StoryEditor

Náplasť, ktorá vás zbaví bolesti, zápalu a opuchu

28.02.2005, 23:00

Značný nárast športových aktivít, najmä u osôb v produktívnom veku v rámci propagovaného zdravého životného štýlu, má za následok aj zvýšené riziko vzniku športových úrazov a tzv. úrazov z preťaženia. Postihnutie pohybového aparátu býva rozmanité. Najčastejšie sa stretávame s vytknutím kĺbov, natiahnutím, natrhnutím alebo pomliaždením svalov, väzov a šliach. Sprievodným javom je spravidla lokálny zápal prejavujúci sa bolestivosťou, opuchom a obmedzeným pohybom v postihnutom kĺbe alebo svale. Pre postihnutého predstavuje úraz nepríjemnú komplikáciu, ktorá obmedzuje jeho ďalšie športové a profesionálne aktivity.

V liečbe úrazov pohybového aparátu sa uplatňuje najmä fyzioterapia (napr. liečebná elektroterapia alebo ultrazvuk) a užívanie liekov, pričom tieto postupy možno s výhodou kombinovať. Medzi liekmi majú dominantné postavenie tzv. nesteroidové antiflogistiká (NSA), ktoré dokážu účinne tlmiť bolesť aj zápal. Najčastejšie sa používajú vo forme tabliet alebo kapsúl, no v súčasnosti sa do popredia dostávajú aj rozpustné granule. Účinnou látkou je v nich originálna molekula -- diklofenak epolamín. Ich prednosťou je, že nezaťažujú žalúdok, a najmä majú rýchly nástup účinku do 10 -- 15 minút. Uznajte sami, nechceli by ste sa zbaviť bolesti v takom krátkom čase? Individuálna znášanlivosť je v tomto prípade veľmi rôzna. Zatiaľ čo niektorí pacienti majú žalúdok, že by "mohli zjesť aj klince", iní môžu pociťovať ťažkosti už po užití jednej tabletky.
Vynikajúcu alternatívu pri športových a iných poraneniach kĺbov, svalov, šliach a väzív predstavujú lokálne NSA vo forme gélov, mastí, sprejov alebo náplastí. Ich nesporná a často nedocenená výhoda spočíva najmä v tom, že sa aplikujú priamo na postihnuté miesto, čím sa šetrí žalúdok aj pečeň. Lokálne NSA sa všeobecne veľmi dobre znášajú, iba zriedkavo sa môže vyskytnúť svrbenie, pálenie a začervenanie kože, ktoré však zvyčajne rýchlo ustupuje po ukončení aplikácie. Všeobecne pre lokálne NSA platí, že sa nesmú používať na otvorené rany.
Čoraz väčšej obľube sa v ostatnom období tešia NSA vo forme náplastí. S účinnou látkou diklofenak epolamín sa predávajú aj na našom trhu. Prilepia sa na postihnuté miesto, pričom ich veľkosť sa dá ľubovoľne upraviť. Oproti gélom alebo mastiam je ich aplikácia "elegantnejšia", bez strachu z prípadných mastných škvŕn sa môžu používať aj pri oblečení drahého obleku. Účinné látky obsiahnuté v náplasti sa postupne uvoľňujú, vstrebávajú cez pokožku a pôsobia priamo v postihnutom svale, kĺbe alebo šľache. Náplasti možno nechať pôsobiť aj počas celého dňa, v prípade nutnosti (napr. počas kúpania) je možné ich načas odlepiť a následne opäť priložiť.
Čas liečenia športových úrazov vo všeobecnosti závisí od druhu úrazu a rozsahu poškodenia. Liečbu možno urýchliť tým, že sa poškodený kĺb alebo sval snažíme zaťažovať čo najmenej. Väčšie zranenia si vyžadujú odborné lekárske ošetrenie, pomoc odborníka by sme mali vyhľadať aj v prípade pretrvávajúcich ťažkostí následkom menších úrazov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 19:10