StoryEditor

Známe nórske univerzity

14.11.2006, 23:00
Autor:
htht

Universitetet i Oslo
Univerzita v Oslo je najväčšia a najstaršia nórska vysokoškolská inštitúcia. Založili ju v roku 1811. V súčasnosti má približne tridsaťtisíc študentov a viac ako štyri a pol tisíca zamestnancov. O kvalite výskumu na univerzite hovorí fakt, že z nej vyšli štyria držitelia Nobelovej ceny. Univerzita má osem fakúlt (teológia, právo, medicína, humanitné, matematické a prírodné vedy, zubné lekárstvo, sociálne vedy, pedagogika). Na jej pôde sa nachádza niekoľko múzeí, knižnica a ďalšie inštitúcie.
Norges teknisk -- naturvitenskapelige universitet
Nórska univerzita pre vedu a technológie v Trondheime sa špecializuje na technológie a prírodné vedy, ale môžete na nej študovať aj medicínu, psychológiu, hudbu a umenie i pedagogiku. Má sedem fakúlt a viac ako päťdesiat oddelení. Navštevuje ju 20-tisíc študentov. Hoci polovica z nich sa venuje technológiám a prírodným vedám, takmer polovica študentov je ženského pohlavia. Každý rok z univerzity vychádza 1 100 bakalárov, 1 700 magistrov a 220 absolventov doktorandských štúdií. Okolo 650 zapísaných študentov prišlo zo zahraničia. Univerzita má viac ako sto laboratórií. Jej ročný rozpočet je 3,7 miliardy nórskych korún (viac ako 16 miliárd slovenských korún). Knižnica sa pýši zbierkou okolo 2,5 milióna tlačených kníh, 20 000 kníh a 6 000 časopisov v elektronickej podobe.
Universitetet i Bergen
Univerzita v Bergene je na európske pomery veľmi mladou inštitúciu. Založili ju až v roku 1946. Jej sedem fakúlt (umenia, matematiky a prírodných vied, medicíny, zubného lekárstva, sociálnych vied, práva a psychológie) navštevuje okolo 16-tisíc študentov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 09:10