ako investujú Slováci 2023: zber dát bol realizovaný prostredníctvom aplikácie Instant Research agentúry Ipsos na vzorke 840 respondentov v júni 2023.
StoryEditor

Inflácia zvyšuje záujem o investovanie, polovica ľudí zvažuje investície do nehnuteľností

27.06.2023, 00:00

Investovať či neinvestovať v čase inflácie? Pre 41 % Slovákov je práve investovanie najlepšou ochranou úspor pred infláciou. Až 64 % pravidelne mesačne investuje sumu do 100 eur. Rovnaký počet (64 %) ľudí investovanie zvažuje v najbližšom čase, každý druhý (52 %) plánuje investovanie do nehnuteľností. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu AKO INVESTUJÚ SLOVÁCI 2023 investičnej platformy Invest in Slovakia v spolupráci s agentúrou Ipsos*.

Náročná ekonomická situácia núti ľudí hľadať alternatívne, nové spôsoby zhodnocovania svojich úspor. Najsilnejším dôvodom investovania je až pre 67 % ľudí nízke zhodnotenie peňazí na účtoch v banke. Druhým najsilnejším dôvodom (57 %) je zabezpečenie sa na dôchodok. 

„Trend hľadania nových foriem zhodnotenia svojich úspor potvrdzuje aj nárast záujemcov o investičný crowdfunding do nehnuteľností. Medziročne vzrástol počet klientov našej platformy Invest in Slovakia napriek postpandemickej dobe a inflácii až o 25 %. Záujemcov láka možnosť investovať už od malej sumy 100 eur, ale aj výber konkrétnej investície – teda nehnuteľnosti v realizácii, ktorá ich z našej ponuky najviac zaujala,“ prezrádza Ondrej Cirbus, zakladateľ realitnej crowdfundingovej platformy Invest in Slovakia. To je napríklad výhoda investičného crowdfundingu oproti realitným fondom,  kde investor vkladá peniaze do pevne daného portfólia rôznych projektov.

Hoci záujem o investovanie u nás rastie a Slováci sa považujú za zdatných vo svete financií (71 % opýtaných považuje svoje znalosti o svete financií za dostačujúce), podľa NBS majú ľudia v bankách približne 43 miliárd eur. Z toho je až 60 % uložených na účtoch, kde ich znehodnocuje inflácia.

image

Bytový dom Ružová v Prešove z ponuky Invest in Slovakia. 

Invest in Slovakia
Slovákov od investovania podľa prieskumu najviac odrádza strach zo straty (40 %), nehnuteľnosti však považujú za najmenej rizikové investície (54 %). Podľa O. Cirbusa špeciálne pri investičnom crowdfundingu do nehnuteľnosti patrí riziko straty k najnižším: „Vzhľadom na priemernú výšku inflácie za rok 2022 a priemerné zhodnotenie investícií našich investorov na platforme Invest in Slovakia  sa nám podarilo vo všetkých projektoch ochrániť investície našich investorov pred infláciou a v niektorých prípadoch aj zhodnotiť. Realitný investičný crowdfunding je jedno z mála odvetví, ktoré najlepšie odolávajú inflačným tlakom. Navyše investície sú zaistené nehnuteľným majetkom z konkrétneho investičného projektu.“

Dôvodom úspechu je aj prísne riadenie rizík a posúdenie nielen projektov, ale aj samotných developerov tímom odborníkov platformy Invest in Slovakia z pohľadu  právneho, stavebno-inžinierskeho i finančného due diligence. 

Priemerná výška investície investorov na platforme Invest in Slovakia je 2 000 eur, čo v prípade realitného projektu v objeme 200 000 eur predstavuje 100 investorov. Výnosy sa pohybujú v priemere na úrovni 12,5 % p. a. v závislosti od projektu. Doteraz sa cez Invest in Slovakia preinvestovalo vyše desať miliónov eur a investori získali výnosy v objeme dva milióny eur.

Investičný crowdfunding v súčasnosti dosahuje hodnotu 14 miliárd eur celosvetovo. Do roku 2030 sa predpokladá jeho rast na viac ako 200 miliárd eur.

Výsledky prieskumu Ako investujú Slováci v roku 2023:

image

* Pozn.: Prieskum Ako investujú Slováci 2023: zber dát bol realizovaný prostredníctvom aplikácie Instant Research agentúry Ipsos na vzorke 840 respondentov v júni 2023.

****

O platforme Invest in Slovakia

Invest in Slovakia je najväčšia investičná crowdfundingová platforma na Slovensku, ktorá sa špecializuje na nehnuteľnosti. Slovenská platforma so sídlom v Poprade predstavuje formu tzv. hromadného investovania – spája investorov aj developerov rezidenčných projektov na Slovensku. Fyzické aj právnické osoby môžu investovať do konkrétnych projektov podľa výberu už od 100 eur, pričom výnosy sa pohybujú v priemere okolo 12,5 % p. a. v závislosti od konkrétneho projektu. Od vzniku platformy v roku 2019 sa cez Invest in Slovakia preinvestovalo vyše desať miliónov eur, investori získali výnosy v objeme viac ako dva milióny eur. Viac na investinslovakia.eu

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 21:01