StoryEditor

Zefektívňujte rutinné procesy

18.05.2006, 00:00
Množstvo kancelárskej práce má rutinný charakter a neustále sa opakuje. Po skončení každého projektu zvážte, čo nové ste sa naučili a ako by sa to v budúcnosti dalo urobiť lepšie, efektívnejšie a rýchlejšie.

Rokovanie
Na konci každého rokovania prediskutujte s kolegami, prečo bolo stretnutie dobré, prečo sa veľmi nepodarilo a ako by sa to dalo nabudúce zlepšiť.

Telefón
Nechajte svoju hlasovú poštu alebo záznamník zapnuté a neskôr vybavujte telefonáty jeden po druhom. Používajte handsfree alebo hlasité odpočúvanie, aby ste sa mohli pohybovať po kancelárii a robiť viac vecí naraz.

Schôdzky
Ak má niekto vo zvyku na poslednú chvíľu rušiť dohovorené stretnutia, snažte sa rokovaniam s touto osobou vyhnúť. Ak ide o klienta, zvážte, či nie je výhodnejšie investovať čas radšej do získavania nových klientov. Ak sa vaše stretnutia odohrávajú mimo kancelárie, odíďte, ak vás protistrana nechá čakať dlhšie ako 10 minút. Ak nechcete byť až taký radikálny, dohovárajte si stretnutia radšej v kancelárii -- kým čakáte, môžete pracovať. Vo všetkých prípadoch, ak je to možné, vybavujte stretnutia cez telefón namiesto osobného stretnutia.

E-mail
Do riadku "predmet" vypisujte pri všetkých e-mailoch zmysluplné a krátke, ale špecifické informácie o ich obsahu. Archív pošty bude oveľa prehľadnejší, ak sa jednotlivé e-maily označia napr. ako "program na aprílovú poradu" namiesto jednoduchého "porada".

Pošta
Poštu by mala spracúvať sekretárka -- ak nejakú máte. Nešetrí to len váš čas, ale pomáha to sekretárke poznať vašu prácu, zíde sa vám to.

Pripomienky
Ak máte tendenciu zabúdať, nech už ide o čokoľvek -- napríklad o telefónne hovory -- nastavte si pripomienky vo vašom počítači.

Robte si poznámky
Ak sa chystáte na určitý čas prerušiť prácu (odchádzate na dovolenku), napíšte si poznámky o tom, kde ste skončili a čo máte rozpracované. Keď sa vrátite, rýchlejšie nadviažete na predchádzajúcu prácu a ľahšie sa vrátite do svojho predchádzajúceho pracovného tempa.

Nepreskakujte medzi úlohami
Vyhnite sa pokušeniu nechať nedokončenú prácu ležať a vrhnúť sa na ďalšiu.
Zdroj: UK Recruiter

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 17:59