StoryEditor

Na rady je poradca, úrad informuje

05.12.2006, 23:00

S blížiacim sa koncom marca narastá počet ľudí na daňových úradoch. Dôvod je zrejmý -- termín odovzdávania daňových priznaní. Mnohí sa spoliehajú na to, že im ich správca dane alebo iný pracovník poradí, ako a čo spraviť. Povedia vám síce všetko o daňových povinnostiach, zmenách, predpisoch i termínoch a aj o vašich právach. Daňové poradenstvo v pravom zmysle slova, alebo dokonca radu, ako optimalizovať vaše dane, však na daňovom úrade nehľadajte. Prečo? Nesmú to urobiť.
"Na každom daňovom úrade sú zriadené kancelárie prvého kontaktu. Naši pracovníci však nemôžu urobiť viac, ako dať informácie o povinnostiach a právach daňovníka, o zákonných lehotách, spôsoboch platenia dane, o možnosti využitia, povedzme, opravných prostriedkov," potvrdzuje hovorkyňa Daňovej správy SR Adriana Plešková. Rozhodne to však podľa nej sú iba informácie všeobecného charakteru a nemajú a ani nesmú mať formu daňového poradenstva a nemôžu sa týkať toho, ako optimalizovať daňový základ. Dôvodom je presné vymedzenie kompetencií zákonmi o daňových orgánoch a štátnej službe.
Informácie o povinnostiach a právach daňovníka daňové úrady poskytujú nielen cez kancelárie prvého kontaktu, ale aj prostredníctvom webovej stránky a vývesných tabúľ na daňových úradoch. Kancelárie prvého kontaktu sú k dispozícii nielen pred termínom odovzdávania daňových priznaní, ale cez pracovné dni počas celého roka. Pracovníkov daňových úradov a informačných kancelárií sa takisto môžete opýtať aj písomnou formou. Mailové adresy sú zverejnené na webovej stránke www.drsr.sk. Daňový úrad síce nemá zo zákona stanovenú lehotu, dokedy by mal na vašu otázku odpovedať, ale podľa Pleškovej, lehota býva podobná ako v prípade rozhodnutí, teda najviac do 30 dní. Každý nový daňový subjekt, ktorý sa príde zaregistrovať na daňový úrad, by mal odísť s informačnými letákmi i kalendárom s termínmi na platenie daní.
V období legislatívnych zmien možno ísť na bezplatné prednášky, ktoré organizujú daňové úrady. Venované sú vždy aktuálnym témam.

S čím vám pomôžu na daňovom úrade?
-- ak chcete poradiť, ako optimalizovať svoje dane, obráťte sa na daňových poradcov
-- na daňovom úrade vám dajú informácie o povinnostiach a právach daňovníka, o zákonoch, zmenách v zákonoch, o lehotách, spôsoboch platenia dane, o možnosti využitia opravných prostriedkov a podobne
-- daňový úrad poskytuje informácie cez kancelárie prvého kontaktu, písomne cez internet i poštou, prostredníctvom letákov a bezplatných prednášok na aktuálne témy pri zmenách v zákonoch

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. máj 2024 14:46