StoryEditor

Kto investoval pravidelne, môže byť dnes spokojný

21.09.2023, 00:00

Akciové trhy sa tento rok ukazujú v plnej sile. Zlepšenie nálady investorov potvrdzuje aj investičná platforma Portu, ktorá sa blíži k pokoreniu míľnika 1 miliardy eur pod správou. Ako situáciu hodnotí zakladateľ platformy Radim Krejčí?

ROZHOVOR

Čo viedlo k obratu v nálade investorov?

Po minulom roku v znamení prepadov sa tento rok akciové trhy ukazujú v plnej sile. Ten, kto nepanikáril, ale ďalej pravidelne investoval, môže byť dnes spokojný. Investorov potešila klesajúca inflácia a znovu nájdené nadšenie z nových technológií. Americký akciový index Nasdaq Composite, zameraný na technológie, si za prvých 8 mesiacov roku 2023 pripísal 34 %. Zahanbiť sa nenechali ani európske akcie. Index Euro Stoxx 50 za rovnaké obdobie vzrástol o 17 %. Najviac však zažiarili japonské akcie, keď index Nikkei 225 získal za prvých 8 mesiacov roku 28 %.

Akcie teda stúpajú, ale ako sú na tom dlhopisy?

Za akciovými trhmi zatiaľ dlhopisy zaostávajú. Ich rastový potenciál sa ale naplno ukáže, až začnú klesať úrokové sadzby. Tie teraz držia centrálne banky kvôli boju s infláciou vysoko. Očakávame však, že v budúcom roku s poklesom inflácie začnú hlavné svetové centrálne banky vrátane tej európskej sadzby znižovať a ceny dlhopisov, teda aj dlhopisových ETF porastú.

Ako sa pozitívna situácia na trhoch odráža v Portu?

Pozitívny ekonomický vývoj sa pomerne slušne odrazil aj na vývoji Portu portfólií. Naše najviac dynamické portfólio s označením 10 sa za prvý polrok zhodnotilo o 13 %. Veríme, že tento reštart obnoví po minuloročných poklesoch trhov dôveru investorov. Pri investovaní je potrebné myslieť dlhodobo a investovať pravidelne aj keď to je pri klesajúcej hodnote portfólia neintuitívne. Pravidelných investorov trhy časom odmenia, tak ako sa to stalo aj tentoraz.

Keď sa človek drží svojho investičného horizontu, nemusia ho krátkodobé výkyvy hodnoty investícií trápiť. Trhy fungujú cyklicky, historicky sa aj po veľkých prepadoch vždy situácia obrátila k lepšiemu, čo sa tento rok opäť potvrdilo.

Znamená to, že obdobia poklesov stačí prečkať?

Áno, stačí si zachovať chladnú hlavu a pozrieť sa do minulosti. Čím dlhšie vaša investícia pracuje, tým viac sa znižuje možnosť straty a zvyšuje šanca zhodnotenia. Na základe historických dát indexu S&P 500 existuje 37 % šanca, že po 1 mesiaci bude vaša investícia stratová. Po jednom roku sa pravdepodobnosť straty znižuje na štvrtinu, po troch rokoch na 16 % a historicky neexistuje jediné obdobie, v ktorom by ste boli po 20 rokoch investovania do S&P 500 v strate. Portfóliá Portu sú naviac globálne diverzifikované, čo ďalej znižuje ich rizikovosť.

Skúsení investori prepady dokonca využívajú vo svoj prospech. Pokles cien vnímajú ako príležitosť k lacnejším nákupom a svoje pravidelné investície doplnia o dodatočné vklady.

Pozorujete po oživení trhov zvýšený záujem Slovákov o investovanie?

Vlani sa počet našich užívateľov na Slovensku zvýšil o 300 percent a blíži sa k desiatim tisícom. Darí sa nám oslovovať nových investorov, aj keď záujem nie je taký ako v Česku. Je to ale prirodzené – v Česku sme začínali už v roku 2018, ľudia nás tam už poznajú. Len od začiatku roka nám v Portu pribudlo viac ako 30-tisíc investorov zo Slovenska, Česka a Poľska. Celkovo s nami investuje už viac ako 200 000 ľudí.

Akú pravidelnú čiastku u vás priemerne Slováci investujú?

Priemerne je to 250 eur mesačne. Niektorí odkladajú len 20 eur mesačne, ale sú aj takí, ktorí jednorazovo vložia 100 000 a každý mesiac potom 500 eur. Je to veľmi široké spektrum investorov. Niekto peniaze odkladá každý týždeň, iný raz za tri mesiace. Máme tiež pomerne dosť žien investoriek. Tradične býva investovanie svetom mužov, u nás ale ženy tvoria zhruba 30 percent používateľov, čo je veľmi slušné číslo.

 

Dve tretiny rodičov šetrí svojim deťom peniaze nevhodne

Tri štvrtiny rodičov na Slovensku myslia na finančné zabezpečenie svojich detí v budúcnosti a odkladajú im peniaze. Z tých, čo deťom nešetria, väčšia časť tvrdí, že tak chce urobiť v budúcnosti. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos pre online investičnú platformu Portu. Dá sa teda konštatovať, že rodičia na Slovensku myslia na budúcnosť svojich detí a sú odhodlaní im pomôcť s lepším štartom do dospelého života.

„Problémom je nízka finančná gramotnosť domácností, ktorá sa ukazuje vo výbere zlých produktov na sporenie pre deti,“ uvádza analytik investičnej platformy Portu Marek Malina. Podľa prieskumu až 41 % rodičov sporí svojim deťom peniaze na sporiacich účtoch, ktoré však prinášajú sporiteľom výnos blízky nule. Ďalších necelých 15 % má peniaze na bežnom účte a 5 % v hotovosti, čo znamená, že tieto úspory sa nezhodnocujú, ale práve naopak, ich hodnotu “požiera inflácia”. Termínovaný účet, ktorý sa podobne vyznačuje nízkym výnosom, má 7,6 % domácností. „Sporenie deťom v hotovosti, na termínovanom vklade, sporiacom alebo bežnom účte predstavuje výber zlých možností,“ tvrdí Malina. Využíva ich ale až viac ako dve tretiny rodičov (68,1 %).

Pri výbere vhodného produktu pre svojich potomkov si je potrebné uvedomiť, že ich investičný horizont od narodenia po dosiahnutie dospelosti, je 18 rokov. Je historickým faktom, že pri takto dlhom časovom období nie je vhodné úspory šetriť a odkladať, ale investovať ich. Ak rodič dieťaťu odkladá 50 eur mesačne, v dospelosti bude mať k dispozícií 10 800 eur. Rodič, ktorý ich ale investuje do svetového akciového trhu bude mať pri neutrálnom scenári 21 550 eur a pri optimistickom scenári až 47 720 eur. Navyše, investovanie je dostupnejšie ako kedykoľvek predtým, v Portu môžu rodičia deťom investovať do detských účtov už od 20 eur mesačne a s poplatkom iba 0,25 % ročne.

„Výber vhodného produktu na šetrenie pre deti je základným stavebným kameňom. Následne sa musia rodičia naučiť byť verný vytýčenej stratégií a najmä investovať pravidelne a dlhodobo,“ dodal Malina.

 

Úrokové sadzby rastú, Váš výnos môže tiež

Vysoká inflácia nás trápi už nejaký ten čas. Ceny tovarov a služieb rastú, kúpyschopnosť našich peňazí a úspor klesá. V boji proti rastu spotrebiteľských cien vytiahli centrálne banky svoju overenú zbraň – zvyšovanie úrokových sadzieb. To ale predražuje pôžičky tým, že veritelia požadujú od dlžníkov väčšie úroky.

Rast úrokových sadzieb sa dá ale využiť aj vo svoj prospech. Portu ponúka konzervatívny investičný produkt s názvom Investičná rezerva, ktorý umožňuje úročenie eurovej hotovosti. Cieľom Investičnej rezervy je prinášať pozitívne zhodnotenie, čo najviac minimalizovať kolísanie hodnoty a vyhnúť sa negatívnym prepadom. „Môže tak byť ideálnou voľbou pre konzervatívnych investorov alebo môže slúžiť ako alternatíva voči sporiacemu účtu,“ uviedol Malina. Eurová investičná rezerva aktuálne prináša výnos 3,25 % ročne.

Investičná rezerva môže byť tvorená hotovosťou a investičnými inštrumentmi. V súčasnosti ale obsahuje výhradne úročenú hotovosť, ktorá je naviazaná na aktuálnu základnú sadzbu ECB. „Ak sa v boji proti inflácií rozhodne centrálna banka opäť zvyšovať úrokovú sadzbu, zvýši sa aj výnos na Investičnej rezerve. Investor tak môže mať úžitok aj z tohto nepriaznivého kroku,“ dodal Malina. Dnes síce žijeme dobu rastúcich úrokových sadzieb, ale ešte donedávna boli na minime. V takýchto časoch môže byť časť prostriedkov Investičnej rezervy alokovaná do investičnej časti. Tá je tvorená diverzifikovanými investičnými inštrumentmi typu ETF (globálne akcie, dlhopisy a zlato), ktorých cieľom je dosahovať dlhodobejšie zhodnotenie vložených peňazí.

Portu kladie na Investičnú rezervu rovnako veľký dôraz ako na detské účty, preto podlieha zvýhodnenému poplatku 0,25 % ročne. Ďalšou výhodou je, že z hľadiska bezpečnosti je hotovosť v banke vždy evidovaná na meno zákazníka a je tak poistená podľa Zákona o bankách do výšky 100 000 eur.

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 14:50