StoryEditor

Spoznajte svoje profesionálne šance

08.02.2006, 23:00

Máme chuť zmeniť zamestnanie a neviete, v ktorých oblastiach by ste mohli uspieť? Alebo ste o prácu prišli a chcete vedieť, aké sú pre vás najvhodnejšie voľné miesta? Skončili ste štúdium a radi by ste mali prehľad, kde sa najlepšie uplatniť?
Aj tieto otázky je schopný zodpovedať Integrovaný systém pracovných pozícií. Podsekcia poskytne používateľovi obraz o jeho možnostiach a súčasne poradí, na akú prácu sa najviac hodí. "Každý návštevník serveru istp.sk sa tak môže stať sám sebe personalistickým," vysvetľuje Miroslav Dravecký, manažér projektov ľudských zdrojov a produktivity firmy Trexima.

Osobný profil
Prvým krokom je vytvorenie osobného profilu záujemcu. "Nie je to nič zložité, navigácia na stránke návštevníka jednoducho povedie k výsledku," hovorí Dravecký.
Čo všetko sa v profile hodnotí?
-- Typ klienta (absolvent školy, záujemca o prácu, ochota zvýšiť alebo doplniť si kvalifikáciu, rekvalifikovať sa)
-- Dosiahnuté vzdelanie (jeho stupeň a zameranie)
-- Dĺžka praxe a v akom odbore
-- Osvedčenia, certifikáty, vodičské oprávnenie
-- Jazykové, počítačové a ďalšie významné zručnosti (administratívne, interpersonálne a odborné)
-- Osobný dotazník (hodnotí sa dvadsať parametrov, od úrovne zraku, sluchu cez pamäť, pozornosť, predstavivosť, až po organizačné schopnosti, kreativitu a precíznosť)
-- Zdravotný stav
"Záleží len na klientovi, koľko informácií uvedie. Čím ich je viac, tým presnejší je opis jeho schopností a vhodnejšia ponuka pracovných miest. Profil si možno uložiť pod heslom (bez uvedenia mena) a neskôr ho upravovať a aktualizovať. Je uložený na serveri Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny," vysvetľuje Dravecký.

Dva kroky do práce
Osobný profil je základom na ponuku pracovných miest. "Vďaka prepracovaným väzbám na ďalšie informačné systémy -- databázu kurzov ďalšieho vzdelávania, informačný systém o cene práce, sieť škôl a voľné miesta -- systém ponúkne aj možnosť tvorby individuálnych kariérnych plánov," hovorí Dravecký.
V prvom rade sa klient dozvie zoznam vhodných pracovných pozícií. Súčasne sa mu na obrazovke objaví aj informácia o tom, do akej miery spĺňa požiadavky z hľadiska kvalifikačného a osobnostného.
Ďalším krokom je konkrétna ponuka pracovných miest zo zoznamov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny a Profesie.sk. Ak niektorá pozícia vyžaduje špeciálny kurz alebo doplnenie kvalifikácie, systém ponúkne aj internetovú stránku školy alebo firmy, kde sa dá doplniť si vzdelanie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 21:25