HLAS
StoryEditor

HLAS: Skutočný 13. dôchodok je naša podmienka vstupu do vlády

HLAS – sociálna demokracia je po voľbách pripravený vstúpiť len do takej vlády, ktorá sa zavedie skutočný 13. dôchodok vo výške priemerného starobného dôchodku. Dnes je to 640 eur.

„Slovenskí seniori sa proti svojej vôli stali nepriateľom vlád Igora Matoviča a Eduarda Hegera. Igor Matovič pred voľbami verejne sľúbil, že nesiahne na žiadne sociálne opatrenia. A prvou starosťou jeho vlády bolo, ako čo najrýchlejšie zrušiť zákonom schválený 13. dôchodok. Preto je dnes zavedenie skutočného 13. dôchodku jednou zo zásadných priorít HLASu, od ktorej nie sme ochotní ustúpiť,“ vyhlásil líder HLASu Peter Pellegrini. 

HLAS ako sociálnodemokratická strana bude po voľbách žiadať aj ukotvenie základných sociálnych práv priamo do ústavy. „Chceme ušetriť Slovensko od hrozby, že v budúcnosti akákoľvek antisociálna vláda v mene šetrenia a škrtania pripraví ľudí o základné sociálne istoty. Budeme preto žiadať, aby sa súčasťou ústavy stali aj sociálne práva ako nárok na dôstojný dôchodok, dovolenku, primerané mzdy a pracovný čas. A v rámci otvorenia ústavy budeme navrhovať aj to, aby sa priamo v základnom zákone štátu garantovala rovnaká odmena pre mužov a ženy za rovnakú prácu,“ povedal Peter Pellegrini.

HLAS má vo svojom sociálnom programe aj zavedenie rodinnej karty, ktorá rodinám poskytne zľavy na služby štátu a samosprávy. Ďalšou novinkou je takzvaný štartovací balíček pre mladých ľudí. „Zavedieme pravidelné mesačné sporenie štátu každému novonarodenému dieťaťu, pri štarte tohto programu aj všetkým deťom do veku piatich rokov. Po dosiahnutí plnoletosti si bude môcť mladý človek tieto prostriedky vybrať a získať tak základný finančný štartovný balíček do života. Bude ich môcť použiť na úhradu študentských pôžičiek, ako základ na nové bývanie či ako kapitál na rozbehnutie vlastného podnikania. Je to opatrenie, ktoré výrazne zvýši motiváciu mladých ľudí ostať na Slovensku,“ uviedol Peter Pellegrini.

Slovenská republika bude podľa neho pre svojich občanov dôveryhodným štátom vtedy, ak sa v každom kritickom okamihu svojho života budú môcť spoľahnúť na to, že ich silný štát nenechá napospas osudu a je im vždy pripravený pomôcť. „Liberálne a pravicové strany žiadajú slabý štát a výhody pre bohatých. HLAS chce silný štát a výhody pre ľudí, ktorí každodenne bojujú o právo na dôstojný život seba a svojich blízkych,“ dodal Peter Pellegrini.

 

Objednávateľ: HLAS - sociálna demokracia, Lazaretská 15, 811 08 Bratislava, IČO: 53258070

Dodávateľ: Creo advertising, s. r. o., Žižkova 7801/15, 811 02 Bratislava, IČO: 51280299

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 15:29