StoryEditor

Ingvar Kamprad: "Pán IKEA" stavil na východ Európy

07.04.2005, 00:00
Expanzia, expanzia a ešte raz expanzia - tak by sa dal opísať základný návod na úspech Ingvara Kamprada, zakladateľa obchodného reťazca s nábytkom IKEA. Jeho posledným investičným hitom je východ, predovšetkým východ Európy a Ázia ako taká. Tunajší región totiž poskytuje jednu krajinu s veľkým potenciálom - Rusko.

A to sa má podľa želania Kamprada stať pre firmu druhým najväčším trhom hneď po Nemecku. "Dobyť" ruský trh si manažér, známy svojou skromnosťou a sporovlivosťou, želal už od pádu železnej opony. S tamojšou spoločnosťou Bjelaja Dača plánuje v okolí Moskvy otvoriť najväčší nákupný a zábavný park v Európe. Celkovo by koncern v Rusku mal postaviť 18 obchodných centier za 2,7 miliardy eur.
Čo najnižšie náklady
Princíp investovania výnosov do ďalších obchodných aktivít je hlavným návodom Kamprada na to, ako sa stať bohatým. Riadil sa tým už od mala. Jeho zmysel pre obchod sa prejavil v puberte, keď začal s podomovým predajom zápaliek. Zisk okamžite investoval ďalej a svoj sortiment rozšíril o semená, vianočné dekorácie a ceruzky. V sedemnástich rokoch založil firmu IKEA, ktorá vtedy fungovala ako zásielkový obchod so širokou ponukou produktov. V roku 1952 sa zameral na nábytok.
Pri rozširovaní siete pobočiek IKEA sa Kamprad, ktorý minulý týždeň v stredu oslávil 79. narodeniny, riadil heslom - mať čo najnižšie náklady. Koncept obchodu a produkty zostávajú rovnaké, je jedno, do akej krajiny práve expanduje. V Číne tak IKEA do sortimentu pridala iba tri nové veci - paličky na jedlo, sekáčik na mäso a panvicu wok.
Najbohatší Švajčiar
Vďaka rozsiahlym aktivitám vlastne nie je úplne jasné, aký veľký majetok v skutočnosti Kamprada má. Podľa časopisu Forbes jeho majetok dosahuje výšku 23 miliárd dolárov a je šiestym najbohatším človekom na svete. Niektorí však tvrdia, že jeho majetok je vďaka IKEA oveľa vyšší.
Oficiálne sa na koncerne jeho zakladateľ už nepodieľa - v roku 1982 ho previedol na holandskú nadáciu Stichting INGKA Foundation, podľa švédskej tlače mu však prostredníctvom neprehľadnej organizačnej štruktúry fakticky velí dodnes. Jeho ročné príjmy z aktivít IKEA sa odhadujú na 340 miliónov eur ročne. Podiely v ďalšej firme patriacej ku konglomerátu IKEA, ktorá sa zaoberá i finančnými aktivitami, majú jeho traja synovia.
Prostredníctvom ďalších firiem rodina ešte vlastní podiely i v investičnej spoločnosti Industrivarden a v stavebnom koncerne Skanska a vlastní mnohé nehnuteľnosti v Európe.
Hoci navonok žije Kamprad takmer asketickým životom, dokáže si i všeličo dopriať - má niekoľko víl vo Švajčiarsku, Švédsku a Francúzsku a jeden vinohrad. Svoj majetok navyše starostlivo chráni pred lačnou rukou štátu. Už v roku 1976 sa zo Švédska, ktoré sa "pýši" najvyšším zdanením v Európe, presťahoval do Švajčiarska. Dnes je jeho najbohatším obyvateľom.

Najväčší boháči v Európe
Poradie vo svete Meno Krajina Majetok (v mld. USD) Odbor
6 Ingvar Kamprad Švédsko

23,0

Nábytkárstvo
8 Karl Albrecht Nemecko

18,5

Maloobchodné reťazce
16 Liliane Bettencourtová Francúzsko

17,2

Kozmetika
17 Bernard Arnault Francúzsko

17,0

Luxusný priemysel
20 Theo Albrecht Nemecko

15,5

Maloobchodné reťazce
21 Roman Abramovič Rusko

13,3

Ropný priemysel
23 Amancio Ortega Španielsko

12,6

Odevný priemysel
25 Silvio Berlusconi Taliansko

12,0

Médiá
29 Stefan Persson Švédsko

11,2

Odevný priemysel
35 Luciano Benetton s rodinou Taliansko

9,9

Odevy, telekomunikácie

01 - Modified: 2003-01-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna mierne zosilnela 02 - Modified: 2003-01-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zamotaná vianočná štatistika operátorov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 11:40