StoryEditor

Chorľavosť Maďarov je jedna z najvyšších v Európe

08.06.2004, 00:00
Maďari dnes patria medzi tých, ktorí trpia najvyššou chorobnosťou v rámci krajín Európy. Umierajú mladší než kdekoľvek inde v štátoch Európskej únie. Už len Litovčania a Lotyši žijú kratšie než Maďari. Podľa tejto štatistiky by sa mohlo predpokladať, že občania Maďarska sa návštevám u doktora vyhýbajú.
Opak je však pravdou, doktora navštevujú už pri miernom prechladnutí alebo nádche. Ročne je počet ich návštev v ambulancii v priemere o polovicu vyšší v porovnaní s občanmi západnej Európy, uvádza sa v štatistickej správe, ktorú vypracovala Organizácia pre hospodárku spoluprácu a rozvoj (OECD).
Vysoká chorobnosť v Maďarsku je čiastočne aj otázkou peňazí. Zdravotnícka infraštruktúra v krajine trpí vážnym nedostatkom investícií, hoci priemerné ročné výdavky na zdravotnú starostlivosť v Maďarsku nepatria práve medzi najnižšie v Európe. Z hrubého domáceho produktu krajina prispieva skoro siedmimi percentami do zdravotnej starostlivosti, čo je viac než prispieva do zdravotníctva štát napríklad na Slovensku, v Poľsku alebo dokonca aj v Mexiku, kde však na rozdiel od Maďarska je priemerná dĺžka života vyššia.
"V skutočnosti sa hodnota peňazí investovaných do zdravotnej starostlivosti v Maďarsku znižuje poskytovaním slabých zdravotníckych služieb," uviedol maďarský minister zdravotníctva Mihály Kökény. Ako upozornil, krajina musí začať svojim občanom poskytovať lepšie služby a začať optimálnejšie využívať už existujúce zdroje v zdravotníctve. To si však vyžaduje nielen viac peňazí, ale aj celkovú reformu zdravotníctva v krajine. Informoval o tom ekonomický denník Financial Times.
Maďarská vláda si uvedomuje mieru zodpovednosti, ktorá sa ocitla na jej pleciach. Je pripravená predložiť plán, ktorý bude revolučným prevratom vo verejnom zdravotníctve v Maďarsku. Navyše poskytne vôbec najväčšie príležitosti pre súkromné investície do zdravotnej starostlivosti vo východnej Európe.
Maďarsko má v súčasnosti jediný národný zdravotný poistný fond, ktorého príjmy pochádzajú v prevažnej miere z príspevkov zamestnávateľov a zamestnancov. Fond má uzatvorené dohody s poskytovateľmi zdravotníckych služieb, t. j. so štátnymi nemocnicami, s praktickými lekármi a niektorými špecialistami zo súkromnej sféry, ako sú dialýzové strediská a laboratóriá.
Podľa nového návrhu by mala vláda garantovať daňové úľavy pre súkromných investorov alebo pre spoločné súkromno-štátne podniky, ktoré budú vystupovať ako spojky medzi národným fondom a poskytovateľmi zdravotných služieb. Jednotlivé regióny Maďarska, ktoré budú stanovené geograficky a ich populácia nepresiahne 300-tisíc obyvateľov, dostanú základný rozpočet na pokrytie očakávaných nákladov. Na začiatku bude musieť investor do nového systému vložiť 1,5 miliardy forintov a ďalších 1,5 miliardy forintov investičných výdavkov. V prípade, že sa maďarskej vláde podarí prilákať dostatočný počet investorov, maďarské zdravotníctvo získa do rozvoja infraštruktúry a zlepšenia technického vybavenia okamžitú finančnú injekciu v objeme 45 až 50 miliárd forintov.
Zodpovední manažéri pre jednotlivé regióny budú mať okrem iného aj právo posielať pacientov do nemocníc k vybraným lekárom, ktorí im poskytnú najlepšie služby. Rovnako budú mať právo požadovať, aby sa doktori a nemocnice viac zameriavali na prevenciu, ktorá je menej finančne náročná. Pokiaľ bude nový plán maďarskej vlády skutočne fungovať, očakáva sa, že prispeje k lepšej koncentrácii pacientov len v tých najlepších nemocniciach. V takom prípade sa očakáva, že neperspektívne nemocnice, ktoré ostanú bez pacientov, bude môcť vláda zatvoriť alebo ich premení na opatrovateľské domy.
Maďarský minister zdravotníctva Kökény však upozornil, že vláda nebude striktne nariaďovať zatváranie nemocníc. Maďarsko už rozbehlo rokovania s potenciálnymi investormi, od miestnych bánk až po americké penzijné fondy, maďarská vláda ich však zatiaľ odmietla konkretizovať. Oznámila však, že záujem z ich strany je veľký. Zákon umožňujúci zrealizovať novú schému poskytovania zdravotného zabezpečenia by mal byť predložený na schválenie do parlamentu do septembra, čo by po jeho schválení umožnilo odštartovať zmeny ešte do konca tohto roku. Vláda teraz hľadá podporu vládnucej strany socialistov, ktorí sú si vedomí, že reforma zdravotníctva je jednou z najcitlivejších oblastí. Najväčšie výhrady voči navrhovanej zdravotnej schéme má najväčšia opozičná strana Fidesz. "Nový návrh vlády poskytne investičné príležitosti len tým, ktorí majú blízko k strane socialistov," uviedol v reakcii na navrhovanú schému zástupca opozičnej strany Fidesz Jözsef Szájer.
Práve Fidesz má podľa posledných prieskumov verejnej mienky v súčasnosti najväčšie šance vyhrať v najbližších parlamentných voľbách, ktoré budú v Maďarsku už o dva roky. Pozorovatelia si preto kladú otázku, čo sa stane v prípade, pokiaľ súčasná vláda návrh reformy zdravotníctva schváli, avšak nová vláda nastúpi už za dva roky. Zoltán Mihalszky zo spoločnosti Medicover, jednej z najväčších súkromných poskytovateľov zdravotníckych služieb, verí, že v prípade schválenia nových zmien sa zabezpečí, aby aj po zmene vlády nedošlo k zmenám v zákone.

Maďarské zdravotníctvo
výdavky na osobu

911 USD

podiel HDP

6,80%

priemerná dĺžka života

muži: 68,2 roka

 

ženy: 76,5 roka

Zdroj: Financial Times
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 15:09