StoryEditor

Pokles cien ropy podporil akciové trhy

Akciové trhy dokázali koncom mesiaca nadviazať na rast zo začiatku mesiaca a opätovne sa výrazne posilnili. Katalyzátorom rastov bol opäť najmä pesimizmus medzi investormi začiatkom týždňa a po katastrofálnych škodách spôsobených hurikánom Katrina. Naopak, pokles cien ropy a benzínu pravdepodobne podporil rast trhov v závere týždňa.
Z korporátnych správ minulý týždeň rezonovalo oznámenie on-line obchodníka s cennými papiermi Ameritrade, že zisk firmy v nastávajúcom štvrťroku očakáva na vrchnej hranici svojho pôvodného odhadu a zároveň reportoval mierny nárast klientskych obchodov za august. Priemerný denný počet klientskych obchodov bol v auguste 146-tisíc, oproti 144-tisícom v júli. Broker uviedol, že pre aktuálny kvartál očakáva zisk 18 až 23 centov na akciu.
Americká automobilka Ford Motor oznámila, že zrejme predá svoju sieť požičovní automobilov Hertz skupine firiem Clayton Dubilier & Rice, Carlyle Group a Merrill Lynch Global Private Equity za 5,5 až 6 miliárd dolárov. Uvedené spoločnosti zároveň prevezmú dlh firmy Hertz, ktorý presiahol 10 miliárd dolárov.
Blue chips index Dow Jones Industrial Average uzatváral v piatok na úrovni 10 678 bodov, čo znamenalo nárast za týždeň o 2,2 percenta. Širší index Standard and Poor´s 500 v piatok dosiahol hodnotu 1 241 bodov, a posilnil sa tak za týždeň o 1,9 percenta. Technologický barometer Nasdaq Composite Index sa počas minulého týždňa posilnil o 1,5 percenta.
V tichomorskej oblasti investorov prekvapila správa, že kapitálové výdavky v Japonsku v druhom štvrťroku vzrástli výraznejšie ako sa očakávalo. Za tri mesiace končiace sa 30. júna poskočili kapitálové výdavky oproti minulému roku o 7,3 percenta. Analytici očakávali 6,6-percentný rast. Za predchádzajúce tri mesiace sa rast zastavil na úrovni 7,4 percenta. Výrobcovia ako Canon a Elpida Memory plánujú zvýšiť výdavky v záujme uspokojenia rastúceho dopytu po elektronickom tovare.
V európskom priestore priemyselná produkcia v Nemecku, najsilnejšej ekonomike Európy, vzrástla v júli v treťom zo štyroch za sebou idúcich mesiacoch. Produkcia tovární, stavebných firiem a baní vzrástla oproti júnu o 1,2 %, keď ekonómovia predpokladali pokles o 0,3 percenta.
Minulý týždeň holandský prevádzkovateľ maloobchodov, spoločnosť Ahold NVRoyal, reportoval zisk za fiškálny druhý štvrťrok. Čistý zisk firmy sa za uplynulý štvrťrok vyšplhal na 130 miliónov eur, v porovnaní so stratou 28 miliónov eur v minulom roku. Spoločnosť uviedla, že vysoké ceny pohonných látok a škody spôsobené hurikánom sa môžu negatívne odraziť na finančných výsledkoch firmy.
Európsky región ukončil minulý týždeň podobne ako americké akciové indexy v ziskoch. Nemecký index DAX sa posilnil o 3,3 percenta, francúzsky index CAC vzrástol podobne o 1,9 percenta. Japonský index NIKKEI 225 sa posilnil počas minulého týždňa o 0,7 percenta.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 01:16