StoryEditor

Zaujímavá investícia v čase vysokej investície? Vyskúšajte investíciu do umenia

14.11.2023, 00:00

Pojem inflácia poznajú už aj tí, ktorým ešte pred rokom nič nehovoril. Jednou z oblasti, ktorú za posledné roky zasiahla, sú aj naše úspory. Pripravili sme pre vás preto zaujímavý tip, kde sa oplatí investovať a chrániť si svoje peniaze pred jej negatívnym vplyvom.

Ako investovať v čase vysokej inflácie

V čase zvyšujúcej sa inflácie je dôležité investovať do aktív, ktoré majú schopnosť rásť rýchlejšie, než samotná inflácia. Len tak máte šancu, že vaše úspory budú rásť a naberú na objeme. Vhodnými investičnými stratégiami sú:

Investovanie do akcií

Akciové trhy majú potenciál rásť a tým pádom aj priniesť vyšší výnos, než je inflácia. Investovanie do akcií je preto jedným zo základných spôsobov ochrany peňazí v čase inflácie. Výber vhodných akcií si ale vopred dobre premyslite a uprednostnite spoločnosti, ktoré majú solidné zisky a rastúci trend.

Investovanie do nehnuteľností

Ceny nehnuteľností zvyknú mať tendenciu rásť spolu so zvyšujúcou sa infláciou. Vybrať si môžete investíciu do komerčných nehnuteľností, ale aj investovanie do nehnuteľností určených na prenájom. Pozor však, aby ste investičné nehnuteľnosti nekupovali v čase najväčšieho bum na realitnom trhu.

Investovanie do komodít

Zaujímavou možnosťou investovania je aj investovanie do komodít ako je zlato, striebro, ropa, ale aj vybrané potraviny. Ceny všetkých týchto komodít ovplyvňujú aj situácie, akých bolo v posledných rokoch neúrekom – covid, vojna, či vysoký rast úrokových mier.

Diverzifikácia portfólia

Základom správnej investičnej stratégie je diverzifikácia svojho portfólia. V žiadnom prípade by ste preto všetky svoje finančné prostriedky nemali investovať len do jednej oblasti. Rozloženie portfólia rôznym smerom zníži vaše riziko a rozloží straty v prípade neočakávaného trhového vývoja.

Časť vašej finančných prostriedkov by ste mali vložiť aj do tzv. doplnkových investícií. V tejto oblasti nájdete rôzne špecifické investície. Pre niekoho to môže byť investičný alkohol, pre iného umelecké diela a niekto ďalší možno uprednostní virtuálne meny.

image
Pexels

Na čo nezabudnúť pri investovaní do umenia

Ako sme už spomínali vyššie, investovanie do umeleckých diel predstavuje jeden z výborných spôsobov diverzifikácie svojho investičného portfólia. Investície do umeleckých diel môžu byť zaujímavé pre investorov s vášňou pre umenie a dlhodobým investičným horizontom. Pred investovaním do umeleckých diel odporúčame získať odbornú radu od skúseného kurátora alebo investičného poradcu zameraného na predaj obrazov.

Zároveň nezabudnite aj na fakt, že o umelecké diela sa treba aj starať. Len tak si udržia či dokonca zvýšia svoju hodnotu. Naopak, nevhodné podmienky pri skladovaní môžu ich hodnotu znížiť, či dokonca ich úplne znehodnotiť.

Táto oblasť investícii si preto vyžaduje dostatok skúsenosti alebo pomoc skúseného partnera, ktorý bude korigovať vaše obchody s umením. Ten vám zároveň pomôže aj s overením autenticity a originality vybraného umeleckého diela a zhodnotením jeho stavu ešte pred samotnou kúpou. Nechoďte preto nikdy do investovania do obrazov bezhlavo, ale nechajte sa viesť rukou skúseného partnera.

Investovanie je efektívny spôsob ako chrániť a rozmnožovať svoje finančné bohatstvo. Okrem tradičných investícií do dlhopisov a akcií sa v investičných portfóliách objavujú aj netradičnejšie investičné predmety, ako sú napríklad umelecké diela či drahý alkohol. Nebojte sa ako skúsený investor diverzifikovať svoje portfólio aj o podobnú hodnotnú zvierku. Vždy si však pred samotnou investíciou prizvite na pomoc odborníka z danej oblasti, ktorý vám pomôže všetko nastaviť tak, aby táto investícia bola pre vás skutočne hodnotná. A to ako aktuálne, tak aj o niekoľko rokov.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 02:08