StoryEditor

Základný inštinkt 2 -- uspávanie pudov

11.04.2006, 00:00

Základný inštinkt, priekopnícky eroticko-kriminálny hit deväťdesiatych rokov, sa vracia na filmové plátna. Od premiéry pôvodného filmu uplynulo štrnásť rokov, odvahu vkročiť do tých istých vôd našla z pôvodnej zostavy iba hlavná predstaviteľka -- Sharon Stoneová. Hoci je jej meno Základnému inštinktu takmer synonymom, bez ostatných členov stráca na sile.
Základný inštinkt 2 vymenil režiséra, scenáristu aj ústrednú mužskú postavu. V prvom filme riskovali všetci zúčastnení, v aktuálnom sa stavia na istotu. Holanďan Paul Verhoeven si pre svoju posadnutosť netradičnými sexuálnymi scénami užil pri nakrúcaní jednotky nejeden konflikt so zástupcami homosexuálov aj so samotným scenáristom Joeom Eszterhasom. Jeho náhradník Michael Caton-Jones (Rob Roy, Šakal) už otupené publikum v tomto smere nemá čím prekvapiť, ani sa o to neusiluje... Predchodcu však neprekonal v ničom.
Základný inštinkt 2 znova rozvíja zápletku okolo spisovateľky detektívok Catherine Tramellovej, divákom z minulosti známej chladnokrvnej vrahyne so sekáčikom na ľad. Mužom, na ktorého zaostrila tentoraz, je psychoterapeut Michael Glass (David Morrissey). Catherine sa dostáva do konfliktu so zákonom, Michael vypracuje posudok, v ktorom ju označí za závislú od risku. Rafinovaná autorka zelenej knižnice jeho slová potvrdí, keď sa ku Glassovi prihlási do terapie. Sieť sériových vrážd sa rozvíja, divák pochybuje.
Tvorcovia pokračovania obišli priamočiary scenár, v ktorom by od počiatku odhalený vrah v sukni neviazane "řádil" a v závere by ho dostali alebo nedostali. Vybrali sa dobrým smerom, ale párkrát šliapli vedľa. Do príbehu vložili niekoľko násilných odbočiek, ktoré zbytočne odvádzajú pozornosť. Ani motiváciou postáv sa nezaoberali natoľko, aby vystačili na dve hodiny napätia. Vo výsledku tak divák nepocíti očakávanú (zaslúženú) úľavu, ktorú by mal poskytnúť regulárny triler.
Takmer päťdesiatnička Sharon Stoneová ťahá náklad sama. Za chrbtom legenda, ktorá ju preslávila, pred očami pokračovanie -- žiadna sláva. Nohy si síce počas sedení u terapeuta preloží niekoľkokrát, ale či za štrnásť rokov zohnala nohavičky, sa nedozvieme. Sexu a nahým scénam sa nevyhýba, a stále v nich nepôsobí komicky. Svoj comeback dôstojne zvládla, základné inštinkty však už neprebudí.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 00:05