StoryEditor

Voľby rope neublížili

23.04.2007, 00:00

Na prvý pohľad nezastaviteľne mieri nahor zlato. Napriek drobným zakolísaniam uplynulý týždeň stúpla jeho cena na najvyššiu úroveň za posledných 11 mesiacov. Ďalší nárast si takisto pripísala meď, keď pokračujúci štrajk baníkov v Indonézii znamená možnosť ďalšieho znižovania dodávok z tejto krajiny. Za posledných sedem týždňov pritom vzrástla cena tohto vzácneho kovu o vyše tretinu. Naopak, rastúce zásoby a výborné exporty z Brazílie sa podpísali pod prvý týždňový pokles ceny kávy v apríli.
Voľby ovplyvňujú ropu
Najsledovanejšou udalosťou ostatných dvoch víkendov boli voľby v Nigérii. Táto africká krajina je najväčším producentom suroviny na čiernom kontinente. Predchádzajúci víkend sa v Nigérii konali parlamentné voľby a práve uplynulý víkend sa uskutočnili aj voľby prezidentské. Predstavujú tak zaťažkávaciu skúšku pre demokraciu a sú dôvodom na obavy obchodníkov s ropou. Voľby priniesli vlnu násilia, dôsledok obvinení opozície z manipulácie volieb vládnucou stranou. Keďže však ropné zariadenia a infraštruktúra zostali nepoškodené, ropa zareagovala po víkende prudkým výpredajom. K ďalšiemu poklesu dopomohla aj rastúca výkonnosť amerických rafinérií. Predchádzajúci týždeň pracovali už na vyše 90 percent svojej kapacity, čo je jednoznačne pozitívna správa pred blížiacim sa letom. Zvýšená aktivita spracovateľov sa prejavila aj na zásobách benzínu. Tie síce zaznamenali ďalšie zníženie, to však bolo slabšie ako očakávali analytici.
Zlato na vzostupe
Počas týždňa to vyzeralo na zastavenie niekoľkotýždňového rastu zlata. Očakávaná korekcia sa však nedostavila napriek prudkému poklesu akcií v Číne a obavám zo spomalenia rastu hospodárstva tohto ázijského giganta. Záchranný pás znovu hodil dolár ďalším prudkým oslabením na dvojročné minimum oproti euru. Pád americkej meny sa zdá nezastaviteľný a zlato tak dostalo vítaný impulz. V závere týždňa mu navyše pomohla rastúca ropa a takisto správy o zvyšovaní inflácie v Číne. Táto ázijská krajina je druhým najväčším nákupcom zlata na svete, hneď za Indiou. Dopyt po zlate v najľudnatejšej krajine sveta neustále rastie, zvyšujúca sa inflácia by mohla viesť k ďalšej vlne nákupov. Zlato je totiž vnímané ako držiteľ hodnôt práve v inflačných časoch. Žltému kovu sa tak podarilo vymazať všetky predchádzajúce straty a týždeň ukončil znovu v zisku. Znamená to tak už siedmy týždeň rastu za sebou!
Búrlivé kakao
V búrlivých pohyboch pokračovalo aj minulý týždeň kakao. Posilnenie libry oproti doláru na najsilnejšiu úroveň od roku 1992 spôsobilo mohutné výpredaje kakaa zo strany britských obchodníkov a výsledkom bol obrovský, 100-bodový prepad počas jediného dňa. V piatok sa však trh spamätal a pričinili sa o to hlavne správy z Afriky. Pobrežie Slonoviny, najväčší producent kakaa na svete, hlási jednu z dvoch tohtoročných úrod až o 100-tisíc ton nižšiu. S napätím sa takisto očakávali voľby v Nigérii, keďže krajina patrí medzi hlavných svetových pestovateľov tejto komodity.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. máj 2024 03:57