StoryEditor

Voľné byty vo viacerých developerskych projektoch v Bratislave tvoria aj 30 %

14.08.2006, 13:56
Autor:
TASRTASR
Napriek tomu, že v súčasnosti dopyt po nových bytoch v Bratislave prevyšuje ich ponuku, viaceré developerské projekty nie sú ani po dokončení plne rezervované, či vypredané.

Napriek tomu, že v súčasnosti dopyt po nových bytoch v Bratislave prevyšuje ich ponuku, viaceré developerské projekty nie sú ani po dokončení plne rezervované, či vypredané. Voľné byty, medzi nimi aj najžiadanejšie 2- a 3-izbové, tvoria v niektorých prípadoch aj 30 % bytov určených na predaj. TASR to oznámila obchodná manažérka developerskej spoločnosti FINEP, a. s., Bratislava Blanka Illinová.
Developer FINEP je dcérskou spoločnosťou FINEP & partners, a. s., ktorá patrí medzi najväčšie developerské spoločnosti v Prahe.
Podľa expertky dôvodom previsu ponuky nad predajom býva zle nastavená cena za meter štvorcový (m2). "Tá v takýchto bytoch zväčša atakuje hranicu 70 000 Sk, nie je však odôvodniteľná, ak nejde o nadštandardne zariadený byt v centre mesta." Zdá sa, že časť zákazníkov si neadekvátnosť ceny uvedomuje, resp. si drahý byt nemôže dovoliť.
Mnohí zákazníci si myslia, že vysoká cena bytu zahŕňa prevádzku nadštandardných spoločných služieb v týchto rezidenčných domoch, ako sú strešné zdroje solárnej energie, vrátnik, protiatómové kryty. Ich prevádzka však nie je súčasťou ceny a po odkúpení bytu sa stáva dodatočnou položkou, s ktorou by mali nájomníci popri splátkach hypotekárnych úverov počítať.
Bratislavský realitný trh sa vyznačuje prevahou architektonickej pompéznosti nad praktickosťou a účelnosťou. Obytné domy sa vyznačujú prílišnou nadštandardnosťou, ktorú je ťažké predať. V Prahe, naopak, FINEP reaguje na požiadavky zákazníkov selektívne, ponúka štartovacie aj luxusné bývanie. V prípade všetkých projektov majú záujemcovia o nové bývanie možnosť vybrať si zo štandardného aj nadštandardného vybavenia. Na rozdiel od Bratislavy v Prahe poznajú ľudia bytové komplexy podľa ich názvu, aj mena developera.
Investorom prvého projektu v SR - Jégého alej, je spoločnosť FINEP Jégého alej (Bratislava). Z celkového počtu 294 bytov a apartmánov 1. etapy tohto projektu uvoľnila do predaja 185 jednotiek. Až 90 % tvorili najžiadanejšie 2-izbové byty. Po spustení predaja v polovici mája dosahoval priemerný počet záujemcov o byt 10 až 15. V súčasnosti má FINEP podpísané rezervačné zmluvy na 130 bytov a apartmánov, denne sa však toto číslo mení. Ďalšie byty bude FINEP uvoľňovať do predaja postupne.
Projekt Jégého alej ponúkne v dvoch etapách 499 bytových a apartmánových jednotiek s rozlohou 30 600 m2 obytnej plochy. Ďalších 3 000 m2 bude určených na parkovanie, obchodné a reštauračné priestory. Na spomínaný objekt má byť v 1. štvrťroku 2007 vydané stavebné povolenie, následne sa rozbehne jeho výstavba. Odovzdávanie bytov sa plánuje na 3. štvrťrok 2008 a 2009. Stavebné náklady prvých dvoch etáp projektu boli vyčíslené na 900 miliónov Sk.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 13:45