StoryEditor

Oči si zaslúžia to najlepšie. Viete, čo to je?

07.06.2005, 00:00

Ak práve čítate tieto riadky s dioptriami, ktoré vám vyhotovili v optike z materiálu od renomovaného výrobcu, dobrou správou pre váš zrak je, že ho netrápite. Okuliare už dávno nepatria medzi nechcené "doplnky", za ktoré sa treba hanbiť či ich používať iba v súkromí, kde vás nikto nevidí. Súčasné moderné technológie ponúkajú niekoľko možností použitia materiálov, ktoré zabezpečia vášmu zraku žiadaný komfort a pritom budete dobre vyzerať. V prípade, že sa chystáte do optiky dať si urobiť okuliare, alebo ich už nosíte, nechajte si poradiť, resp. predstaviť možnosti výberu skiel i rámov, o ktorých možno ani netušíte.

Spolu s odborníkom na výrobu skiel do okuliarov, Vojtechom Viznerom, začneme pri okuliarovom ráme. Na čo by sme pri jeho výbere nemali zabudnúť?
-- Rozhodne nezabúdajme na to, prečo sme do optiky vlastne prišli, teda na podstatu veci. Výber okuliarového rámu treba zladiť s dioptrickými hodnotami, ktoré potrebujeme. Požiadavky rámu, dioptrií aj samotného nositeľa najlepšie určí práve očný optik. Pri výbere rámu je dôležité nielen to, ako nám pristane, ale nemali by sme zabudnúť ani na jeho funkciu. Rám by mal byť prispôsobený činnosti a prostrediu, kde ho budeme nosiť (či už v kancelárii alebo pri športe). Predovšetkým by nás nemal rušiť. Aj keď módne trendy majú na výber rámu veľký vplyv, odporúčam dať v tomto prípade na radu odborníka optika a neuprednostňovať pri jeho výbere iba estetické hľadisko.

Okuliarový rám je spravidla to prvé a posledné, o čo sa pri návšteve optiky zaujímame. Vývojovými trendmi však prechádzajú aj sklá. Čo by sme mali a čo môžeme o nich vedieť?
-- "Sklá" do okuliarov, teda okuliarové šošovky, takisto predstavujú tovar, za ktorý platíme a hlavne pre ktorý okuliare nosíme. Preto by sme sa mali dožadovať informácií o materiáloch a možnostiach kombinácií so zošľachťovacími systémami. Pomocníkom pri získavaní informácií a následnom výbere by mal byť katalóg okuliarových šošoviek (skiel do okuliarov), alebo iné prezentačné materiály dostupné v optike. Ak ide o solídneho dodávateľa -- výrobcu skiel, v katalógu ľahko nájdeme sklá z rôznych materiálov s príslušným porovnaním vlastností a predností, ktoré môže získať. Malo by byť jasné, ktoré sú napríklad stenčené, extra stenčené. K dispozícii by mali byť aj porovnávacie údaje o hrúbkach, hmotnosti a ostatných parametroch priamo v katalógu výrobcu. Nemali by chýbať i ďalšie možnosti, ako ktoré sklá existujú v samozafarbovacích alebo farebných prevedeniach. Nie je nič nezvyčajné, ak od optika požadujeme informácie o kvalite skiel, ich garanciách, alebo o samotnom výrobcovi skiel. Tradícia a stabilita výrobcu určite nie je zanedbateľná.

Sklo, z ktorého sa okuliarové šošovky vyrábajú, zrejme už svoju slávu zažilo. Aké materiály sa dostávajú do popredia?
-- Dnes jednoznačne dominujú plastové stenčené a extra stenčené sklá. Sú to takzvané vysokoindexné sklá. V katalógoch sa obvykle nachádzajú v kategórii skiel "LITE" (ultralite, microlite) -- tenké, stenčené. Ich prednosťou je nízka hmotnosť a sú veľmi tenké aj pri vysokých dioptriách. Sklá v prevedení ultralite a microlite sú už v asférickom dizajne, čo garantuje väčšie a čistejšie zorné pole pre nositeľa. Navyše sú už vybavené zošľachťovacími systémami. Ultra tenké a ľahké plastové sklá možno kombinovať v zásade so všetkými typmi okuliarových rámov.

Pojem "zošľachťovacie systémy" je pre bežného zákazníka optiky viac-menej neznámy...
-- Ako komu. Ten, kto sa zaujíma, cez čo sa na svet pozerá, ani nie, lepšie povedané -- tomu, kto chce pre svoje oči to najlepšie. K jednotlivým druhom skiel nájde v katalógu už priradené zošľachťovacie systémy. Tieto systémy sú vlastne sústavy dodatočne nanesených ušľachtilých materiálov, ktoré dodávajú sklám tie najlepšie vlastnosti. Plastové okuliarové sklá sú vybavené špeciálnou tvrdou vrstvou, ktorá predlžuje životnosť skiel. Antireflexné vrstvy na povrchu skiel robia sklá čírejšie a eliminujú nežiaduce odrazy. Celé sklá sú v závere obalené v hydrofóbnej vrstve s vysoko vodoodpudivými vlastnosťami a so zníženým účinkom priľnavosti prachových častíc na povrchu skiel. Zošľachťovacie systémy možno rozšíriť o farebné odtiene a zrkadlové vrstvy. V moderných katalógoch si nájdete svoje sklá už v prevedení so zošľachťovacím systémom a cenou, za ktorú ich v optike kúpite.

Ako si dioptrie poradia so slnečným žiarením?
-- Ani v tom prípade, keď nosíme dioptrické okuliare, sa nemusíme obávať toho, že cez "slnečné" okuliare nebudeme dobre vidieť. K dispozícií sú tzv. samozafarbovacie okuliarové sklá -- v katalógu v kategórii "fototropné". Ide o sklá, ktoré pri priamom slnečnom žiarení stmavnú a po znížení priameho slnečného žiarenia zblednú -- odfarbia sa. Dodávajú sa v hnedom alebo sivom odtieni. Okuliare s takýmito sklami poskytujú naozaj dokonalý relax pre oči. Jednoducho možno povedať -- "zdravý zrak v každom svetle".

Rada na záver...
Kvalitné sklá s garanciou bezpečnosti a hygieny zraku môže poskytnúť iba výrobca s náročným technickým vybavením a odborným personálom. Kontrola výrobkov musí zodpovedať príslušným ISO normám. Preto by ste mali pri preberaní okuliarov dostať originálne obaly, kde nájdete všetky údaje o výrobku a výrobcovi.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. máj 2024 20:40