StoryEditor

Kalendárium

29.05.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

-- Deň spomienok v USA -- na pamiatku padlých vojakov
-- Medzinárodný deň mierotvorcov OSN: vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN na pripomenutie všetkých, ktorí pracovali na mierových operáciách OSN.
-- Medzinárodný deň príslušníkov mierových misií OSN.
-- 1842 -- Ľudovít Štúr predložil budínskej Miestodržiteľskej rade prvú žiadosť o povolenie vydávať Slovenské národnie noviny a prílohu Orol Tatranský.
-- 1991 -- Pápež Ján Pavol II. ustanovil za prvého kardinála na území Slovenska nitrianskeho biskupa Jána Chryzostoma Korca.
-- 1999 -- Víťazom druhého kola priamej voľby prezidenta SR, prvej v histórii Slovenska, sa stal Rudolf Schuster.
-- 1917 -- Narodil sa demokratický politik a štátnik JOHN FITZGERALD KENNEDY, ktorý bol najmladším prezidentom v amerických dejinách. Zavraždili ho v roku 1963.
-- 1453 -- Turecké oddiely dobyli pod vedením sultána Mehmeda II. po dlhšom obliehaní hlavné mesto Byzantskej ríše Konštantinopol, zomrel pritom posledný cisár KONŠTANTÍN XI. Znamenalo to definitívny zánik Byzantskej ríše.
-- 1953 -- Novozélandský horolezec Edmund Hillary a nepálsky Šerpa Tenzing Norgay vztýčili ako prví ľudia zástavu na vrchole najvyššej hory sveta Mt. Everestu.
-- 1988 -- Začala sa sedemdňová návšteva amerického prezidenta Ronalda Reagana v ZSSR. S generálnym tajomníkom ÚV KSSZ Michailom Gorbačovom si vymenili ratifikačné listiny zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu.
-- 1989 -- Na pekinskom námestí Tchien-an-men zostalo už iba posledných dvetisíc protestujúcich študentov, pričom vztýčili tzv. bohyňu slobody.
-- Uverejnili 16 rokov utajovanú informáciu o nehode na ponorke s jadrovým pohonom Guardfish počas plavby z Pearl Harbour do Washingtonu, keď 21. 4. 1973 unikla rádioaktívna chladiaca kvapalina, s ktorou prišlo do styku päť členov posádky.
-- 1991 -- Zverejnili oficiálnu deklaráciu, podľa ktorej bolo Chorvátsko suverénnym a nezávislým štátom, mohlo sa stať členom juhoslovanskej konfederácie, no nemienilo zostať vo federácii.
-- 1991 -- Zadala maďarská vláda zákazku na strhnutie hrádze VD Nagymaros.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 05:59