StoryEditor

Poviedka na víkend - Stále spolu

13.04.2007, 00:00

Ján Prd-Koláč sa bezmyšlienkovito díva na bradatého asi štyridsaťročného chlapíka s dlhými vlasmi, ktorý stojí pred ním v rade.
"Jedno malé pivo," hovorí chlapík mladej na pohľad trochu ordinérnej predavačke.
"A vy?" spýta sa znenazdajky predavačka Jána Prd-Koláča, čím ho vyruší zo stavu bezmyšlienkovitosti.
"V... ve... veľké pivo, poprosil by som," zareaguje Ján Prd-Koláč.
"Vy ste spolu?" spýta sa predavačka, Ján Prd-Koláč, aj muž pred ním, sa na seba pozrú a trochu sa zasmejú.
"Asi že máme obaja bradu, tak si myslela, že sme spolu," povie potichu Ján Prd-Koláč mužovi, kým sa predavačka morduje s penou, ktorá jej kypí z pohára. Napokon sa jej podarí načapovať, malé pivo podá mužovi a veľké Jánovi Prd-Koláčovi, ktorý ho chvatne a lačne vypije. Poberie sa z bufetu von, na ulicu, brodí sa čľapkanicou, ktorú po sebe na chodníku nechal marcový hysterický záchvat zimy, potom čaká na električku a vezie sa na stanicu. Chvíľu bezmyšlienkovito stojí v rade pri pokladnici a keď pred sebou zbadá kruhové okienko, rázne doň zahučí:
"D... do... do Šenkvíc by som poprosil."
"Vy ste spolu?" spýta sa spoza sklenenej steny uniformovaná pracovníčka. Ján Prd-Koláč sa zarazí, poobzerá sa a vidí bradatého muža, ako ležérnym krokom odchádza od okienka.
"Nie sme," povie rázne Ján Prd-Koláč, zaplatí za lístok a usadí sa v prázdnom večernom vlaku na mäkkom sedadle. Len čo si rozopne kabát, zaspí.
"Vy ste spolu?" počuje odrazu vo sne mohutný hlas. Len čo otvorí oči, vidí, že hlas patrí obrovskému tučnému sprievodcovi. Potom mu padne zrak na sedadlo oproti, na ktorom sedí bradatý muž. Ján Prd-Koláč podáva lístok sprievodcovi, ten si ho prezrie a nevrlo prehodí:
"A čo nejdete na jeden lístok, keď idete spolu?"
Medzitým už vlak brzdí, Ján Prd-Koláč vystupuje, prekračuje koľajnice, vidí siluetu bradatého muža miznúť v podchode, a tak sa otočí na druhú stranu a poberie sa domov okľukou, cez neďaleké priecestie. Prichádza ku svojmu domu, odomyká dvere. Otvárajú sa ťažko, akoby čosi zavadzalo, Ján Prd-Koláč nazrie dnu a vidí, že sa v predsieni z mokrých topánok vyzúva bradatý muž. Za ním stojí prekvapená manželka a Jánovi Prd-Koláčovi vyčítavo vraví:
"A čo vás to napadlo, že ste dnes prišli spolu?"

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 11:57