StoryEditor

Študenti bez štátnej podpory si náklady na štúdium musia platiť sami

07.11.2006, 23:00

Vzdelávanie v zahraničí
O štátom financované štúdium sa môžu uchádzať občania Maďarskej republiky alebo cudzinci, ktorí majú v Maďarsku trvalý pobyt, zvládli prijímacie konanie a dosiahli potrebný počet bodov. Počet bodov potrebných na získanie štipendia nie je zhodný s počtom bodov potrebných na prijatie na vysokoškolské štúdium.
Vysokoškolské vzdelávanie poskytuje v Maďarsku celkovo 65 vysokých škôl a univerzít (12 štátnych vysokých škôl, 19 štátnych univerzít, 23 konfesionálnych vysokých škôl, 11 súkromných vzdelávacích inštitúcií a inštitúcií rôznych nadácií). Dĺžka štúdia na vysokých školách je minimálne 3 a maximálne 4 roky. Štúdium na univerzitách trvá minimálne 4 a maximálne 5 rokov (s výnimkou medicíny, kde štúdium trvá 6 rokov). Štúdium sa končí udelením diplomu. Na univerzitách je možné pokračovať v ďalšom vzdelávaní formou trojročného doktorandského štúdia PhD. (pri umeleckých odboroch DLA) alebo dvojročným doplňujúcim štúdiom. Štúdium je založené na kreditnom systéme.
Podmienky na prijatie
Základnou podmienkou na prijatie je maturitné vysvedčenie uznané v Maďarsku (ekvivalenciu dokladov zabezpečuje Ministerstvo školstva MR), znalosť maďarského jazyka a zvládnutie vstupných testov. Prijímacie konanie vrátane prípravy a produkcie testovacích materiálov koordinuje Národný úrad pre prijímanie na vysokoškolské inštitúcie. Úrad poskytuje bližšie informácie o prijímaní študentov na maďarské vzdelávacie inštitúcie (www.felvi.hu). Podmienky na prijatie si stanovujú jednotlivé vysokoškolské inštitúcie.
Štipendiá
Na základe Programu spolupráce medzi ministerstvami školstva Slovenska a Maďarska udeľujú ministerstvá každý rok niekoľko štipendií na denné štúdium, pre doktorandov a pre záujemcov o štúdium maďarčiny. Informácie o nich poskytuje Ministerstvo školstva SR (www.education.gov.sk). Bilaterálne štipendiá sa poskytujú na základe Programu spolupráce medzi Ministerstvom školstva Slovenskej republiky a Ministerstvom školstva Maďarskej republiky.
Môžu sa poskytnúť na:
-- 1- až 2-semestrálny študijný pobyt počas vysokoškolského štúdia pre študentov denného štúdia,
-- 1- až 10-mesačný výskumný pobyt pre interných doktorandov,
-- letné univerzity a kurzy maďarského jazyka a kultúry pre študentov vysokých škôl (okrem posledného ročníka) a doktorandov.
Štipendiá pre žiadateľov zo Slovenska administratívne zabezpečuje SAIA, bližšie informácie na www.saia.sk.
Študenti sa môžu uchádzať aj o rôzne druhy krajanských štipendií:
-- Krajanské štipendiá na vysokoškolské, postgraduálne a jazykové štúdium. Tieto štipendiá vypisuje Úrad zahraničných Maďarov Ministerstva školstva Maďarskej republiky. Uzávierka prijímania žiadostí býva spravidla v auguste.
-- Krajanské štipendiá na vysokoškolské štúdium: čiastkové (na 5 mesiacov), denné interné (pre študentov nastupujúcich do prvého ročníka), doplnkové denné štúdium.
-- Krajanské štipendiá na postgraduálne štúdium: denné doktorandské štúdium (PhD./DLA), externé doktorandské štúdium (PhD./DLA).
-- Výskumné štipendiá pre doktorandov.
-- Štipendiá na štúdium maďarského jazyka v Inštitúte Balassi Bálinta pre študentov v poslednom ročníku vysokých škôl a absolventov.
Niektoré aktuálne termíny štipendií
Central European University in Budapest -- štipendiá na postgraduálne štúdium v angličtine (MA, PhD, LLM, SJD)
Uzávierka: 1. novembra 2006 alebo 5. januára 2007
Národný štipendijný program Slovenskej republiky na podporu mobilít študentov, doktorandov, vysokoškolských učiteľov a výskumných pracovníkov
Uzávierka: 15. novembra 2006
CEEPUS -- stredoeurópsky multilaterálny výmenný program
Uzávierka: 15. júna, 15. novembra 2006
MAĎARSKO -- štipendiá na základe bilaterálnych dohôd
Uzávierka: 8. marca 2007
Náklady na štúdium a pobyt
Študenti, ktorí nezískali štátnu podporu, si všetky náklady spojené zo štúdiom musia hradiť sami. Školné sa pohybuje od 80 000 do 500 000 forintov (370 -- 2 300 USD) za rok, v závislosti od študijného odboru. Na niektorých inštitúciách môže byť školné až 1 760 000 forintov na rok (8 150 USD). Zahraniční študenti neplatia školné, ak získali štipendium na základe bilaterálnych dohôd. Príslušníci maďarských menšín v zahraničí môžu bezplatne študovať v Maďarsku len v tom prípade, ak získali krajanské štipendium. Niektoré univerzity ponúkajú vysokoškolské štúdium aj v anglickom alebo nemeckom jazyku. Za štúdium v cudzom jazyku sa platí školné od 4 000 do 6 000 USD ročne. Zoznam študijných odborov v cudzích jazykov je k dispozícii na www.felvi.hu. Pobytové náklady počas štúdia sú približne 100 000 forintov na mesiac (460 USD).

Dôležité adresy
Veľvyslanectvo Maďarskej republiky v SR
Sedlárska 3
814 25 Bratislava 1
tel.: 02/5920 5200
fax: 02/ 5443 5484
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
web-stránka: www.hungemb.sk

Veľvyslanectvo SR v Maďarsku
1143 Budapest XIV
Stefánia út. 22-24
Magyarország
tel.: +36/1/ 460 9010
fax: +36/1/ 460 9020
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Ministerstvo školstva Maďarskej republiky
1055 Budapest
Szalay u. 10-14
Magyarország
tel.: +36/1/ 473 7000
fax: +36/1/ 473 7001
www.om.hu

Informácie na internete
www.felvi.hu -- informácie o prijímaní študentov, zoznam študijných programov v cudzích jazykoch
www.mfa.gov.hu -- ministerstvo zahraničných vecí
www.om.hu -- ministerstvo školstva
www.fekosz.hu -- Národná asociácia ubytovacích zariadení vysokých škôl
www.fpi.hu -- Úrad pre ocenenia a granty
www.agorairoda.hu -- informácie a služby pre maďarskú mládež na Slovensku
www.ceu.hu -- Central European University in Budapest

Najvýznamnejšie maďarské univerzity

Central European University -- študujú tu mladí ľudia z viac ako 60 krajín, pričom väčšina z nich je zo strednej a z východnej Európy a z Ruska. Univerzita vznikla v roku 1991 ako inštitúcia zameraná na rozvoj vzdelávania v strednej a vo východnej Európe a v bývalom Sovietskom zväze. Komunikačným jazykom je angličtina. Viac informácií: www.ceu.hu.
University of Veszprém vznikla v roku 1949. Na začiatku fungovala ako regionálna fakulta Technickej univerzity v Budapešti, v roku 1951 sa stala nezávislou ako Veszprém University of Chemical Engineering. Od roku 1991 nesie názov University of Veszprém. Univerzita má päť fakúlt: inžinierstva, pedagogiky, poľnohospodárstva, informačných technológií a ekonomiky. Viac informácií: www.vein.hu.
University of Miskolc -- vyučovanie sa začalo 18. septembra 1949. V tom čase tu študovalo 500 študentov so zameraním na metalurgiu, hutníctvo a strojárstvo. V súčasnosti tu študuje okolo 15 000 študentov, vyučuje 800 pedagógov a pracuje 1 200 zamestnancov. Univerzita má šesť fakúlt. V rokoch 1984 a 1985 univerzita začala so študijnými programami v anglickom jazyku a doteraz mala viac ako 100 zahraničných absolventov. Viac informácií: www.uni-miskolc.hu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 23:03