StoryEditor

Penzie v Írsku

17.03.2005, 23:00
Z dôchodkového systému v Írsku sa platí základná penzia, ktorá tvorí náhradu približne 31 percent priemernej mzdy v priemysle. Financuje sa z príspevkov zamestnávateľov, zamestnancov a samostatne zárobkovo činných osôb. Vyplácajú sa aj ďalšie dávky osamelým starým ľuďom a dôchodcom nad 80 rokov. Vyplácajú sa aj dávky osobám v hmotnej núdzi, ktoré nemajú dostatočný zápočet rokov na získanie dôchodku. Takíto starší občania môžu bezplatne cestovať, dostávajú príspevky na kúrenie, elektrinu, telefón, majú bezplatné cestovanie, zdravotnú starostlivosť a ďalšie.

Dobrovoľné dôchodkové poistenie
Druhý pilier má dobrovoľné zamestnanecké dôchodky, ktoré obvykle poskytuje zamestnávateľ. Tretí pilier tvoria individuálne dôchodky. Štát poskytuje daňové zvýhodnenia poskytovateľom takéhoto poistenia a vytvoril regulačný rámec, ktorý má poskytovať ochranu dôchodkovým úsporám.
Približne 68 percent zamestnaneckých dôchodkových systémov je príspevkovo orientovaných a zvyšok sú dávkovo definované schémy. Záujem o druhý a tretí dôchodkový systém rastie každý rok takmer o päť percent. Štatistiky uvádzajú že dnes má viac ako polovica pracovníkov takéto dôchodkové zabezpečenie.
Zamestnanecké systémy sú dobrovoľné a obvykle pokrývajú pracovníkov určitého odvetvia. Vznikli na základe kolektívnych dohôd zamestnávateľov a odborov, hoci štát legislatívnym rámcom upravuje hlavné podmienky. Správu dôchodkových fondov vykonávajú buď sociálni partneri alebo súkromné firmy. Podliehajú dohľadu Penzijnej rady, ktorá je orgánom tripartity.
V roku 2003 sa zaviedol nový systém Účtov dôchodkového sporenia. Cieľom je výrazne zvýšiť účasť na sporení. Zamestnávatelia, ktorí neposkytujú dôchodkové plány, majú podporovať takúto formu dôchodkového zabezpečenia. Percentuálne 46,8 percenta všetkých zamestnancov sa zúčastňuje na zamestnaneckých dôchodkových plánoch a 5,4 percenta zamestnancov má individuálne dôchodkové sporenie. Príjmy z tohto systému navŕšili základne dôchodky o ďalšiu štvrtinu. Náhrada posledných príjmov z týchto zdrojov bola na úrovni 35 percent zo zárobku posledných rokov.
O význame takéhoto dôchodkového krytia svedčí aj skutočnosť, že aktíva druhého a tretieho piliera sú na úrovni 43 percent HDP, čím sa Írsko radí na tretie miesto v krajinách EÚ po Holandsku a Veľkej Británii. Spolu s týmito krajinami má najnižšie verejné výdavky na dôchodkové poistenie.

Pevne stanovené dávky prvého piliera
Prvý dôchodkový pilier má niekoľko častí. Základné dôchodky sa vyplácajú osobám v núdzi a financujú sa z daní. Zo zaplatených príspevkov sa vypláca pevne stanovená dávka ľuďom nad 66 rokov, ktorí si prispievali na dôchodok do svojich 56 rokov počas stanovenej doby. Tretiu časť tvoria dôchodky pre zamestnancov a zárobkovo činné osoby nad 65 rokov, ktorí si do 55 rokov platili príspevky.
Dôchodkové dávky pravidelne upravuje vláda podľa rastu inflácie. Financujú sa z odvodov zamestnávateľov a zamestnancov a odvody sú stanovené podľa príjmových pásiem. Väčšina zamestnancov je v skupine A, kde sú ich odvody na úrovni štyroch percent príjmu. Legislatíva umožňuje skorší odchod do dôchodku, ale znižujú sa pri tom dôchodkové dávky. Posledné úpravy systému umožňujú pracovať popri dôchodku.

Rezervný fond financovania budúcich dôchodkov
Výdavky na dôchodkové zabezpečenie tvoria v Írsku 4,6 percenta HDP a je najnižšie z krajín EÚ. Na porovnanie, priemer EÚ je 10,4 percenta a najvyššie výdavky Talianska a Rakúska sú na úrovni 14 percent HDP.
Na zabezpečenie budúcich zdrojov financovania výdavkov, ktoré sa zvýšia na úroveň deviatich percent HDP v roku 2050, vytvorila írska vláda Národný rezervný fond. Štát musí doň zo zákona poukazovať každoročne jedno percento HDP. V súčasnosti má tento fond zdroje vo výške osem percent HDP. Do roku 2025 má rezerva zodpovedať 43 percentám HDP. Smerujú doň aj príjmy z privatizácie.
Vláda vykonáva pravidelnú analýzu finančnej situácie Národného rezervného fondu a Sociálnej poisťovne, ktorá administratívne vykonáva výber poistného a vyplácanie dôchodkov. Cieľom týchto analýz je porovnať úroveň súčasných odvodov s budúcimi potrebami.

Chudoba starších ľudí
Írsko je krajinou, ktorá má najnižšiu proporciu starých ľudí v EÚ - 11,2 percenta ľudí nad 65 rokov. Ani v budúcich rokov starnutie obyvateľstva nepostihne Írsko v takom rozsahu ako je to v iných európskych krajinách. Na druhej strane Európska komisia poukazuje na chudobu starších ľudí v Írsku.
Štúdie poukazujú na vyššie riziko chudoby hlavne starších žien. Relatívne nízke príjmy starších ľudí odzrkadľujú skutočnosť, že Írsko je jedinou členskou krajinou EÚ, v ktorej sa dôchodkové dávky neodvodzujú od predchádzajúceho príjmu. O to väčší význam vláda pripisuje zapojeniu sa do dobrovoľných dôchodkových systémov. Vláda si vytýčila cieľ dosiahnuť výraznejšie, až 70-percentné krytie zamestnancov doplnkovým poistením, hlavne v zamestnaneckých schémach.

Odvody na základné dôchodkové poistenie v Írsku
(v percentách z príjmu)
Zamestnanci 4
Zamestnávatelia

8.5 – 12.0

Miera náhrady dôchodkov v Írsku
(v percentách z príjmu)
1. pilier 31,4
2. pilier 35,3
Spolu  66,7
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 11:26