StoryEditor

Dlhý, Široký a Bystrozraký

15.11.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Špeciálne pre Divadlo J.G. Tajovského (DJGT) vo Zvolene napísal Ľubomír Feldek rozprávku na motívy Pavla Dobšinského -- Dlhý, Široký a Bystrozraký. Hru plnú fantázie a scénických nápadov uvádza tamojšia činoherná scéna ako celoslovenskú premiéru v nedeľu, 26. novembra.
Ako uviedla dramaturgička divadla Uršula Ferenčuková, na pôde divadla vznikla hravá rozprávka, ktorá pozýva deti zabaviť sa s rozprávkovými postavami. Dlhý, Široký a Bystrozraký je príbehom o tom, že aj obyčajným ľuďom sa môže prihodiť zázrak keď sú odvážni a pripravení ako napríklad bača Jano Kráľovič.
Podľa autora hry Ľ. Feldeka, Dlhý, Široký a Bystrozraký sú ako stvorení pre javisko. "Keď som si nedávno sadol, aby som podľa tejto rozprávky napísal aj divadelnú hru, nehľadal som už jej ďalší zmysel rozhodol som sa, že vystačím s tým, ktorý som objavil v knihe," napísal v týchto dňoch divadlu. Iba na rozdiel od rozprávky, kde je hlavným hrdinom kráľovič, urobil v hre z kráľoviča baču. Aj on sa ale na chvíľu stane kráľovičom Janom a dostane sa medzi rozprávkové postavy ale iba vo sne. Keď sa prebudí sen zmizne. Nezmizne však celkom na konci hry sa opäť ukáže.
Na inscenácii sa režijne podieľal Braňo Matuščin, scénu pripravil Ján Novosedliak a kostýmy Eva Kleinová. Piesne na motívy slovenského folklóru pripravil Michal Bobáň. Zvolenské divadlo uvádza tuto rozprávku takmer nepretržite, až do Vianoc.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 08:23