StoryEditor

Materstvo je zmysel a satisfakcia

07.11.2005, 23:00

1. Ako vnímate možný konflikt medzi profesionálnou kariérou mladej ženy a prípadným materstvom?

2. Myslíte si, že plánované rodičovstvo a s tým súvisiaci výber ochrany sú len vecou nežnejšej polovičky páru?

Soňa Kamenická, creative director, reklamná agentúra C&M advertising, s. r. o.
1. Materstvo rozhodne nepovažujem za prekážku v mojom profesionálnom živote. Je to prirodzený stav, ktorý prináša žene zmysel, radosť, inšpiráciu a satisfakciu. Myslím si, že existuje ten správny čas aj na materstvo, aj na kariéru.

2. Rodičia sú dvaja, a preto aj na plánovaní by sa mali podieľať obaja. Napokon, keďže v dnešnej dobe sú dostupné viaceré formy ochrany, voľba najvhodnejšej alternatívy je vždy vecou oboch partnerov.

Michaela Eichlerová, PR manager, Webster, s. r. o., Bratislava
1. Myslím si, že keď človek chce robiť niečo na minimálne 100 %, mal by si vybrať iba jednu veľmi dôležitú oblasť. Ideálne by bolo, keby sa dalo vybrať si iba profesionálnu kariéru alebo iba materstvo,
počas určitého životného úseku. Mnohokrát to nie je možné a žena musí zvládať oboje najlepšie, ako sa len dá. Určitý čas je možné obe veci perfektne manažovať a takéto mimoriadne ženy si zaslúžia obdiv. Po dlhšom čase však začne buď rodina "prichádzať skrátka", alebo nie je možné zvládnuť popri malom dieťati aj pracovné povinnosti. Šťastím je, ak je možné získať pomoc rodiny alebo ak má
žena možnosť pracovať externe, prípadne na skrátený pracovný čas.

2. Ak sa partneri rozhodnú, že nechcú mať dieťa, obvykle za to prevezme zodpovednosť žena. Je iba na nej, či dôveruje svojmu partnerovi alebo sa rozhodne sama chrániť proti neželanému tehotenstvu. Tým, kto urobí konečné rozhodnutie, aký druh ochrany si vyberie, je žena.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 07:52