Ing. Alžbeta Benková, obchodná manažérka spoločnosti RecycleMe s.r.o.RecycleMe s.r.o.
StoryEditor

Ako sa pripraviť na obehovú budúcnosť obalov?

18.01.2024, 00:00

Čoraz viac výrobkov a obalov smeruje v súčasnosti už aj na zahraničné trhy. Existuje viacero medzinárodných a vnútroštátnych zákonov a predpisov, ktorých cieľom je udržať tieto produkty čo najdlhšie v obehu. Ako zistiť, ktoré z nich sa týkajú práve vás? Rozprávali sme sa s Ing. Alžbetou Benkovou, obchodnou manažérkou zo spoločnosti RecycleMe s.r.o.

Ak sa zameriame na oblasť obehového hospodárstva, aké požiadavky musia výrobcovia a distribútori obalov a výrobkov splniť?

Spoločnosti sa stretávajú s rôznymi právnymi požiadavkami, ktoré sa v jednotlivých krajinách líšia. Či už ide o smernicu o jednorazových plastoch, zákony o obaloch, požiadavky na označovanie alebo plnenie vyhradených povinností - podniky sú konfrontované s rôznymi vnútroštátnymi aj medzinárodnými požiadavkami na mnohých úrovniach, ktoré musia poznať a dodržiavať.

Čo by ste podnikom odporučili, aby sa na tieto výzvy čo najlepšie pripravili?

Je to veľmi komplexná problematika. Počet predpisov narastá a ďalším požiadavkám a výzvam budú spoločnosti na európskych trhoch čeliť aj v súvislosti s pripravovanou smernicou o obaloch a odpadoch z obalov (PPWR).

„Spoločnosti si musia byť vedomé všetkých požiadaviek, ktoré sa na nich na rôznych trhoch vzťahujú.“

A aj keď sú si ich vedomé, potrebujú si tiež vybudovať potrebné odborné znalosti na implementáciu všetkých špecifikácií, čo môže byť časovo aj kapacitne veľmi náročný proces. Preto by som odporúčala zveriť sa do rúk osvedčených odborníkov, akých má aj naša spoločnosť RecycleMe. Pretože spoločnostiam, ktoré si nedokážu splniť svoje povinnosti, hrozia pokuty, negatívna reklama a prípadne aj strata zákazníkov.

Ako môžu vaši zákazníci profitovať zo služieb poskytovaných spoločnosťou RecycleMe?

Ponúkame komplexné a exkluzívne služby ako konzultanti a implementační partneri. Zákazníkom pomáhame zanalyzovať a identifikovať právne požiadavky na trhoch príslušných krajín. Situáciu navyše monitorujeme aj priebežne, keďže legislatíva je v neustálom vývoji. Ide o službu šitú na mieru.

„O dôležitých legislatívnych zmenách zákazníkov vždy informujeme, rovnako ako aj o trendoch alebo udalostiach súvisiacich s obehovým hospodárstvom a rozšírenou zodpovednosťou výrobcov.“

 Potrebujete napríklad informácie o aktuálnych recyklačných kapacitách v Poľsku? Vypracujeme pre vás relevantnú štúdiu. Vďaka silnému zázemiu našej skupiny a medzinárodnej sieti máme jedinečné odborné znalosti v celosvetovom meradle.

Pre výrobcov, ktorí chcú umiestniť svoje produkty na zahraničný trh, je dôležité dodržať aj požiadavky na označenie týchto výrobkov. Ponúkate poradenstvo aj v tomto smere?

Áno, poskytujeme aj súčinnosť a podporu pri dodržiavaní medzinárodných požiadaviek na označovanie. Naši odborníci dokonca vzdelávajú spoločnosti v oblasti rôznych európskych požiadaviek na označovanie obalov. Okrem všeobecných európskych smerníc v rámci Smernice EÚ o obaloch existujú totiž často oveľa prísnejšie požiadavky, ktoré je potrebné splniť na národnej úrovni. Naše služby pokrývajú všetky aspekty medzinárodných požiadaviek na označovanie a dokážeme firmám v týchto otázkach poskytnúť profesionálne poradenstvo.

Aké ďalšie služby výrobcom v oblasti obehového hospodárstva poskytujete?

Vyzdvihla by som napríklad aj presné analýzy množstva obalov zo sortimentu výrobkov našich zákazníkov. Na tento účel používame vlastnú oficiálne uznanú metódu odberu vzoriek, pri ktorej sa vyberajú reprezentatívne výrobky na analýzu základných údajov so spoľahlivou kvalitou na základe dovozných množstiev z predchádzajúceho roka.

Obaly týchto položiek a ich jednotlivé komponenty podrobujeme presnej analýze a váženiu v rámci našich zariadení na váženie. Príslušné skupiny výrobkov, typy obalov a materiálové frakcie sa presne kategorizujú a získané údaje o obaloch sa odborne zdokumentujú a spracujú.

V neposlednom rade, na základe zozbieraných údajov, pomáhame tiež našim zákazníkom čo najefektívnejšie a najpresnejšie plniť ich ohlasovacie povinnosti.

Čím sa spoločnosť RecycleMe odlišuje od iných poskytovateľov?

Ponúkame služby, ktoré pokrývajú celý obalový cyklus zákazníkov. Vďaka zázemiu našej skupiny sme veľmi dobre prepojení a máme odborné znalosti na rôznych národných trhoch po celom svete. Je dôležité si uvedomiť, že obehové hospodárstvo budúcnosti môže fungovať len na medzinárodnej úrovni, a tomu sa výrobcovia a distribútori musia prispôsobiť. My sme pre túto transformáciu ideálnym partnerom.

RecycleMe je jednou z najznámejších medzinárodných poradenských spoločností v oblasti rozšírenej zodpovednosti výrobcov a obehového hospodárstva. Ako súčasť medzinárodnej skupiny spoločností zahŕňajúcej značky Reclay a AuthoriseMe má RecycleMe širokú pôsobnosť v rámci celého hodnotového reťazca obehového hospodárstva.

Vďaka svojim jedinečným odborným znalostiam a inovatívnemu know-how umožňujú poradenské tímy globálne zastúpeným spoločnostiam z rôznych priemyselných odvetví, aby sa zaradili do obehového hospodárstva v súlade s právnymi predpismi.

Značka RecycleMe spája najmodernejšie technické možnosti, digitálne hodnotiace nástroje a inovatívne riešenia, vďaka ktorým môžu podniky profitovať z komplexného prístupu k národným a medzinárodným požiadavkám v modernom obehovom hospodárstve.

Viac o službách RecycleMe

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 16:21