StoryEditor

Mukeš a Anil Ambaniovci -- oheň a voda

12.09.2005, 00:00
Indický konglomerát Reliance vybudoval prakticky z ničoho muž z jednoduchých pomerov: obsluha čerpacej stanice Dírubáj Ambani. Syn dedinského učiteľa v roku 1958 založil Reliance ako obchodnú firmu s polyesterovými vláknami. Bol to vizionár a doteraz je považovaný za vynikajúceho manipulátora, ktorý pre Reliance zabezpečil výhodné podnikateľské podmienky. Patriarcha však pred tromi rokmi zomrel a nezanechal testament.

Indický konglomerát Reliance vybudoval prakticky z ničoho muž z jednoduchých pomerov: obsluha čerpacej stanice Dírubáj Ambani.
Syn dedinského učiteľa v roku 1958 založil Reliance ako obchodnú firmu s polyesterovými vláknami. Bol to vizionár a doteraz je považovaný za vynikajúceho manipulátora, ktorý pre Reliance zabezpečil výhodné podnikateľské podmienky. Sila vôle, odvaha na veľké projekty a šikovnosť v prispôsobovaní pravidiel z neho urobili najväčšieho indického podnikateľa. Patriarcha však pred tromi rokmi zomrel a nezanechal testament.
To vyvolalo rodinné boje o vlastníctvo a kontrolu nad firmou, v ktorých jeho dvaja synovia použili všetky prostriedky. Súťažili o to, kto z nich najlepšie stelesňuje otcovho podnikateľského ducha, no ani pre jedného z nich nebolo ľahké vystúpiť z tieňa legendárneho muža.
Dvaja bratia
Dnes sú úlohy jasne rozdelené. Mukeš Ambani je lojálny syn, triezvy, utiahnutý, konzervatívny a rodinne založený muž, ťažný kôň. Tento 47-ročný muž vystupuje vždy v klasickom obleku a renomovaný časopis India Today ho dvakrát za sebou vyhlásil za najmocnejšieho muža krajiny.
Jeho o rok mladší brat Anil je extrovertný rebel, ktorý miluje žiaru reflektorov a pred kamery vystupuje s vyhrnutými rukávmi košele. Vegetarián a hinduista nepije a nefajčí a na rozdiel od svojho brata je Anil štíhly fanatik fitnesu, ktorý každý deň behá po uliciach Bombaja, medituje a cvičí jógu.
Nezávisle od veľkosti ambícií obaja bratia si hlboko ctia svoju matku a žijú naďalej pod jednou strechou v luxusnom byte.
Rozdelenie dedičstva
Mocenský boj ukončilo rozhodnutie matky a rozdelenie impéria umožňuje Anilovi dokázať svoje podnikateľské schopnosti. Po rozdelení Reliance získal kontrolu nad oblasťou služieb a fakt, že svojmu staršiemu bratovi dokázal vyfúknuť prestížnu telekomunikačnú divíziu, svedčí o bojovnom duchu. Tento projekt môže z Anila, ktorý sa na nerozoznanie podobá svojmu otcovi, urobiť mediálneho baróna Indie.
Rozdelenie konglomerátu z podnikateľského hľadiska neznamená zlomeninu chrbtice, pretože odkrýva ukryté hodnoty a môže sa stať impulzom pre ešte rýchlejší rast.
Faktor Ambani
Na druhej strane verejné pranie špinavej bielizne pripravilo Ambaniovcov o auru nedotknuteľnosti. V budúcnosti sa budú musieť viac držať pravidiel, pretože médiá, akcionári aj úrady sa naučili prísnejšie posudzovať ich kroky.
Pred mocenským bojom sa novinári, politici ani úrady neodvážili kritizovať Reliance. Teraz indická tlač diskutuje o tom, ako dokáže koncern prispôsobiť pravidlá svojim potrebám a poukazuje na priestupky proti kódexu firemného riadenia, ktoré škodia nezávislým akcionárom. Napríklad, Mukeš musel na tlak verejnosti vrátiť spoločnosti Infocomm 12-percentný podiel v Reliance, ktorý kúpil výrazne pod cenou.
Kritika sa nevyhýba ani tradičnej "tlačiarni peňazí" koncernu. Napríklad Economic Times za hlavný dôvod vynikajúcich výsledkov petrochemickej divízie považuje deformovanú colnú politiku štátu, ktorá zvýhodňuje Reliance a poškodzuje spotrebiteľov.
"Čo je dobré pre Indiu, je dobré aj pre Reliance, a naopak," znie motto zakladateľskej rodiny. Na príslovečný "faktor Ambani" sa už však nemôže spoliehať tak ako v minulosti. "Mýtus všemocných Abmaniovcov je história," konštatuje predstaviteľ nemenovaného západného koncernu. (hn/sz)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 00:28