Znepokojuje ma, keď distribučné spoločnosti ignorujú rozhodnutie Ústavného súdu a poplatok od výrobcov naďalej vyberajú, tvrdí Pavol Poláček.Pavol Poláček
StoryEditor

Pri G-komponente pochybil štát

28.08.2018, 00:00
Dlhoočakávané rozhodnutie krajského súdu v kauze G-komponent onedlho vnesie viac svetla do sporu, ktorý u nás rezonuje už roky. O poplatku za prístup do siete a o tom, prečo ho treba zrušiť, hovorí advokát Pavol Poláček v rozhovore pre HN.

Pavol Poláček je partnerom v advokátskej kancelárii Poláček & Partners. Patrí medzi popredných odborníkov pre oblasť súdnych sporov, energetiky, nehnuteľností a stavebníctva. Kauze G-komponentu sa venuje od jej vypuknutia. V tejto veci úspešne zastupoval mnohých klientov vrátane skupiny poslancov parlamentu pred Ústavným súdom.

Dlhodobo zastupujete výrobcov elektriny v kauze G-komponent. Zastupovali ste aj skupinu poslancov pred Ústavným súdom, ktorý vám dal za pravdu. O čom je v jednoduchosti táto kauza?

Je o tom, ako by sa veci nemali robiť. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví v roku 2013 vydal cenovú vyhlášku, v ktorej zaviedol pre všetkých výrobcov elektriny povinnosť platiť platbu za prístup do distribučnej sústavy, takzvaný G-komponent. Na to, že platba nie je v poriadku, už od začiatku upozorňovali viacerí právnici aj odborníci v energetike. Regulačný úrad a distribučné spoločnosti to však nebrali vážne. Nakoniec musel zasiahnuť až Ústavný súd. Ten v roku 2016 rozhodol, že G-komponent je neústavný, a zrušil tú časť vyhlášky, ktorá ho zaviedla. Aj napriek tomu sa však v praxi nič nezmenilo. Distribučné spoločnosti poplatok stále účtujú všetkým výrobcom.


Aký je pohľad distribučných spoločností?
Keď sme to namietali, tak tvrdili, že si rozhodnutie Ústavného súdu vykladáme nesprávne. Boli aj prípady, keď sa výrobcom vyhrážali, že ich odpoja. To už je podľa mňa veľmi prehnané. Ústavný súd predsa rozhodol. Ako právnika ma veľmi znepokojuje, keď distribučné spoločnosti toto rozhodnutie ignorujú a poplatok od výrobcov naďalej vyberajú, a pritom sa tvária, že sa nič nedeje....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 00:56