StoryEditor

Tiež sa opakovane pokúšate schudnúť?

06.06.2003, 00:00
V posledných rokoch sa stal cholesterol stredobodom záujmu lekárov aj médií. V súčasnosti sa s problémom jeho zvýšenej hladiny trápi približne 25 % dospelej populácie. Okrem vysokého čísla je varovaním aj fakt, že táto choroba môže roky prebiehať bez akýchkoľvek varovných signálov. Nič vás nebolí a aj v pokročilom štádiu sa môžete cítiť celkom zdravo. Na druhej strane - isté množstvo cholesterolu plní dôležitú úlohu pri metabolizme a je nevyhnutné.
Pozor na jedálny lístok
Základným predpokladom úspešného boja s cholesterolom je uvedomiť si, čo jete. Aj keď hladina vášho cholesterolu je čiastočne daná geneticky, tento prípad tvorí len približne 30 % z počtu ochorení. Stále sú však v prevahe ochorenia získané zlými stravovacími návykmi. V čase, keď zdravotníctvo prestáva byť zadarmo a aj absencia v zamestnaní už nie je ekonomicky únosná, je najlepšie prehodnotiť spôsob stravovania a aj celkový životný rytmus.
Zmena stravovania a viac pohybu sú totiž najmenej nákladnou, ale veľmi účinnou prevenciou a aj terapiou. Hladinu cholesterolu ovplyvňuje aj stres, ktorému sa často nedá vyhnúť a fajčenie, kde je problémom prestať.
Prečo je cholesterol škodlivý?
Cholesterol je látka vo vode nerozpustná, obsiahnutá prakticky v stenách všetkých buniek tela a potrebná na ich správne fungovanie.
Existujú dva druhy cholesterolu:
- lipoproteín s vysokou hustotou, tzv. high density lipoprotein (HDL) - to je ten "dobrý cholesterol", ktorý je potrebný na metabolické pochody v organizme,
- lipoproteín s nízkou hustotou, low density lipoprotein (LDL) - jeho nadbytok sa usádza na vnútorných stenách tepien a spôsobuje vážne zdravotné problémy.
Jedným z najzávažnejších problémov, ktoré spôsobuje vysoká hladina celkového cholesterolu je život ohrozujúca ateroskleróza - kôrnatenie tepien spôsobené hromadením lipidov, vápnika, krvných doštičiek v ateromových plátoch na jej vnútornej strane. Tým sa zhoršuje prietok krvi tkanivom a jej zásobovanie kyslíkom a živinami. Pri neprekrvenom tkanive hrozí jeho ťažké poškodenie až odumretie. V prípade srdcového svalu nedokrvenie znamená infarkt.
Najčastejším dôvodom zvýšenej hladiny cholesterolu je preťažovanie organizmu nadmerným prísunom tuku v potrave. Potrava bohatá na cholesterol (vaječný žĺtok, pečeň, mastné mäso, bravčová masť) priamo poškodzuje organizmus a vzniká nielen obezita, ale aj diabetes mellitus, DNA, hypertenzia.
Začiatkom 80. rokov urobili lekári zaujímavý dietetický pokus. Fínski drevorubači s prirodzeným vyšším obsahom cholesterolu v krvi (prijímajúci stravu bohatú na tuk) dostávali v priebehu 6 týždňov stravu typickú pre talianskych rybárov, chudobnú na tuk. Sicílski rybári s nízkou hladinou cholesterolu mali zase "fínsku diétu". Po 6 týždňoch sa obsah cholesterolu v krvi obrátil. Presne sa tým preukázal vplyv kvality potravy na hladinu cholesterolu, keďže všetky ostatné podmienky ostali nezmenené.
Ako môžete svoj cholesterol znížiť
1. Jedzte potravu s nízkym obsahom nasýteného tuku, celkového tuku a cholesterolu.
Netreba sa mučiť diétami alebo jesť jedlá bez chuti. Stačí si viac všímať na obale každej potraviny obsah tuku. A následne nahradiť príliš tučné jedlá vhodnejšími.
Gazdinky už vedia, že smotanu možno v jedlách nahradiť jogurtom alebo živočíšny tuk rastlinným olejom bez straty na chuti. Tak isto do kávy namiesto smotany pokojne použite sójový nápoj a budete príjemne prekvapení.
Názov "sójový nápoj" je produkt s pôvodným názvom sójové mlieko.
Podľa pravidiel Potravinového kódexu SR, Hlava II. - Označovanie potravín platí, že nijaký nápoj okrem mlieka sa takto označovať nesmie. Výrobcovia, rešpektujúci toto pravidlo preto svoj produkt premenovali, pričom zloženie ostalo nezmenené. Sójové nápoje sú zatiaľ nedoceneným, ale veľmi účinným pomocníkom v našom boji proti cholesterolu.
Už po týchto základných zmenách rozdiel v obsahu tuku veľmi ocenia vaše cievy. Po istom čase navyše veľmi pravdepodobne zaznamenáte zmeny na postave, odstránenie nadbytočných tukových zásob a lepšiu kondíciu.
2. Jedzte jedlo bohaté na vlákninu a škrob - ovocie, zelenina, obilniny, cestoviny, ryžu. Obsahuje tzv. pomalé glycidy, teda také, ktoré udržia telo sýte bez záťaže zbytočnými kalóriami. A obsahujú len malý podiel tuku!
3. Pohybujte sa - nemusí to byť len posilňovňa alebo aerobik. Nie každý má na to čas a nie každého to baví. Keď občas použijete schody namiesto výťahu, pôjdete si zaplávať či zajazdiť na bicykli, váha pôjde dolu bez toho, aby ste si to uvedomovali.
Toto je jediný spôsob nielen dočasného získania, ale hlavne udržania si primeranej telesnej hmotnosti a zdravých ciev.
Nakoniec čísla - kedy to je v norme a kedy už nie?
Primeraná hladina cholesterolu: menej ako 5,00 mmol/l (200 mg %)
Hraničná až vysoká: do 6,20 mmol/l (200 až 239 mg %)
Vysoká: nad 6,20 mmol/l (240 mg % a viac)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 07:59