StoryEditor

Dôchodok a práca v inom členskom štáte EÚ

02.08.2006, 00:00

Jedným z predpokladov mobility pracovnej sily medzi členskými štátmi Európskej únie je právo migrujúceho pracovníka na dôchodok vo výške ako je dôchodok, na ktorý má nárok na základe príspevkov, ktoré v danej krajine platil. Princípy pre vyplácanie dôchodkov sú v Nariadení Rady [EHS] č. 1408/71, na základe ktorého boli zavedené praktické a všeobecne akceptovateľné riešenia väčšiny cezhraničných problémov, ktoré sa objavujú v oblasti sociálneho zabezpečenia, vrátane výpočtu alebo vyplácania dôchodkov do iného členského štátu EÚ. Napriek viac ako tridsaťročnej histórii nariadenia sú niektoré problémy stále nevyriešené.

Kto vypláca starobný dôchodok?
Starobné dôchodky patria medzi základné dávky sociálneho zabezpečenia. Ak sa chystáte za prácou do inej členskej krajiny, mali by ste vedieť, že:
˙ v každej krajine, v ktorej budete ako pracovník poistený, sa záznamy o vašom poistení uchovávajú až do času dosiahnutia dôchodkového veku; to znamená, že vaše zaplatené príspevky sa ani neprevedú do inej krajiny, ani sa vám nevyplatia, ak už nebudete ďalej v tejto krajine poistený;
˙ každá krajina, v ktorej ste boli poistený aspoň jeden rok, vám bude musieť vyplácať starobný dôchodok, keď dosiahnete dôchodkový vek podľa predpisov v danej krajine; napríklad, ak ste pracovali v dvoch krajinách, budete poberať dva rôzne starobné dôchodky hneď po dosiahnutí dôchodkového veku;
˙ konkrétny dôchodok v konkrétnej krajine sa vypočíta podľa vašich záznamov o poistení v tejto krajine; čím dlhšie budete poistený, tým vyšší bude váš dôchodok a naopak.
Ak ste boli poistený v niektorom členskom štáte kratšie ako jeden rok, vaše príspevky sa "nestratia". Riešenie tejto situácie vychádza z nasledujúcich pravidiel:

Zaplatené príspevky v inej krajine sa nestrácajú
Ak ste boli poistený päť mesiacov v Anglicku, desať mesiacov v Nemecku, desať mesiacov v Taliansku a vašu pracovnú kariéru ste ukončili v Českej republike, kde ste platili príspevky posledných päť rokov pred dôchodkom, mesiace vášho poistenia v Anglicku, Nemecku a Taliansku sa započítajú. Bude to Česká republika, krajina vášho posledného zamestnania, ktorá prevezme vaše nároky za päť mesiacov v Anglicku, a desať mesiacov v Nemecku a Taliansku.
Nemusíte a obávať, že by sa mesiace práce a zaplatených príspevkov stratili. Nariadenie č. 1408/71 zabezpečuje, že osoby, ktoré pracovali v niekoľkých členských krajinách, nebudú ukrátené vo svojich právach, nedôjde k zániku žiadneho vášho príspevku, nadobudnuté nároky budú chránené a každá krajina vám bude poskytovať dôchodok zodpovedajúci skutočným dobám vášho poistenia.

Všeobecné pravidlá pre určenie výmery a platby dávok
˙ Pravidlo č.1 -- Úhrn dôb
Na základe tohto pravidla sa postupuje, ak doba vášho poistenia v jednej krajine nestačí na to, aby ste mali nárok na dôchodok v tejto krajine, zohľadnia sa preto doby poistenia, ktoré ste dosiahli v iných krajinách.

˙ Pravidlo č. 2 -- Bydlisko alebo pobyt v zahraničí
Starobný dôchodok vám bude vyplácaný v mieste vášho bydliska alebo pobytu v inej členskej krajine bez toho, aby došlo k zníženiu, úprave alebo pozastaveniu jeho vyplácania. Toto pravidlo platí pre každého poberateľa dôchodku, ktorý má bydlisko v inom členskom štáte, nielen pre migrujúcich pracovníkov. Z tohto pravidla existujú výnimky, ktoré sú dané lokálnou legislatívnou v danom členskom štáte (tzv. osobitné nepríspevkové dávky). Je potrebné sa vopred informovať na príslušnom úrade v členskom štáte, aké sú podmienky pre vyplácanie konkrétnych dávok.

˙ Pravidlo č. 3 -- Jedna krajina -- jeden dôchodok
Ak ste boli ste poistený iba v jednej krajine, v takomto prípade sa výška vášho dôchodku vypočíta podľa právnych predpisov tejto krajiny rovnakým spôsobom ako ostatným štátnych príslušníkom danej krajiny.

˙ Pravidlo č. 4 -- Viac krajín -- viac dôchodkov
Ak ste boli ste poistený vo viac ako jednej krajine, budete dostávať dôchodok od každého štátu, v ktorom ste boli poistený najmenej jeden rok. Tieto dôchodky budú zodpovedať dobám poistenia dosiahnutým v každom z dotknutých štátov.
Dajte si pozor na niektoré úskalia a odlišnosti vyplývajúce z rozdielnosti sociálnych systémov jednotlivých členských štátov, ako napríklad:

Dôchodkový vek
Keďže systémy sociálneho zabezpečenia členských štátov nie sú harmonizované, každý členský štát môže mať vek na priznanie starobného dôchodku rôzny. V niektorých štátoch získate nárok na dôchodok vo veku 60 rokov, v iných vo veku 65 rokov a v ďalších vo veku 67 rokov. Ak nastane takáto situácia, pracovník musí o dôchodky žiadať postupne, podľa toho, ako mu nárok v jednotlivých krajinách vzniká. Môže sa stať, že váš prvý dôchodok bude taký nízky, že budete musieť požiadať o sociálnu pomoc v tomto štáte. Je preto vo vašom záujme, aby ste sa pred odchodom za prácou do iného členského štátu informovali o dôchodkovom veku v tejto krajine.

Výmenný kurz
Ak poberáte dôchodok z inej krajiny ako je krajina vášho bydliska, obvykle sa musí tento premeniť na menu vašej krajiny bydliska. V súčasnosti môže dôjsť k finančným stratám, keďže Slovenská republika ešte neprešla na euro ako jednotnú menu. V prípade eura sa výmenný kurz stanovuje vždy štyrikrát do roka, čo umožňuje eliminovať túto nepríjemnú situáciu.
Problém s kolísaním kurzov sa však môže vyskytnúť pri dôchodkoch pochádzajúcich z Dánska, zo Spojeného kráľovstva, Švédska, z Islandu, Lichtenštajnska, Nórska, zo Švajčiarska a z desiatich nových členských štátov.

Poštové a bankové poplatky
Dôchodok vyplácaný z inej krajiny môže byť zaťažený poštovými a bankovými poplatkami, ktoré sa budú účtovať na ťarchu vášho účtu. V mimoriadnych prípadoch, keď je výška vášho dôchodku veľmi nízka (napríklad dôchodok zodpovedajúci jednému roku poistenia v zahraničí), odpočítaním týchto poplatkov sa môže váš dôchodok značne znížiť.
˙ E-formuláre
Aby ste sa vyhli problémom pri preukazovaní zaplatených príspevkov v inom členskom štáte, je potrebné, aby ste ešte pred odchodom z tohto členského štátu navštívili príslušnú inštitúciu, a vyžiadali si tzv. E-formulár zo série E200, ktoré slúžia na výpočet a vyplácanie dôchodkov v celej Európskej únii.

Otázky a odpovede
Radí JUDr. Dagamr Zukalová advokátka

Zdravotná starostlivosť v Česku
Som starobná dôchodkyňa a plánujem sa presťahovať za dcérou do Českej republiky. Vzhľadom na môj vek, môžete mi poradiť, ako mám postupovať, aby mi v Česku bola poskytnutá zdravotná starostlivosť, akú potrebujem?
-- Ak ste dôchodkyňa, ktorá poberá dôchodok zo Slovenskej republiky, ale bývate v inom členskom štáte, prípadne sa tam chystáte presťahovať, a nemáte nárok na dôchodok z tohto štátu vášho nového bydliska, ani tam nebudete pracovať, máte nárok na zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu v štáte vášho nového bydliska. Musíte sa však preukázať vystaveným formulárom E121. Tento formulár vám na požiadanie vyplní vaša pobočka zdravotnej poisťovne, ako aj Sociálna poisťovňa. Potvrdený formulár predložíte v štáte nového bydliska inštitúcii, ktorá zodpovedá za registráciu. Tak vám vzniká nárok na zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu ako českým poistencom. V prípade návštevy Slovenska, respektíve iného členského štátu, máte počas vášho pobytu nárok na potrebnú zdravotnú starostlivosť. Rovnaký nárok na zdravotnú starostlivosť sa vzťahuje na vašich rodinných príslušníkov, za podmienky, že inštitúcia, zodpovedná za registráciu, ich posúdi podľa národnej legislatívy ako nezaopatrených a uvedie ich vo formulári.

Výpočet dôchodku
Momentálne pracujem v Nemecku už piaty rok, predtým som pracoval v Českej republike desať rokov a predtým na Slovensku dvadsaťštyri rokov a jeden mesiac. Pracoval som aj 11 mesiacov v Rakúsku. Tento rok plánujem požiadať o dôchodok. Poraďte mi, prosím, ako sa bude vypočítavať výška môjho dôchodku, keď som pracoval v štyroch rôznych členských štátoch.
-- Za predpokladu, že nárok na dôchodok vám vzniká vo všetkých členských štátoch odpracovaním 40 rokov (toto je potrebné si preveriť na príslušných inštitúciách), potom vám členský štát -- Nemecko -- vypočíta výšku dôchodku, na ktorý máte nárok po štyridsiatich rokoch poistenia v tomto štáte a tiež pripočíta 11 mesiacov odpracovaných v Rakúsku (ak požiadate o dôchodok v Nemecku). Budete dostávať sumu, ktorá zodpovedá vašim skutočným dobám poistenia, to znamená 6/40 (alebo 3/20) tejto sumy. Česká republika vám zároveň bude vyplácať 10/40 (alebo 1/4) zo sumy, na ktorú by ste mali nárok v tomto štáte po štyridsiatich rokoch poistenia. Nakoniec Slovenská republika vám bude vyplácať 10/40 (alebo 1/4) zo sumy, na ktorú by ste mali nárok po štyridsiatich rokoch poistenia na Slovensku.
Pripravila Dagmar Zukalová

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 19:46