StoryEditor

Viete zdaniť príjem zo zahraničia?

06.06.2007, 00:00

Príjem z Talianska
Moja dcéra žije a pracuje v Taliansku od marca 2006 (dovtedy pracovala v Prahe, kde ukončila vysokú školu). Na Slovensku nikdy nepracovala ani žiadne príjmy nemala, aj keď tu má zatiaľ trvalý pobyt. V Taliansku je zamestnaná vo firme, ktorá jej príjem zdaňuje podľa ich zákonov, vrátane zdravotného a sociálneho poistenia.
Je pre ňu miesto daňovej rezidencie -- daňový domicil Taliansko? Kto jej túto skutočnosť môže potvrdiť a ako má postupovať voči daňovému úradu v mieste trvalého bydliska?
-- Postupovať je potrebné v prvom rade podľa platnej zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia, ktorá platí medzi SR a Talianskou republikou (vyhláška č. 17/1985 Zb.) Daňový domicil (kde je potrebné priznať celosvetové príjmy) vyplýva z čl. 4 tejto zmluvy.
Z dôvodu trvalého pobytu má vaša dcéra daňový domicil na Slovensku. Nie je pritom podstatné, že príjmy jej zdaňujú v Taliansku. V zmysle zmluvy dvakrát daň platiť nebude, pretože podľa článku 23 sa príjem zdanený v Taliansku vyníma u nás zo zdanenia. Ide len o formalitu.
Z bodu 2 čl. 4 zmluvy vyplýva, že ak by mala vaša dcéra bydlisko (trvalý pobyt) v oboch štátoch, predpokladá sa, že má bydlisko v štáte, kde má stály byt. Ak by mala stály byt v oboch štátoch, podstatné je, ku ktorému štátu má najužšie osobné a hospodárske vzťahy (tzv. stredisko životných záujmov). Až keby nebolo možné určiť ani stredisko životných záujmov, by bolo podstatné, kde sa obvykle zdržiava.
V prípade pochybností odporúčame získať potvrdenie o mieste daňovej rezidencie v príslušnom zdaňovacom období, vydané zahraničným správcom dane. Náš správca dane bude v prípade akýchkoľvek pochybností takéto potvrdenie vyžadovať. Vychádzame z čl. 3 Usmernenia MF SR na uplatňovanie zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia (vydané vo Finančnom spravodajcovi č. 8/2000).
Práca v Írsku
Pracoval som v roku 2006 v Írsku viac ako 183 dní (sedem mesiacov). Môj príjem bol zo závislej činnosti. Neviem sa zaradiť medzi rezidenta SR alebo nerezidenta SR. Ak som nerezident SR, aký mám zvoliť ďalší postup voči daňovému úradu? V SR mám odpracovaných päť mesiacov ako SZČO.
-- Podstatné je, kde ste mali v roku 2006 trvalý pobyt. Ak ste mali trvalý pobyt len na území SR, ste naším daňovým rezidentom, bez ohľadu na to, že ste pracovali v Írsku viac ako 183 dní. To znamená, že ste mali u nás podať daňové priznanie z celosvetových príjmov. Počet dní pobytu v Írsku by bol podstatný vtedy, ak by ste mali trvalý pobyt v oboch štátoch a ak by ste mali súčasne aj stály byt v oboch štátoch a ak by nebolo možné zistiť, ku ktorému štátu máte užšie osobné a hospodárske vzťahy.
V zmysle zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia, ktorá platí medzi SR a Írskom (č. 365/2000 Z. z.), platí, že daň zaplatená v Írsku sa vám započíta na celkovú daňovú povinnosť vypočítanú podľa našich predpisov. O zaplatení musíte mať doklad o príslušnej inštitúcii z Írska.
Zárobok z Anglicka
Syn pracoval cely rok 2006 v Anglicku -- mal tam stály byt (nie trvalú adresu), okruh životných záujmov... Spĺňa tým podmienku zmluvy s Anglickom a stal sa rezidentom daní v Anglicku? Musí aj v takom prípade podávať daňové priznanie na Slovensku?
-- Ak je váš syn daňovým rezidentom Anglicka, príslušný daňový úrad z Anglicka mu dá o tom potvrdenie. To v prípade problémov preukáže nášmu daňovému úradu. V takom prípade daňové priznanie u nás podávať nemusí. Ak však má trvalý pobyt len na území SR, potom nie je podstatné, že má v Anglicku stály byt (to je dôležité vtedy, ak by mal trvalý pobyt na oboch územiach). Vtedy je daňovým rezidentom nášho štátu a priznanie podať mal. Postupuje sa podľa čl. 4 zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia, ktorá platí medzi SR a vládou Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska (vyhláška č. 89/1992 Zb.). Pri podaní priznania pôjde o formalitu, pretože daň z príjmu zo zamestnania v Anglicku sa u nás vyníma zo zdanenia.
Plat z Rakúska
Už štyri roky som vydatá za rakúskeho štátneho príslušníka a tri roky pracujem v rakúskej firme. Dane z príjmov odvádzam zrážkou zo mzdy. Trvalý pobyt mám na Slovensku a prihlásená som aj v Rakúsku. Je potrebné podať daňové priznanie aj na Slovensku?
-- Ak máte trvalý pobyt len na Slovensku, ste daňovým rezidentom SR (potrebné je podať u nás daňové priznanie z celosvetových príjmov a príjmy zdanené zo zamestnania v Rakúsku sa vám u nás vynímajú zo zdanenia, takže pôjde o formalitu).
Ak máte trvalý pobyt aj na Slovensku a aj v Rakúsku, je dôležité, kde máte stály byt. Ak máte stály byt v oboch štátoch, máte daňový domicil v štáte, kde máte užšie osobné a hospodárske vzťahy (stredisko životných záujmov). V takom prípade ste daňovým rezidentom toho štátu a u nás priznávate len príjmy plynúce zo zdrojov na území SR. Vychádzame zo zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia, ktorá platí medzi SR a Rakúskom (č. 48/1979 Zb.). V prípade pochybností si dajte vystaviť potvrdenie o daňovom domicile (u nás, respektíve v Rakúsku).

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. máj 2024 10:23